Upplägg för gemensam ekonomi

Publicerad 23 september, 2015

Jag har vid ett flertal tillfällen diskuterat det här med gemensam ekonomi här på bloggen. Mycket handlar om att för varje dag som går blir jag och sambon mer familj är just sambos. I och med gemensamt husägande blev detta ännu mer aktuellt. Därför blir de gemensamma åtagandena i ekonomin ett faktum.

Men för mig handlar inte det här enbart om att dela på utgifterna. Det öppnar ju helt plötsligt upp för att även min sambo ska börja bygga på sina pengamaskiner, något som vi pratat en hel del om på senare tid. Min sambo är till skillnad mot mig ganska främmande för det här med sparande och aktier. Hon har helt enkelt ingen erfarenhet kring det vilket gjort att det mest känts avlägset och läskigt.

Men nu när hon sett vad jag lyckats åstadkomma med mina pengamaskiner har hon blivit både nyfiken och ganska intresserad av detta. Därför hoppas jag att så fort huset och vår ekonomi kommer i balans igen att även hon kan börja bygga på ett par rejäla pengamaskiner.

Gemensamma lån och konton

En annan sak som vi nu har gemensamt är som sagt lån och även konton som vi båda kommer åt. Här har jag tagit mig en extra tankeställare och kommit fram till att vi ska öppna följande konton:

  • Utgiftskonto – ett gemensamt konto där vi sätter in pengar för gemensamma räkningar som ska betalas.
  • Resekonto – tanken med detta konto är att avsätta 500 kr var varje månad till framtida resor.
  • Huskonto – även här sätta in 500 kr var till framtida renovering av hus.

Jag är riktigt optimistisk till att dela upp det på detta sätt. Både jag och sambon älskar att resa och då kommer det kännas betydligt skönare att fördela resekostnaderna över tid, istället för att behöva betala flera tusen under en månad. Det gör helt klart att kassaflödet blir mer jämnt. Även ett huskonto tror jag är klokt, så man inte känner att diverse kostnader för huset blir allt för tungt.

Hur ser er gemensamma ekonomi ut? Vilka gemensamma konton osv har ni?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *