Portföljen

På den här sidan så ser du en sammanfattning av mina portföljer. Jag kommer försöka uppdatera den så ofta som det ändras något som får lite större inverkan på sammansättningen. Här hittar du även mina investeringsregler som jag förhåller mig till.

Jag har allt mitt sparande hos Avanza då det är gratis att öppna en portfölj där samt att de har lägst avgifter på marknaden. Som vi alla vet äter avgifterna på vår avkastning så ju lägre avgifter desto mer pengar i min plånbok.

Här kan du läsa mer och öppna ett gratis konto hos Avanza.

Jag har i dagsläget 2 st portföljer eller pengamaskiner som jag valt att kalla dem.

Pengamaskin Sverige

Detta är en ISK hos Avanza som i grunden består av stabila välkända bolag med hög direktavkastning. Det här är huvudportföljen där jag månadssparar varje månad. Varje månad köper jag fler byggstenar till min maskin, oavsett om marknaden är dyr eller inte. Jag ser det helt enkelt så att vissa månader är byggstenarna dyrare och andra så är de billigare. Genom att spara regelbundet får jag del av bådadera.

Pengamaskin Global

Detta är en KF hos Avanza bestående av samma typer av högutdelande stabila aktier men med ett globalt perspektiv. Här hittar vi många amerikanska bolag och en del Norska. Gemensamt är att bolagen här inte är noterade i Sverige och handlas därför i en annan valuta. Varför har jag dessa i en KF och inte i ett ISK som mina Svenska bolag? Det beror på att från utdelningen hos de utländska bolagen så dras en kupongskatt och har du då dessa i en KF så hjälper banken dig att få tillbaka denna efter något år.

Investeringsregler

En av de viktigaste aspekterna hos en framgångsrik investerare, är att man väljer ut en strategi och sedan håller fast vid denna. Det finns massvis med framgångsrika strategier, men så länge du inte håller hårt vid den så är det lätt att göra kostsamma misstag. Därför listar jag här min strategi och framförallt regler som jag ska förhålla mig till. Dessa är som mest användbara när börsen faller kraftigt där känslor har förmågan att påverka investeringsbesluten. Jag har gjort de flesta misstagen man förmodligen kan göra och alla dessa erfarenheter och läxor har bidragit till den enkla investeringsfilosofi jag har idag.

Generella

  • Jag är i princip alltid fullinvesterad då jag är ute efter utdelningar snarare än en högt värderad portfölj.
  • Varje månad sätter jag in så mycket det bara går från lönen för att köpa fler byggstenar till pengamaskinerna.
  • Ett enskild innehav får utgöra högst 25% av totala portföljvärdet.

Köp och sälj

  • Aktierna jag köper har jag för avsikt att äga för alltid. I praktiken så innebär det att så länge bolaget växer och behåller eller helst höjer utdelningen så fortsätter jag att äga aktien.

Sparande

  • Nettoinsättningar ska det fokuseras på och vara en viktig del av portföljutvecklingen. Fördelningen av denna kan bestämmas beroende på börsklimat.
  • Utdelningar ska behandlas på samma sätt som insättningar och återinvesteras i nya utdelande aktier.

Belåning

  • Om börsen fallit kraftigt i flera år så ska lånade pengar in på börsen för att få hävarm. Detta gäller endast extremfall likt finanskrisen samt att övriga skulder inte är överdrivna.