Undvik detta misstag och bli Rik

Publicerad 21 september, 2014

Jag tycker det är väldigt viktigt att lära sig av sina misstag så att man i längden kan bli en bättre investerare. I det här inlägget tänkte jag gå igenom ett misstag som jag har gjort flertalet gånger och som kan bli väldigt kostsamt.

Du kanske har hört begreppet att man inte ska gifta sig med en aktie. Vid en första anblick kan det verka ganska självklart, att man inte ska hålla för hårt i en enskild aktie. Men vad betyder det i praktiken?

Ett farligt misstag som jag och många andra gör när de investerar i en aktie är att de investerar för att få rätt, istället för att få mer pengar i det långa loppet.

Låt mig förklara med ett exempel.

Tänk dig att du köper en aktie som till en början ser ut att vara århundradets bästa investering. Det kanske är ett läkemedelsbolag som ligger i hårda studier med ett nytt läkemedel som kan förändra marknaden helt. I det här stadiet så är hoppet stort och aktien kanske stiger en del på rena spekulationer.

Tiden går och du håller kvar vid dina aktier samtidigt som du är aktiv och följer bolagets varje steg och diskuterar det flitigt på diverse forum där andra hängivna ägare är med. Ju mer du engagerar dig desto mer övertygad blir du på att detta kommer göra dig rik.

Sen plötsligt så dyker den där pressreleasen upp som säger att medicinen inte riktigt är så bra som man trott, men kanske inte heller helt värdelös.

Det är nu du gör misstaget som kan kosta så otroligt mycket!

Med tanke på att du tror så hårt på bolaget och nästintill är gift med det, så ser du pressreleasen genom detta filter och därför anser du att den inte är så illa. Marknaden som ser releasen för vad det är agerar vilket gör att aktiekursen dyker.

Du i din tur är ju så övertygad om att du har rätt, att du beklagar dig på marknaden och kanske köper ännu fler aktier nu när det är rea i din mening. Jag menar du har ju rätt och marknaden fel.

Många gånger så slutar det väldigt illa för dessa typer av bolag och du står där med svarte petter och har förlorat stora summor pengar i värsta fall.

Vad är då läxan vi kan ta med oss från detta?

 • Investera inte i en aktie för att få rätt! Om det kommer en dålig nyhet som ändrar hela caset, så ska du inte fortsätta trycka in pengar bara för att du vägrar sälja med förlust utan vill vänta in i det sista för att kunna få rätt. Många gånger är det bättre att inse fakta och sälja med en förlust, innan den växer sig ännu större.

Jag kommer alltid försöka lära mig av mina misstag, så att jag i längden kan bli en bättre investerare.

Vad anser du om misstaget jag skriver om, känner du igen dig?


3 thoughts on “Undvik detta misstag och bli Rik

 1. Mr C

  Vet inte om jag håller med dig om det sista, eller så missuppfattar jag dig 😉

  Jag äger bolag X. Bolag X släpper en rapport och marknaden som marknaden underkänner med y antal % i nedgång.
  Jag anser däremot att rapporten var bra eller iallafall linje med förväntningarna. Om jag tidigare ansett att bolaget varit köpvärt blir bolaget givetvis ännu mer köpvärt och jag blir intresserad av att öka min position.

  Du verkar relativt kortsiktig i din tankebana? Ofta köper man bolag med historiskt bra kvalitéer under en tillfällig dipp för att man tror att bolaget under en längre tid kommer komma på banan igen.

  Ska man bli en duktig investerare kan man inte följa strömmar utan utnyttja dem istället. Hitta det där undervärderade bolaget som av någon anledning är hatat utan någon egentlig anledning 🙂

  Hur ska man annars utvecklas som investerare om man inte kan ta egna val?

  Reply
 2. Investeraren Post author

  Du får nog läsa inlägget igen för du verkar missa själva poängen. 🙂

  Jag pratar inte om något stort Eriksson eller Telia som har en tillfällig dipp utan bolag vars affärside inte visar sig vara så bra som man trott, typiskt Biotech bolag eller liknande med en eller några få produkter. Allt för många gifter sig med dessa typer av aktier och vägrar inse fakta utan följer bolagen ner till havets djup.

  Sen är ju frågan om money management och att man inte ska satsa för mycket pengar på kryddor eller enskilda aktier en annan sak.

  Sen vet jag inte riktigt vad du får det med strömmen ifrån. Det är ganska känt att många förlorar pengar på att i längden försöka fånga fallande knivar. Men sen kan jag hålla med om att man måste gå emot den stora strömmen om man vill tjäna stora pengar, men det är inte samma sak som att gå emot en trend.

  Den sista meningen förstår jag inte heller vad du syftar på. Men att inse fakta och våga erkänna att man har fel om ett bolag borde väl räknas som att göra ett eget val eller? 🙂

  Hur som helst bra kommentar!

  Reply
 3. Mr C

  Beror väl på vad du definierar som en fallande kniv.

  Net-Nets har tex överavkastat börsen historiskt 🙂 Dessa borde verkligen vara fallande knivar?

  Detsamma gäller bolag med lågt P/B och lågt P/E. Dessa har även överavkastat index. Ofta har dessa bolag minskad vinst vilket fått marknaden att tittat på andra håll. Strömmen av investerare tittar på annat håll vilket skapat en undervärdering.

  Här har vi det viktiga med nyckeltal som P/B och P/E 🙂 Köper du ett bolag till höga multiplar, utan MOATS(tveksam histora inkl), och fallande vinster kan nedsidan vara riktigt stor. Dessa scannar jag helt enkelt bort direkt och lägger ingen tid på att undersöka dem.

  Att inse att man har fel på grund av att marknaden reagerar annorlunda än vad man själv tycker kan ju inte vara rätt 😛

  Det är ju givetvis analysen som är det viktiga bakom och att man klarar av att göra en sådan. Det är ju därför nybörjare flockas till förhoppningsbolag.

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *