Tajma Marknaden – Nej Tack!

Publicerad 11 juli, 2015

Nu är det säkert många investerare som för första gången får uppleva en mer turbulent och negativ marknad, efter att börsen sakta men säkert segat sig uppåt på senare år. På samma gång läser jag på flera ställen samt hör personer prata om hur de gick ur marknaden förra veckan, precis innan den stora dippen som var på onsdagen etc, bara för att kunna köpa tillbaka allt efter dippen.

inte tajma marknaden

 

Att en marknad kan trenda neråt under en lång tid det är absolut inga konstigheter, men att det skulle vara neråt sakta men säkert är då inget jag har erfarit i alla fall. Med en massa oro på marknaderna som vi ser idag, precis som vi såg under finanskrisen så rör sig marknaden otroligt volatilt. När du zoomear ut och kikar på graferna över några år så ser det ut om det gick ner lite fint varje dag under några månader, men zoomear du längre in så ser du vilket kaoz det var längs vägen. När oro drabbar marknaden så blir kasten extremt stora, åt båda hållen! Att då kliva av hästen helt och hållet för att sedan försöka hoppa på den igen när den skenar och hoppar är då inget jag kommer försöka igen.

Nej, istället så konstaterar jag att folk är oroliga, med all rätt om de ska använda pengarna de har på börsen inom en snar tid. Å andra sidan lägger jag endast fokus på att fylla på min pengamaskin med nytt bränsle, många gånger till rabatterat pris under dessa tider. Inte helt fel kan jag tycka.

Oavsett vad du har för investeringsfilosofi så bör du fråga dig själv vad din plan är. Framförallt om du väljer att kliva av marknaden. När ska du köpa tillbaka? Efter -10%, efter -15%? Vad händer om din nivå är efter -15% och börsen stannar vid -13% och gör ett rejält studs uppåt mot -7%, när ska du då köpa? Är det en tillfällig rekyl eller är det upp som gäller igen?

Så länge man inte är en trader som jobbar med att dagarna i ända köpa och sälja och därmed älskar denna volatilitet, så tror jag det är stor stor risk att man bränner sig. Det har jag gjort många många gånger.

Hur gör man då för att pricka botten? Jo man köper hela tiden, då kommer du garanterat vara nära botten någon gång.

Vad är din strategi i turbulenta börstider som vi ser nu?

 


4 thoughts on “Tajma Marknaden – Nej Tack!

 1. Pengabloggen

  Hej

  Ny läsare av din blogg. Sprang förbi dig på Twitter.

  Min strategi i detta klimat är att jag har frigjort lite mer likvider. Jag har tex sålt av SJR och Akelius pref samt ett litet innehav i Starbreeze. Jag har antagit att dessa innehav inte kommer ge mig den riskjusterade avkastning som jag vill ha.
  Alla dessa tre försäljningar har varit lyckade och jag har i stället passat på att fylla på i trygga bolag så som HM, ABB och SHB.
  Kommer buffra upp en hyfsad likvid under sommaren och förhoppningsvis kunna plocka upp aktier till förmånliga kurser vid nästa körning neråt.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Roligt att du hittat hit pengabloggen och tack för din kommentar!
   Din strategi är nog inte helt fel, just att vikta om risken från lite mer riskfyllt som gått bra nu en längre tid till att fylla på de mer stabila långa innehaven.

   Precis som dig så ser jag mig kunna klumpa ihop en hel del likvider framöver pågrund av mycket övertid och så. Men jag kommer köpa även om vi gått upp lite inför nästa lön. Men det hade varit gött om ”rean” höll sig ända fram till löning, men om inte så får man köpa billigare en annan gång. 🙂

   Reply
 2. Miljonär innan 35

  Hej Investerarens!
  Tack för ett riktigt bra och tänkvärt inlägg. Det är lätt att glömma bort hur volatilt det var där under finanskrisens dagar och att det kan kosta en dyrt att ligga ute ur marknaden någon av de dagarna när börsen stack upp som ett spjut.

  Jag kör precis som du vidare med att månadsspara i stabila utdelare, både här hemma i Sverige men även en del i USA.

  Tack för en grymt bra blogg!

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Miljonär innan 35 🙂
   Roligt att du gillar inlägget! Visst är det så att vi lätt glömmer hur det faktiskt var och istället filtrerar fram ett minne av en rakt igenom sur marknad.

   Låter som en sund filosofi och intressant att du kompletterar med Amerikanska innehav!

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *