Värdebevaring istället för maximal avkastning

Publicerad 21 mars, 2015

Jag har flera gånger varit inne på att jag precis som en stor del av alla hobbysparare där ute inte spöar index i längden. När jag tittar tillbaka på mitt sparande så är det framförallt ett par 3-4 affärer som gjort att portföljen tagit rejält med stryk och därför halkat efter index rejält. Det är dem affärerna man som stockpicker hoppas ska ta en åt andra hållet och istället spöa index, men för mig och många andra är detta svårt i längden.

Dem enda sakerna som gör att jag ändå vill äga aktier direkt är att jag älskar företagande och att läsa på om bolag. Det här med utdelning som en passiv inkomst är också något som lockar. Men ur ett rent ekonomiskt perspektiv och att få mina pengar att växa optimalt så har jag insett mina begränsningar som investerare och att jag förmodligen inte kommer spöa index förutom om jag skulle ha tur och pricka någon riktigt kursraket.

Därför startade jag tidigare upp en ISK där tanken är att månadsspara i fonder med låga avgifter. Här kommer jag inte bry mig om ifall börsen nu står på ATH eller inte utan fortsätta köpa andelar i fonden. Ett riktigt enkelt sparande som jag är säker på kommer utvecklas bättre än mina aktieinnehav. Sedan uppstarten av ISKn så har jag placerat hälften av alla insättningar här medan andra halvan har åkt till kapitalförsäkringen med aktier. Jag kommer fortsätta skicka in halva delen i fondportföljen men funderar på att i framtiden dela upp den andra halvan och bara köra hälften till kapitalförsäkringen och andra halvan till en ny portfölj med exempelvis företagsobligationer eller råvaror.

Jag är mer och mer inne på att skapa en allvädersportfölj där jag inte jagar maximal avkastning utan snarare satsar på värdebevaring över tid och att följa index så bra det går.

Är inte helt hundra på hur upplägget ska se ut men ska fundera på det ett tag.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *