Varför jag vill bli ekonomiskt oberoende

Publicerad 15 februari, 2016

Det här är ett sånt där inlägg som jag delvis skriver för min egen del. Jag anser att det är en nyttig övning att titt som tätt ifrågasätta dina metoder och större mål, inte på ett drygt sätt utan mer för att förstå varför du egentligen kämpar mot de saker som du gör.

Ett av mina största mål är att en dag kunna leva på utdelningar från mina pengamaskiner. Att helt enkelt bli ekonomiskt oberoende. För mig har det länge varit självklart att det här är målet.

Men längs resans gång har jag lärt mig en hel del kring mig själv och min relation till pengar. Jag har bland annat inset att pengar i sig inte gör mig lyckligare. Med andra ord har jag inte ett mål att jag ska ha x antal miljoner på kontot efter en viss tid, just för att jag vet att jag den dagen när målet är uppfyllt inte kommer vara lyckligare än dagen innan eller kanske ens lyckligare än dagen jag startade resan.

Nej jag vill gräva djupare och fundera kring vad det är mina pengmaskiner ska göra för mig. Syftet är ju inte att sitta och titta på mina stora aktieportföljer utan vad är den djupare anledningen för mig? Det ska jag försöka reflektera kring nu.

Tid är viktigare än pengar

Jag är otroligt tacksam för den situation jag har idag. Jag har ett välbetalt jobb, mycket pengar på kontot, en underbar familj som jag bor tillsammans med i ett hus. När jag tänker efter så är det inget materiellt som jag saknar i mitt liv idag som jag samtidigt inte skulle kunna gå ut på stan och köpa i morgon. Jag skulle kunna sälja av aktierna och köpa en ny fet bil om jag skulle vilja, något som de flesta i min omgivning skulle behöva låna pengar för att göra. Men nej materiella ting lockar inte mig.

Jag glider därför osökt in på tid. För just nu spenderar jag större delen av min alerta tid under vardagarna på jobbet. Tid då jag är borta från min sambo och nu även min dotter. Den tidfördelningen kommer jag verkligen inte vilja ha hela mitt yrkessamma liv. Men å andra sidan så trivs jag just nu otroligt bra på jobbet och känner att jag utvecklas. Så där går det ingen nöd på mig.

Vad skulle ett ekonomiskt oberoende innebära?

Jag har alltså konstaterat att det inte är materiella ting som lockar med att bli oberoende av pengar. Snarare är det tid, och kanske ännu viktigare – att kunna styra över min egna tid!

Det ekonomiskt oberoende skulle innebära för mig är att jag kan gå upp på morgonen, äta frukost med min familj i lugn och ro och sedan bestämma helt själv vad jag vill göra den dagen.

Jag skulle kunna träna på förmiddagen, umgås med familjen och sedan arbeta med företaget några timmar tills barnen kommer hem från förskola.

Att kunna ha den här friheten samtidigt som det kommer in en stadig ström pengar varje månad så att jag kan unna mig och familjen resor, den mat vi önskar och helt enkelt att kunna göra allt roligt som vi önskar.

Just därför vill jag bli ekonomiskt oberoende!

Så nu passar jag bollen till dig. Varför jobbar du för dina ekonomiska mål egentligen?


6 thoughts on “Varför jag vill bli ekonomiskt oberoende

 1. Josef

  Jag vill, precis som du, få mer tid med min familj. Jag vill oxkså komma så långt ifrån min uppväxt som möjligt, där pengar oftast var ett problem. Det jag vill skapa är möjligheter för min familj och mig.

  Jag är långt ifrån nära målet men jag jobbar på det.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Vilka härliga tankar du har Josef! Just att kunna ge sin familj och barn dem absolut bästa möjligheterna står helt klart högt upp på listan och är en bra drivkraften när jag bygger på maskinerna 🙂

   Reply
 2. Anders Pengaregn

  Jag kan bara instämma i det du skriver. Att få kunna göra i princip vad jag vill, när jag vill är drömmen och målet. Jag har även på sista tiden funderat kring ”tid kontra pengar”. Livet kan ju vara så förbaskat skört ibland så jag har iallafall någon tanke om att försöka få ut kvalitetstid och aktiviteter för min familj även under resans gång. Kanske en omöjligthet men jag ska försöka iallafall 🙂

  MvH Pengaregn

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tjena Anders!
   Håller med om att man ska ta i beaktande att livet är väldigt kört och man ska inte ta något för givet och offra livskvalitet idag för att eventuella kunna få det i framtiden. En härlig balans där man ändå kan trycka på gaspedalen mot en större pengamaskin tror jag är ett bra koncept. 🙂

   Reply
 3. drommaren

  Tjena investeraren!

  Jag känner mycket igen mig i det du skriver och kanske snor din infallsvinkel till ett eget blogginlägg i framtiden 🙂
  Även om det på ytan kan verka som att man hysteriskt jagar pengar eftersom man driver en ekonomi/sparblogg så tror jag att många med mig egentligen jagar något annat, pengar i sig har ju inget värde.

  Jag liksom du och många andra jagar förstås tid, tid att göra vad vi vill och umgås med de vi tycker om. För egen del har det alltid varit lite av en sport och på senare tid har det vuxit till ett litet begär. Det är inte pengarna jag är ute efter, det är känslan att jag har lyckats som jag vill åt. Känslan av att jag satt upp ett mål till vilket jag nått och som jag har fått kämpa för att nå. Utmaningen i sig tror jag är det som driver mig mest!

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Drömmaren!
   Visst är det så att tiden är det som har egentligt värde. Roligt att du känner igen dig i det jag skriver!

   Spännande att följa din resa med och hur du förvaltar kapitalet. Det är roligt att kunna inspirera och inspireras av likasinnade! 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *