Uppdatering kring sommarsparmålet

Publicerad 6 juli, 2015

Nu är det snart halvtid när det kommer till mitt sparmål över sommaren att spara 50 000 kr netto som ska in på Avanza under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti. Hittills har det gått över förväntan och i skrivandets stund ser resultatet ut som följer:

 • Nettoinsättning Avanza: 28 000 kr

Det känns helt otroligt med tanke på att det endast trillat in en lön av dessa tre månader. Därför är jag hoppfull om att kunna uppnå detta mål och kanske rentav slå det med lite marginal.

Som du kan se i högermenyn så uppdaterar jag där läget kring mina mål, där jag även tagit med mina övergripande mål för året. Där var ett av målen att spara totalt 150 000 kr som ska in på Avanza. När det nu har gått lite drygt halva tiden är jag redan uppe i över 133 000 kr vilket känns riktigt skoj. Men även om det varit ett bra första halvår så tänker jag inte dra ner på tempot, snarare tvärtom. Det gör mig bara mer sporrad att spara ännu mer så jag kan bygga på pengamaskinen och köpa fler utdelande aktier.

Hur går det för dina sparmål? Dela gärna med dig vilka mål du satt upp och hur det går såhär i halvtid!


11 thoughts on “Uppdatering kring sommarsparmålet

 1. Lars Z

  Mitt mål för året är att ligga på en sparkvot över 60% av nettolönen. Hittils har det gått riktigt bra och snittet har varit närmare 70% vilket känns fantastiskt.

  Tack för en riktigt bra och inspirerande blogg!

  /Lasse

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tack själv Lasse och bra jobbat med sparmålet där! Att ligga närmare 70% i sparkvot är ju helt otroligt. Fortsätt så! 🙂

   Reply
 2. Anders

  Hur stor förmögenhet räknar du med att du behöver för att kunna leva på endast utdelningar?

  En portfölj som är värd 10 miljoner och har utdelande aktier på i snitt 4% borde dela ut 400 000 om året. Kan man lägga undan 10k varje månad så skulle det bli 120k per år. Nu känner jag mig lite negativ och jag förstår att det tillkommer en snöbollseffekt här, men kommer det inte ta väldigt lång tid (många årtionden) innan din pengamaskin kan leverera det resultat som du vill?

  Jag har som mål att kunna leva på passiva inkomster inom 8-10 år och har ungefär samma tänk gällande placeringar av aktier som du verkar ha, men jag tror inte utdelningarna kommer vara den stora biten av de passiva inkomsterna utan ser att de hemsidor jag driver kommer generera betydligt mera. Förra året genererade de knappt 100 000:- i inkomster före skatt och hittills så ligger resultatet på ungefär samma nivåer som vid den här tiden förra året (stigande besöksantal men sjunkande RPM/PPC).

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Anders,
   Jag räknar nog också kring en 8-10 miljoner för att kunna leva på enbart utdelningarna. Och visst kommer det ta tid att spara och komma till just 10 miljoners nivån, men det många glömmer bort är ju själva resan dit som är minst lika viktig. För hur det än är så kommer ju utdelningsmaskinen hela tiden bli större och starkare vilket gör att mer och mer frihet blir möjlig i ens liv. Visst total frihet där jag inte behöver jobba alls kommer ta tid, men bara möjligheten att åka på en extra semester eller köpa något kommer ju ganska snabbt.

   Sen kommer jag dock aldrig sluta arbeta helt och hållet. Jag är mer inne på att bygga på företag den dagen där jag inte är beroende av att lönen från en fast tjänst trillar in varje månad.

   Reply
  2. Investeraren Post author

   Kom på en till sak, jag driver ju också företag vid sidan av där jag driver ett gäng webbplatser /tjänster på nätet och det är något som jag verkligen älskar. Där trillar det idag in en passiv inkomst som vida överstiger det min pengamaskin drar in i form av utdelningar och precis som du är jag inne på att detta kommer vara en viktig komponent i mina passiva inkomster framöver. Framförallt så jag ser det mer som en hobby som råkar generera pengar istället för ett extra jobb.

   Utöver dessa två så har jag även en ambition att förvärva hyresfastigheter vilket är något som jag söker efter nästan dagligen. Så det kommer förmodligen vara många passiva inkomstkällor framöver, men just pengamaskinen i form av utdelande aktier är den delen jag lägger störst krut på just nu. 🙂

   Reply
 3. Stefan Andersson

  Hej!
  Tack för en trevlig blogg! Jag kämpar som många andra på med mina utdelare. På tal om hyresfastigheter. Jag har turen som har föräldrar som har satsat helhjärtat på fastigheter sedan 84. De har idag ett bestånd på knappt 600 lägenheter och lokaler. Detta är en väldigt bra säkerhet för mig och mina syskon, men att benämna det som en passiv inkomst är nog lite fel eftersom det kräver mycket tid och kapital att förvalta. Speciellt med hyreslägenheter med krävande och kräsna hyresgäster. 🙂

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Stefan och tack för berömmet!
   Oj det var inget dåligt bestånd dem arbetat upp må jag säga! Vad skulle du säga är det som är mest tidskrävande med fastigheterna? Du har helt rätt att det inte är passivt när man kommer upp i dem nivåerna, inte en enda fastighet heller för den delen. Men med ett så stort bestånd antar jag att ni kan leja bort det mesta av de praktiska sysslorna och sköta det mer operativa eller? 🙂

   Reply
   1. Stefan Andersson

    Ja, absolut hade vi kunnat göra det. Men det är inte lätt att köpa en fastighet till marknadspris och omedelbart leja ut förvaltningen och tro att man samtidigt ska tjäna en slant. Du har löpande samma felanmälningar som stopp i avlopp, klagomål på grannar, kallt i lägenheten(Man vill ju inte elda på för mycket 🙂 ). Har du otur och får in en dålig hyresgäst (De är fler än du tror) som inte betalar, röker i lägenheten, har en katt som river på väggarna och en hund som sliter på parketten så är det ännu svårare. Har du i det läget bara en mindre fastighet med t.ex. 6 lägenheter så slår det hårt på den planerade avkastningen. Dessutom kanske du får en läcka på en stam och blir tvungen att stambyta samtidigt som räntan går upp. Nu målar jag upp dåliga scenarion, man kan såklart också ha ett riktigt flyt med hyresgäster och fastighet. Men om man är medveten om detta och har en uthållighet på typ 15 år så brukar fastigheter löna sig oavsett.

    Reply
    1. Investeraren Post author

     Det ligger nog mycket i det du säger och många som ger sig in i fastighetsbranschen är nog inte medvetna om hur gnälliga hyresgäster kan vara. Jag är ordförande i min Brf med ca 130 lägenheter och där har jag fått en hel del av det du nämner. Allt ifrån att det är för kallt till att det är för varmt 😛

     Du nämnde att du arbetar med dina utdelare, hur ser portföljen ut idag? Är fastighetsbranschen din huvudsyssla eller har du annat jobb med?

     Reply
     1. Stefan Andersson

      Ja, då har du en liten insikt redan. Det man måste förstå är att hyresgästen aldrig kommer bry sig om din lägenhet som du själv gör. I en BRF har de iallafall viss förståelse för att utgifterna speglar sig i avgiften.

      Jag arbetar bara med fastighetsförvaltning i familjeföretaget. Jag är ingen gammal aktieräv precis, men försöker lära mig av de som har varit med lite längre och köper uteslutande stabila utdelare och endast aktier. Jag har aldrig upplevt en större korrektion så det ska bli spännande att se hur det känns när portföljen tappar ordentligt i värde. Om det nu händer. Jag har försökt förbereda mig på känslan. Jag försöker se mig som en köpare och ingen säljare… 🙂

 4. Investeraren Post author

  Nej det har du rätt i, kan tänka mig att många struntar totalt i hur de behandlar lägenheten.

  Intressant att du är ny i gamet men ändå redan kommit till insikten att investera långsiktigt i stabila utdelare. För mig tog det betydligt längre tid kan jag säga. Antar att det kanske kommer till viss del från att du är van att förvalta fastigheterna och fått se värdet i det, istället för att köpa och sälja till höger och vänster. 🙂

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *