Därför ska du välja investeringssparkonto när du ska investera pengar

Publicerad 1 januari, 2020

Då var det dags för ett nytt år i och med att vi lägger 2019 till böckerna och välkomnar år 2020. Det innebär även att vi inleder ett nytt decennium, det tredje på 2000-talet närmare bestämt. Investeringsmässigt så lämnar vi ett par väldigt bra börsår bakom oss. Sett från bottnarna i slutet av finanskrisen, så har det varit otroligt bra avkastning för den som varit investerad.

Nu under helgdagarna som varit så träffade jag en gammal skolkamrat på en middag. Det var ett bra tag sedan vi senast sågs, så det var väldigt intressant att träffa den här personen och se vad den hade gjort med sitt liv så här långt. Ganska snabbt kom vi in på privatekonomi och när jag berättade om mitt intresse av aktier och att investera, så möttes jag av en kall hand. Den här personen hade helt enkelt bestämt sig för att börsen och aktier är något väldigt invecklat som innebär rejält med krångel när du ska deklarera. Det var väldigt tydligt för den här personen att det var någon förmodligen väldigt oinsatt i personens omgivning som gett denna bild. Jag förklarade då hur detta blivit enklare i och med uppkomsten av investeringssparkonto där saker som deklaration helt enkelt blir hur enkelt som helst. Detta togs inte alls in av personen i fråga, men jag tror jag åtminstone planterade ett litet frö.

Underlätta ditt investerande med ett ISK konto

Nu tror jag att det allmänna intresset för investerande rent generellt har stigit i samhället. Mycket på grund av införandet av just investeringssparkontot som helt enkelt underlättar för oss som gillar att investera i aktier, fonder och andra värdepapper men som kanske inte nödvändigtvis vill spendera dagar med att deklarera varje år. Nu blir det istället en schablonmässig skatt som tas ut oavsett hur många köp- och säljaffärer du gör. Detta gör att investeringssparkontot blir en solklar vinnare jämfört med en aktiedepå, för oss som just vill ha ett enkelt skal utan massa krångel kring deklarationstider.

Sen går det givetvis alltid att argumentera för att det skattemässigt kanske inte alltid kommer vara fördelaktigt att äga aktierna i ett investeringssparkonto. Må så vara, men i dagens låga ränteklimat ska det mycket till för att jag skulle välja det vanliga aktiedepå kontot. Väldigt mycket pekar dessutom på att vi fortsatt kommer att ha låga räntor sett ur ett historiskt perspektiv, i en överskådlig framtid.

Direktägande jämfört med kapitalförsäkringen

Ett populärt alternativ till investeringssparkontot är föregångaren kapitalförsäkring. Här har du också pengarna bundna inom ett skatteskal, men där reglerna för hur skatten beräknas är något annorlunda. I slutändan är skatteeffekten förmodligen densamma, även om beräkningsmodellen skiljer sig åt en aning. Kapitalförsäkring är fortfarande ett väldigt populärt och fördelaktigt alternativ för företag, som kanske vill investera sitt överskott eller spara extra till sina anställda.

En stor skillnad mellan kapitalförsäkringen och investeringssparkontot för dig som privatperson är det faktum att du inte är direktägande i aktierna vid investering i kapitalförsäkringen. Här är det istället försäkringsbolaget som står som ägare. Detta kanske inte är en så stor sak för de flesta men för dig som planerar att besöka någon årsstämma så innebär det att du inte kommer kunna göra det via aktierna du äger i din KF. Just för att det inte är du som personligen står som ägare. Så är detta viktigt för dig ska du givetvis välja investeringssparkontot. Vilket oavsett borde vara det givna alternativet för de allra flesta privatpersonerna.

En likhet mellan ovan nämnda kontot är att du i och med schablonbeskattning slipper just deklarationskrångel. Detta är alltså samma även i kapitalförsäkringen. Så ur den aspekten så är det även där fördelaktigt med en KF.

Något du vill undvika i båda dessa kontoformerna är att plocka ut och sätta in samma pengar flera gånger under året. Detta då insättningar beskattas varje gång, vilket gör att samma peng kan beskattas till större del än om du låtit den sitta kvar på ISK kontot. Väl värt att ha i baktanke innan du placerar pengar som du eventuellt måste plocka ut under en kort stund innevarande år. Detta blir än mer aktuellt om räntorna skulle börja stiga kraftigt och gör att skattetrycket ökar på ISK eller KF kontona.

Fördelarna är som sagt många med investeringssparkontot, inte minst enkelheten i denna typ av placering gör det till en självklarhet för de flesta privatsparare


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *