Våra privatekonomiska mål för året

Publicerad 28 januari, 2020

Med inledningen på ett nytt år så kommer även möjligheten att börja om på ny blank sida för många. Detta genom att sätta nya mål och staka ut riktningen för året. I investerarens familj så är det inga undantag på den fronten. Att sätta mål och kanske främst privatekonomiska sådana är av yttersta vikt för att vi ska hålla motivationen uppe över tid. Ofta så är ett år väldigt lång tid och det är många gånger svårt att överblicka vart vi vill vara i slutet av året.

När det kommer till de privatekonomiska målen dock så är dessa ofta SMARTa, det vill säga mätbara saker som det är lätt att följa upp. Så även för det här året.

Fokus på minskade matkostnader under året

Även om jag tycker familjen investerarens är ekonomiska på många plan. Så finns det områden som helt klart har stor förbättringspotential. Ett sådant område är pengar vi lägger på livsmedel. Här är det både antalet transaktioner i snitt per månad och således även totalsumman vi lägger som skrämmer rejält. Vi har helt enkelt en rad dåliga vanor där vi ofta småhandlar, storhandlar utan en lista samt i ren allmänhet äter mycket hämtmat. Att så att säga småhandla en gång kan ju ses som en oskyldig och liten transaktion i sig. Men summerat över tid blir dessa ofta substanslösa handlingar otrolig summor som kan läggas på betydligt roligare saker. För det är en viktig aspekt av detta. Det faktum att vi inte äter bättre eller lyxigare, utan handlar om ren och skär brist på bra rutiner.

Vi skulle kunna handla betydligt mer strukturerat samt äta bättre råvaror, samtidigt som vi la ner mindre pengar. Om vi helt enkelt planerar lite mer. Och det är precis vad vårt stora fokus kommer ligga på under det här året.

Våra mål i siffror

Att minska och spara pengar kring livsmedel är inte vårt enda mål, men ändå det mål jag väljer att lyfta i det här inlägget. Genom att göra detta till ett av våra primära mål så tror jag vi kommer få större effekt, än om det var en del av ett större mål om att spara en viss summa pengar.

Så låt oss kika på lite siffror.

  • Mål 1: Att spendera högst 5500 kr på livsmedel i snitt per månad under året.
    Kommentar: Idag kan vi vissa månader spendera närmare 10 000 kr enbart på livsmedel. Då är vi ett hushåll på två vuxna och två barn. En summa som i sammanhanget känns helt galen, då jag inte anser att vi äter speciellt lyxigt eller så.
  • Mål 2: Antalet livsmedelstransaktioner per månad får uppgå till högst 8 st i snitt.
    Kommentar: Det här målet handlar om att ändra vårt beteende att handla ofta men för små summor. Här är siffran åtta väldigt hårt satt för oss, då vi vissa månader kunnat göra närmare 25 olika transaktioner på olika mataffärer. Därför tar vi här i med hårdhandskarna och sätter ett för oss utmanande mål.

Jag hoppas och tror att vi genom att fokusera mycket på de två målen ovan, kommer får ringar på vatten och flera positiva följdeffekter på vår ekonomi. Precis som att när vi blir medvetna om vår träning och kost, ofta får andra positiva hälsobeteenden på köpet.

I kommande inlägg tänkte jag skriva lite kring våra spar- samt investeringsmål för året. Här har vi också tänkt sätta mätbara sådana för att göra det så konkret som möjligt. Men mer om det i ett kommande inlägg.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *