Därför ska du spara varje månad oavsett summa

Publicerad 11 april, 2016

Vi försöker hela tiden hålla efter och rensa bland våra onödiga saker. Men nu när våren är här så har vi bestämt oss för att göra en rejäl vårstädning där vi givetvis kommer gå igenom alla skrymslen efter onödiga saker som kan säljas till bättre behövande. Jag är mer taggad än någonsin att försöka snygga till sparkvoterna rejält här framöver och det känns spontant som att det kommer bli enklare att hålla den uppe månaderna innan semestern då det med all rätt blir lite mer konsumerande under de veckorna.

Men för att inte sacka ihop helt och hållet med sparkvoten under semestermånaderna så är knepet att sätta undan en slant på vårt resekonto varje månad. Pengar som då alltså bokförs som en utgift även om de inte kommer spenderas just den månaden. Jag och sambon har ju två sparkonton där vi på det ena spar för oförutsett saker så som hus, bil osv medan det andra är tänkt för resor och nöjen. I min värld så ska pengar man sätter in på dessa konton ses som konsumerande just för att de öronmärks till det. Då blir det även enklare att spendera dessa framöver med tanke på att de inte är med och bidrar till din förmögenhet.

Jag tycker alla ska ha någon form av gemensamt sparande till just resor eller annan typ av konsumtion som man ändå vill unna sig. Genom att lägga undan pengar innan ni ska använda dem så kommer ni hålla sparkvoten uppe och därmed inte riskera att ha två-tre månader i streck med en massa extra utgifter som gör att ni inte kan spara något den månaden. Slår man ut det på hela året så blir det givetvis ingen skillnad rent pengamässigt, men det som blir skillnad är att ni faktiskt sparar varje månad vilket är en viktig psykologisk aspekt i det hela. Om ni istället har flera månader i streck där ni inte sätter in pengar på exempelvis Avanza så riskerar ni att tappa sparmotivationen och kanske istället halkar in på konsumerar spåret för att ni inte tycker att sparandet gör någon skillnad då det inte blir varje månad.

Så kom ihåg att det är bättre att spara lite varje månad, än att ha månader där ni inte sparar något alls!


2 thoughts on “Därför ska du spara varje månad oavsett summa

    1. Investeraren Post author

      Härligt farbror Fri det ska jag in och läsa! 🙂

      Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *