Vill du kunna spara mer? För kassabok!

Publicerad 9 maj, 2015

Jag minns så väl i högstadiet när vi under hemkunskapen fick lära oss att göra en enkel hushållsbudget och sedan föra kassabok över våra utgifter. Just då så kändes det som världens mest meningslösa övning. Men så här i efterhand inser jag att det var precis sådana övningar som har tagit min privatekonomi dit den är idag. Det här är otroligt enkla men viktiga discipliner som kan vara skillnaden i om du blir en slösande person som har noll koll på din ekonomi, till en person som är både intresserad och har koll.

Just nu känner jag att sparandet flyter på ganska bra. Men det känns också lite som när du kör bil och hjulen är lita vinda och du därför tvingas svänga en aning för att köra rakt på vägen. Sparandet är helt enkelt inte kalibrerat och optimerat. Även om både jag och min sambo är ganska prismedvetna när vi handlar så blir det alldeles för många småhandlingar osv som i slutet på varje månad summeras till väldigt stora summor.

Det som är så bra är att jag vet lösningen på detta problem. Det lärde jag mig redan i högstadiet, nämligen att föra kassabok!

Gratis kassabok på nätet

För många är kassabok och budget förknippade med tunga excelark som är både tråkiga och tidskrävande att fylla i. Men jag har hittat ett verktyg på nätet som är riktigt smidigt och som jag använt mig av tidigare. Detta verktyg heter Smartbudget och är gratis att använda!

Här kan du börja med att skapa en budget och sedan följa upp med att bokföra vad du har för inkomster och utgifter. Deras sida är otroligt snygg och användarvänlig. Du kan till exempel importera transaktioner säkert direkt från din internetbank och dina kort, vilket gör att du snabbt får koll och kan summera dina utgifter.

Varför ska du föra kassabok?

Precis som att alla proffs inom någon idrott noterar varenda detalj kring vad de äter, hur mycket de tränar osv, så ska du göra på precis samma sätt om du vill förbättra din ekonomi och nå miljonerna snabbare. Grundförutsättningen för att bli rik och kunna investera så mycket som möjligt är att du har koll på läget, och det får du genom att föra kassabok!

Jag kommer som sagt de närmsta månaderna att skriva ner alla utgifter som jag och min sambo har för att helt enkelt hitta hål där pengarna rinner ut på onödiga saker som istället kan läggas på att köpa fonder och aktier som kommer ge oss passiva inkomster i framtiden.

Häng på du också och skapa ett gratis konto hos Smartbudget så du kan öka dina möjligheter att spara så mycket som möjligt varje månad.

Läs mer om Smartbudget och öppna ett gratis konto här.


4 thoughts on “Vill du kunna spara mer? För kassabok!

 1. Per

  Jag håller med! Jag har fört kassabok de senaste 20 åren och har fullständig koll på mina levnadsomkostnader. I början la jag också upp en budget, men det var tråkigt. Istället har jag en gräns varje månad som jag inte får överskrida över tid. Om jag underskrider den lägger jag pengarna på ett flexkonto och om jag överskrider den tar jag från flexen, t ex om jag åker på en semesterresa. Jag har som mål att månadsgränsen ska uppnås över tid, dvs den ska konsumeras. Detta för att jag inte ska hamna i någon snålfälla. Vi genererar ju intäkter för att de ska ge oss något reelt, inte bara ett saldo som vi kan betrakta och fantisera om. Gränsen är också mitt mål att generera i passiva inkomster. Detta kommer mest sannolikt uppnås inom 12-15 år, dvs då jag är drygt 50 år. Den dagen kommer jag att betrakta mig som fullständigt ekonomiskt fri, men arbetlivet kommer jag inte att lämna eftersom jag trivs med detta. Däremot kommer jag kanske att göra något annat…

  En annan aspekt på Kassaboken är att den gör det möjligt att visa på hur vi prioriterar vår livs- och arbetstid! Min arbetsdag kan delas in i 62 minuter för personlig drift :-), 52 minuter för att ha tak över huvudet och 24 minuter för att bilen ska rulla. Resterande tid 342 minuter, dvs tiden efter förmiddagsfikat, är icke tvingande och något jag förfogar över fritt. Den kan jag investera i sådant som ger passiva inkomster, kvalite och bekvämlighet. Vetskapen om detta bidrar till motivationen under arbetsdagen, men leder också till att jag ibland ifrågasätter hur jag använder min livstid. Till hösten kommer jag att gå ned till 80% arbetstid och nalla lite av framtida frihet för att använda nu när jag vet att jag kan använda den. Tiden är vår absolut mest begränsade resurs, så det gäller att använda den på bästa tänkbara sätt… Med vänlig hälsning / Per

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Per!
   Smart tips där med en viss gräns och sedan ha ett slags flexkonto. Skulle verkligen kunna vara något för min del med.

   Otroligt många bra och kloka tankar du delar med dig av. Håller med att tiden helt klart är den viktigaste resursen vi har och ibland kan jakten på en sparad krona och framtida intäkt ske på bekostnad av nuet.

   Tusen tack för din kommentar!

   Reply
 2. Per

  Ett tips! Gör kassaboksarbetet enkelt:

  Samla månadens räkningar i en hög och ta kvitto på allt du köper i butik. Den sista i varje månad räknar du ihop och sammanställer. Det tar en kvart och du får fullständig koll.

  Jag kategoriserar mina utgifter i basutgifter (måste utgifter: bo, bil, CSN och personliga) och övriga utgifter (frivilliga utgifter som jag skulle kunna avstå). Dessa kategorier har jag sedan delat upp i relevanta underkategorier.

  Intäkter minus basutgifter blir rörelsemarginalen och rörelsemarginalen minus övriga utgifter blir resultatet. Månadsgränsen minus totala utgifter går från/till flexkontot. Resten går till ett överskottskonto som fungerar som ett fördelningskonto till olika typer av investeringar…

  Lägg lite tid på att utforma kassaboken. Ett tips! Gör den inte allt för plottrig men tillräckligt detaljerad för att du ska kunna utläsa den information som är angelägen.

  Lycka till! / Per

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tack återigen Per!
   EFter att ha läst din kommentar så skar jag ner på antalet underkategorier då det skulle bli alldeles för plottrigt. Smart sätt att se på det med ens egna rörelseresultat osv. Kommer helt klart användas! 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *