Vad är Ditt Sparmål?

Publicerad 24 september, 2014

Varför sparar du pengar varje månad? Är det för att kunna gå i pension tidigare? Eller kanske för att kunna unna dig lite lyxigare levnadsstil om ett par år. Eller kanske för att kunna köpa ditt drömboende?

Jag tror det är viktigt att du har ett mål med ditt sparande för att det ska bli roligt och effektivt i längden. Hur det än är så kommer börsen periodvis vara tråkig och sjunka, vilket gör att det för stunden känns hopplöst att dina surt förvärvade pengar minskar i värde. Då gäller det att ha ditt mål tydligt framför dig så att du kan fortsätta din resa trots motgångar.

För min del så är ju mitt mål att ha 1 miljon i nettoförmögenhet på min 30 årsdag, vilket närmare bestämt kommer ske 2018.

Men sen då?

Ja för min del så är det här med företag och investeringar ett stort intresse. För mig är det roligt att analysera bolag, sätta mig in i deras affärsmodeller och försöka hitta aktier som ska gå bättre än index. Så i det avseendet så är det här en hobby som råkar involvera ganska mycket pengar.

Men utöver det så är jag inte helt hundra på vad min förmögenhet ska göra för mig. Visst, en stor dröm är ju att kunna leva på exempelvis utdelningar och ränta så att jag slipper arbeta. I praktiken så innebär det en förmögenhet på ca 7,5 miljoner, räknat på en direktavkastning efter avgifter och skatt osv på 4%. Detta ger då 25 000 kr per månad.

Jag är rätt säker på att jag någon gång i framtiden kommer vara egen företagare på heltid, och då är det inte fel att ha en del kapital i ryggen som trycker pengar åt mig varje månad.

Vad sparar du till? Villa, ekonomisk frihet, gå i pension tidigare?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *