Något som länge varit möjligt inom lån på den privata sidan och som i princip är en självklarhet idag är just att jämföra olika lån. Har du någon gång tagit ett privatlån så är det kanske inte orimligt att du använt en tjänst likt Lendo eller liknande, för att jämföra dina alternativ. Nu dyker det upp fler och fler liknande möjligheter även för företagslån, där sidor som https://företagslån.online ger denna möjlighet. Precis som med alla lån som finns det i princip inget mervärde i att välja en aktör med en dyrare ränta. Om du nu inte sparar in på någon utgift som du redan har hos aktören som exempelvis försäkringar. Men så är sällan fallet för privatlån eller företagslån som det handlar om här.
Företag är ofta en högre risk för långivaren
Ju högre risk långivaren anser att den tar genom att låna ut sina pengar, desto mer vill denne ta ut i avgift som i det här fallet handlar om ränta. Det är egentligen precis samma grundläggande princip som gäller när du som privatperson vill låna pengar. Ju bättre privatekonomi du har samt ju högre och stabilare inkomster du har desto lägre risk anser långivarna att det är. Vilket brukar innebära en lägre ränta mot om din ekonomi inte var i lika gott skick.
För ett företag så är det som sagt samma principer. Men då företag och då mindre företag i synnerhet sällan har förutbestämda intäkter under en lång tid framöver, så anser långivaren att den lär ta en högre risk då framtida intäkter för företaget inte är lika säkert mot om de hade lånat ut till en privatperson med en tillsvidareanställning. Detta innebär i regel att lån till företag kommer till ett högre pris i form av högre räntor.
Andra sätt att finansiera sig som företagare
Även om lån eller andra typer av krediter är vanliga sätt att finansiera sin tillväxt på, så finns det betydligt fler alternativ för de större bolagen. Här finns möjligheten att ge ut obligationer, som sedan institutioner och fonder kan investera i. Dock är detta ofta ljusår bort för de mindre företagen, som utgör majoriteten av alla företag i Sverige och förmodligen världen idag.
Att tänka på vid företagslån
Vad är det viktigt att tänka på för dig som avser att låna pengar för att finansiera tillväxt i ditt företag. Ja en väldigt viktig sak är att först och främst ha ordning på dina papper. Detta är superviktigt när det kommer till finansieringsbiten. Här inser man att handlingar som en årsredovisning faktiskt ligger till grund för vilken ränta du har möjlighet att få när du ska låna pengar. Eller att du för den delen får låna pengar över huvud taget. Se därför till att ha ordning och reda i din bokföring om du nu mot förmodan inte skulle ha det. Idag finns det flertalet bra bokföringsprogram via webben som är väldigt intuitiva och har en bra support. Därmed behöver bokföring inte kosta massvis med pengar som den kanske gjorde förr i tiden, när endast etablerade bokföringsbyråer var enda alternativet. Det är idag betydligt vanligare att mindre företag sköter sin egen bokföring. Vilket därmed ger företagaren en helt annan koll på ekonomin i det egna företaget.
Nästa givna steg när det kommer till lån och ditt företag är att jämföra alternativen. Som vi är inne på i början av denna text så finns det sällan något mervärde i att välja en aktör med högre ränta. Framförallt inte om det endast är lån du är intresserad av som tjänst hos den aktören. Så se till att den effektiva räntan, alltså räntan där alla eventuellt dolda avgiften även är medräknad, att den är så låg som möjligt. Kika även vilken avbetalningstid som är möjligt, något som kommer påverka hur mycket du är tvungen att amortera, alltså betala tillbaka på själva lånet varje månad. Lånet ska givetvis betalas tillbaka, men just denna post kan få stor inverkan på ditt kassaflöde. Framförallt om du räknar med att få betydligt bättre kassaflöde i och med denna investering, och att varje investerad krona i ditt företag ökar framtida intäkter. Då vill du inte nödvändigtvis använda din likviditet till att amortera.
Att det blivit fler aktörer som erbjuder företagslån utöver de klassiska storbankerna är väldigt positivt. Det sätter press på lånemarknaden samt tvingar de större aktörerna att finslipa sina erbjudanden.