Tankar kring belåning av Svenska portföljen

Publicerad 16 maj, 2016

Jag har vid ett par tillfällen snuddat vid det här med belåning av portföljen och som ni kanske känner till så har jag kopplat Avanzas Superlån mot min Svenska Pengamaskin. Detta handlar inte enbart om att jag vill uppnå en hävstång på mina investeringar, utan även alltid har möjligheten att köpa utifall marknaden skulle prissätta någon aktie väldigt skevt pga andra faktorer än bolagsspecifika och är det då långt till nästa löning så känns detta bra.

Men tanken framöver är att faktiskt ligga på en viss grad av belåning. I dagsläget ligger denna på 9,8% och har procentuellt sett sjunkit här på slutet vilket beror på att Avanza nyligen gjorde om villkoren för superlånet och tillåter numera samtliga mina aktier som grund för detta lån, vilket givetvis tas emot tacksamt. Samtidigt så räknar jag endast mot den svenska portföljen och baserar belåningsgraden mot den eftersom det är den jag har krediten kopplad mot. Utöver det så har jag ju en Global pengamaskin på nästan 200 000 kr vilket innebär att min ”totala” belåningsgrad blir betydligt lägre och i detta fall runt 6%.

I dagsläget är den svenska pengamaskinen värd strax över 300 000 kr och planen är att någon gång i höst landa på en belåningsgrad på ca 25%. Räknar jag lite snabbt och slarvigt så kommer jag under dessa månader förhoppningsvis satt in ca 5*15 000 kr vilket blir 75 000 kr. Räknar jag därför med 400 000 kr så är planen att med belåning därmed hamna runt 500 000 kr, med ett lån på ca 100 – 130 000 kr.

Detta är som sagt endast en plan än så länge, men vi får se hur börsen utvecklar sig och känslan är längre fram.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *