Trappar upp belåningen en aning

Publicerad 16 april, 2016

I början på året så valde jag att koppla en kreditlina till min Svenska Portfölj genom att utnyttja Avanza Superlånet. Det har tagit väldigt många år på börsen och finjusterande av investeringsstrategi innan jag kom till den punkten att ens kunna tänka mig belåning. Missta mig inte här och tro att detta är en rekommendation, absolut inte! Belåning är förknippat med extremt hög risk och kan sätta dig i en riktigt kass sits om du inte vet vad du gör.

Jag har sedan i februari sakta men säkert ökat belåningsgraden i portföljen. Det har helt enkelt blivit så att jag passat på att köpa fina bolag så som Atlas Copco, HM och Castellum de dagar de tagit extra mycket stryk samtidigt som jag inte haft pengar på kontot just då. På samma gång har jag även kryddat mina månadsköp som sker varje gång lönen trillar in. Inga stora belopp utan några extra tusenlappar via krediten nu som då. Som ni kan se på bilden nedan som visar pengar från kreditlinan så har det blivit ganska utspritt och kommer förmodligen fortsätta vara det framöver.

avanza superlån

Ränta för Avanzas Superlån ligger på 1,96% (minus det jag kan dra av i deklaration nästa år) och i skrivandets stund har jag ca 21 000 kr i utnyttjad kredit. Ingen summa som skrämmer mig alls då jag skulle kunna nolla den med i princip på 1-2 månadsinsättningar från lön.

Jag kommer inte gå in på exakta villkor som gäller för Avanza Superlånet, utan det kan du vid intresse läsa om här. Men en viktig sak att ha koll på är att belåningsgraden inte får stiga över 35%, vilket skulle innebära att Superlånet får vanliga kreditvillkor. Min ambition är att ligga kring 25-30% belåning under perioder och det funkar idag när den summan inte motsvarar mer än några månadsinsättningar. Men den dagen när pengamaskinerna blivit betydligt större så kommer jag ha betydligt större marginaler än så med tanke på att det blir svårare att minska belåning med enbart insättningar från lön.


4 thoughts on “Trappar upp belåningen en aning

 1. Anonym

  Hos Nordnet kostar motsvarande lån hälften – dvs du sparar 50%
  Courtagenivåer är princip likadana, någon speciell anledning att du vill skänka bort pengar till Avanza?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej!
   Nej utan det handlar om att jag alltid haft Avanza och att det skulle kosta för mycket att sälja av innehav i KFn för att byta bank. Men som du säger så är Nordnets lån betydligt mer fördelaktigt!

   Reply
 2. Beundraren

  Hej investerarens,

  Ville bara passa på att tacka dig, jag snubbla förbi din blogg och blev så pass inspirerad att jag nu har investerat mina första 3500:- på samma bolag i din pengamaskin sv. Jag hoppas det är okej att jag ryggar din portfölj 🙂

  Från och med idag blir dina framgångar även mina.

  Ha en fin dag, ciao

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Det glädjer mig enormt att höra beundraren! 🙂

   Låt oss nå ekonomisk framgång tillsammans!

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *