Välj ISK för ditt Privata Pensionssparande

Publicerad 4 november, 2014

privat pensionssparande i iskFrån och med årsskiftet försvinner möjligheten att skattefritt spara 12 000 kr per år som du hittills kunnat göra. Det har inneburit att du inte behövde skatta på dessa 12 000 kr vid insättning utan gör det istället när pengarna tas ut när du når pensionsålder. Med regeringens nya förslag så försvinner den möjligheten eller snarare sänks till 1800 kr per år. Med andra ord kan det vara läge att se över ditt privata pensionssparande.

De nya reglerna innebär att det är väldigt dumt att låsa in pengarna på ett IPS konto (individuellt pensionssparande) som du kanske tidigare gjort.

Vad är då alternativet för dig som fortfarande vill öka din pension och därför fortsätta pensionsspara privat?

Öppna ett ISK! (Investeringssparkonto)

Här kan du öppna ett Gratis Investeringssparkonto hos Avanza.

Avanza har marknadens lägsta avgifter för sparande och erbjuder ett otroligt stort utbud av fonder.

Fördelar med ISK konto

Vad finns det då för fördelar med ett investeringssparkonto jämfört med ett vanligt värdepapperskonto? För att nämna några så är det.

 • Enklare att deklarera – När du köper aktier eller fonder via en ISK så betalar du inte skatt på vinster. Istället dras en schablonskatt på dels hela kontot samt alla insättningar du gör under året. Du slipper med andra ord redovisa för alla dina affärer vid deklarationen vilket spar otroligt med tid. Och du kan vara lugn. Denna skatt är rekordlåg och baseras på statslåneräntan, där 30% av denna multipliceras med ditt totala kapital samt insättningar under året, där detta stäms av varje kvartal. Låt oss säga att statslåneräntan är 2%. Har du då ett totalt kapital på 100 000 kr betalar du endast ca 600 kr i skatt, oavsett hur många affärer du gjort och hur stor vinst du haft.
 • Rätt delta vid bolagsstämmor – Men ett ISK konto så har du rätt att delta på bolagsstämmorna om du önskar. Så är inte fallet med den snarlika kapitalförsäkringen.
 • Insättningsgaranti – Du har insättningsgaranti på likvida medel.

Att spara i en ISK underlättar med andra ord radikalt för dig. Sen är det även fördelaktigt när aktörer som Avanza pressar priserna. Idag erbjuder exempelvis Avanza så lite som 1 kr i courtage upp till 400 kr. Det innebär att du kan återinvestera mindre belopp så som utdelningar utan att avgifterna äter upp kapitalet.

Som sagt så är det hög tid att se över hur du ska fortsätta spara till din pension, så varför inte se över möjligheterna med ett ISK konto redan idag?

Här kan du öppna ett gratis ISK hos Avanza


4 thoughts on “Välj ISK för ditt Privata Pensionssparande

 1. Tord

  Jag valde att flytta mitt privata pensionssparande till Avanza förra året men körde då på ett IPS konto. Kan jag nu öppna en ISK direkt via min depå hos Avanza?

  Mvh,
  Tord

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Tord,
   Det ska absolut inte vara några problem. Om jag minns rätt så går du via:

   Mina sidor -> profil -> Mina Konton

   Där kan du kryssa i vilka fler konton du vill öppna. Det är alltid gratis att öppna fler konton dessutom.

   Reply
  1. Investeraren Post author

   Det går alldeles utmärkt! Kom ihåg att utgifterna är en stor bov till hur stor pension du kommer få i slutändan så genom att välja en Gratis fond så är du på god väg mot en bra pension förhoppningsvis. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *