Tips och trix – hur du jämför privatlån och får lägre ränta

Publicerad 1 mars, 2014

Det finns flera anledningar till att du behöver låna pengar. Kanske är du sugen på att resa till solen eller renovera ditt hus. Kanske har du byggt upp en kreditkortsskuld som har hög ränta. Lösningen för alla dessa tillfällen kan vara att ansöka om ett privatlån, som generellt sett har lägre ränta än kreditkort men ofta sämre än bolån.

Enkelt att förbättra dina möjligheter till att få bra villkor på ditt privatlån

Innan du skickar in din ansökan om ett lån kan det vara bra att göra lite förarbete, så är chanserna större att du kommer ut med en lägre ränta. Grunden för ditt erbjudande på alla typer av lån är hur din ekonomiska situation ser ut. Hur mycket skulder du har, Vad din inkomst är, och vad dina omkostnader är. Alla dessa är parametrar som påverkar om din ansökan blir godkänd eller ej.

Nedan presenterar vi några tips och trix för att förbereda dig på bästa möjliga sätt:

  • Kolla runt bland flera långivare – det är viktigt att du inte väljer den första bästa långivare du ser. Det finns flera tjänster som hjälper dig att jämföra privatlån och som sammanställer grundkraven för respektive långivare eller låneförmedlare.

Om du vill förenkla och minimera tiden det tar att göra research kring varje långivare, kan du välja att använda en låneförmedlare. Börja med att välja en låneförmedlare där du uppfyller grundkriterierna avseende ålder, anställningsform och inkomst och låt dem göra arbetet. De tar sedan ut en kreditupplysning som de delar med sig av till mellan 20–30 olika långivare för att analysera vilket belopp, ränta och villkor de kan erbjuda dig. Sedan får du en sammanställning över samtliga erbjudanden, och kan välja ett som tilltalar dig.

 

  • Se om någon i din närhet kan vara medsökande – ett av de bästa sätten att stärka din låneansökan är att ha en medsökande. En medsökande går i borgen för att du sköter betalningen av ditt lån och ger därför långivaren en ytterligare trygghet.

Den medsökande behöver ha en ”städad” ekonomi och fast inkomst, och kommer troligen vara någon som står dig nära och litar på dig. Så kolla med någon i familjen eller nära vän om de kan hjälpa till.

 

  • Låna inte mer än nödvändigt – innan du väljer att ta ett privatlån är det viktigt att du vänder och vrider på varje sten för att hitta pengar. Du ska bara låna så mycket som är absolut nödvändigt. Ju mer du lånar desto mer risk innebär det för långivaren. Det gör att de självfallet kan godkänna ett högt lån, men räntan blir också högre. Högre risk är lika med högre ränta.

Så kolla om du kan sälja någon pryl du inte använder hemma eller om du har några besparingar som du glömt bort. Står du i någon bostadskö där det finns sparkapital? Har du något gammalt fondsparande som du glömt? Varenda krona är viktig.

  • Gör en ekonomisk planering – för att minska räntekostnaderna är det viktigt att du så snabbt som möjligt återbetalar ditt lån. Normalt kan du ansöka om att återbetala ditt lån på mellan 1 år och 15 år. Vi rekommenderar aldrig att du väljer att återbetala på över 10 år.

Passa istället på att se över dina omkostnader och gör en plan för hur du kan minska utgifterna framöver och således betala av mer på lånet. Det uppvisar att du har kontroll över din ekonomi, samtidigt som den totala räntekostnaden blir lägre. Det kan gå bra att låna med betalningsanmärkning, men det är inte alla långivare som godkänner det och du får inte ha någon aktuell skuld hos kronofogden.

Notera att du även kan betala av (ytterligare) delar eller hela lånet när som helst under din återbetalningstid.

 

  • Se över om du kan öka ditt bolån – du bör även se över om det finns utrymme att utöka ditt bolån. Då dessa lån är säkrade mot din bostad (vilket innebär att du kan bli av med din bostad om du inte betalar av lånet) kan bankerna normalt erbjuda en lägre ränta.

 

Denna process tar normalt något längre tid och kräver att du pratar/träffar din rådgivare på banken. Det är däremot viktigt att du kontrollerar så du inte träffas av de nya amorteringskraven om du ändrar ditt bolån. Det kan, om du har otur, innebär att hela ditt lån träffas av de nya kraven och din månadskostnad blir betydligt mycket högre.

 

Ovan har du lite tips och trix som är viktiga att tänka på innan du skickar in din låneansökan. Lycka till och hoppas du sparar många kronor!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *