Svar på era frågar

Publicerad 11 juli, 2016

Först och främst vill jag tacka alla er som tog er tid att ställa en fråga via kommentarsfältet eller på mailen. Otroligt roligt att ni engagerar er och vill veta mer. Nu kommer svar på era frågor!

 
När anser du att du har uppnått ditt mål att bli ekonomiskt oberoende
Jag siktar på att behöva någonstans runt 6 miljoner kronor för att kunna leva helt på utdelningarna. Men en viktig poäng som jag insett mer och mer är att jag nödvändigtvis inte behöver gneta ända fram till den 6e miljonen för redan halvvägs vid sig 3 miljoner så kommer jag ju kunna få en fin utdelning varje år som kan höja vår livskvalitet rejält. Detta tillsammans med att jag just nu har ett jobb jag trivs otroligt bra med gör att jag inte kommer stressa till att sluta jobba helt, såvida att jag inte startar upp något företag jag vill driva till 100%.

Kan du berätta lite mer om ditt yrke?
Jag är ju civilingenjör i botten och jobbar just nu på ett stort globalt företag. Har testat lite olika roller inom företaget och känner att jag just nu hamnat ganska rätt. Samtidigt finns det en liten hunger inom mig att fortsätta klättra, främst för att utvecklas som person men även för att kunna tjäna mer och därför kunna bygga upp pengamaskinerna snabbare.

Hur mycket/länge har du investerat innan du startade bloggen?
Jag fick upp intresset för börsen och aktier redan på gymnasiet, så i skrivandets stund så har jag nästan dagligen följt börsen, handlat aktier och letat bolag i över 10 år. Givetvis har det varit perioder där jag inte haft lika mycket tid eller pengar, men intresset har hela tiden funnits där vilket är roligt. Så med andra ord ca 8-9 år innan bloggen startade. Dock är det på senare år som jag fått en rimlig strategi och faktiskt fått igång ett riktigt sparande. Åren innan det var främst en läroperiod där jag förmodligen gjort alla misstag som finns i boken.

Månadslön?
Tjänar just nu ca 32 000 kr brutto efter att ha jobbat i ca 5 år. Bor långt ifrån Stockholm så med de huspriser vi har här räknar jag detta som en väldigt bra lön för min ålder. Slår jag dock ut det med övertid, tjänsteresor så blir det givetvis mer i slutändan. Kryddan på moset är dock min Enskilda Firma där det kan trilla in lite tusenlappar här och där.

Vad är anledningen till att du lyckas spara så mycket varje månad trots att ni har köpt hus, fått barn osv?
Det här beror främst på två saker. Det första är att jag det senaste 1,5 åren verkligen optimerat våra fasta som rörliga utgifter. Många onödiga har vi tagit bort så som dubbla spotify konton, dyra tv-kanaler osv. Andra som vi behöver så som el, försäkringar osv har jag hela tiden jämfört för att få ner priset. Här har jag bokstavligt talat sparat tusenlappar per år genom att lägga ett par timmar per år på att jämföra.

Den andra orsaken är att jag håller stenkoll på våra utgifter via gratistjänsten Smartbudget varje månad. Detta tillsammans med att jag mäter sparandegraden. Detta fokus har gjort att jag sen jag började sett hur vi stadigt förbättrat oss och till slut hamnat på en väldigt hög sparandegrad. Det som mäts och fokuseras på tenderar att växa. Därför ska du absolut hålla stenkoll på era utgifter och sparandegrad, helt klart en nyckelfaktor för att kunna bygga upp en stor aktieportfölj över tid.

Hur tolkar du balans/-resultaträkningar?
Det skiljer sig från bolag till bolag och är rätt svårt att få in i ett kort svar. Men låt oss enkelt säga så här. Genom balansräkningen ser jag hur sunda finanser bolaget har, hur stora lånen är i förhållande till tillgångarna. Precis som att din ekonomis balansräkning består av dina tillgångar så som hus, lägenhet samt lån till banken.

Via resultaträkningen ser jag hur bolaget går rent finansiellt, att de tjänar pengar. Här tittar jag så att bolaget hela tiden ökar vinsten från år till år, en förutsättning för att de sedan ska kunna öka utdelningarna.

Sist så kollar jag väldigt mycket på kassaflödesrapporten hos bolaget. Detta är liksom den heliga gralen för oss utdelningsjägare där vi avgör hur bra bolaget är på att faktiskt dela ut pengar. Trots att ett bolag kanske gör förlust, så kan det fortfarande dra in en massa pengar. De kanske exempelvis köpte en stor fet oljerigg för några år sedan där de tar med stora kostnadsbitar flera år efteråt, trots att riggen betalades med lån från dag 1. Med andra ord kan det ha kommit in pengar trots att bolaget gjort en förlust.

I kassaflödesrapportern så kollar jag kort och gott hur mycket pengar företaget hade i början av perioden, samt hur mycket de hade i slutet. Här vill jag givetvis se att kassan har ökat, MEN det är då viktigt att den ökat genom att bolaget har tjänat pengar. Ett bolag kan även ha mer pengar i kassan på grund av att de tagit nya lån, knappast något som är hållbart i längden och kan betala våra utdelningar. Sist men inte minst så tittar jag på hur stor del av vinsten som delas ut. Ett bolag kan ju ha 7% i direktavkastning men när du sedan kollar närmare så ser du att det motsvarar 120% av bolagets vinst senaste året. Då vet du att de inte kommer kunna hålla en så hög utdelning framöver utan förmodligen sänka den.

En ok direktavkastning där utdelningen växer över tid, samtidigt som det finns marginaler där utdelningen inte utgör så stor del av vinsten är något jag verkligen gillar.

Hejsan! Har lite olika frågor till dig!
1: Är du ekonomiskt utbildad?
2: Har du gått kurser i aktievärderingar eller liknande? eller självlärd?
3: Har du varit med på en börskrasch och verkligen fått känna på det? och ändå lyckas behålla samma strategi?

1. Rent skolmässigt så har jag enbart läst en kurs i företagsekonomi på universitetet där jag fick lära mig mer om bokföring och hur jag tolkar en årsredovsining. Men min stora och viktigaste utbildning har jag fått ”privat” så att säga genom att läsa en massa ekonomiböcker, genom att hänga med på börsen och analysera bolagen. Man behöver verkligen ingen examen i ekonomi för att lyckas på börsen, snarare tvärt om så länge man kan grunderna.

2. Insåg att jag svarade på denna ovan. 🙂

3. Jag var med under lehmanbrothers kraschen i slutet på 2008 och även om jag inte hade så mycket pengar på den tiden så sved det. Framförallt för att jag då hade en ganska kass strategi med att försöka hitta bra bolag på mindre listor. Då visste jag knappt vad utdelningar var och än mindre hur viktiga de är för att lyckas långsiktigt på börsen.

Hur har du designat din hemsida? HTML programmering eller drag and drop funktioner? Övriga tips till någon som vill starta en egen hemsida/blogg?
Jag använder mig av wordpress i grunden och har sedan ett tema som jag kodat en del i själv. Förutom börsen så är jag otroligt intresserad av programmering och webben. Om du vill starta en blogg och främst är ute efter att skriva och struntar i det tekniska så skulle jag köra på en gratisportal så som blogspot.se.

Hur skulle du hantera existerande pengar på IPS? Blir svårt att motivera insättningar på det kontot pga skatt…hur göra?
Skulle absolut inte sätta in mer pengar där i alla fall. Pengarna som finns där redan skulle jag förvaltat vidare så enkelt och billigt som möjligt typ via en gratis indexfond eller så. Sen skulle jag satsa allt sparande på att starta en ISK och antingen köpa gratis indexfonder eller köpa enskilda aktier månadsvis som jag gör idag. I en ISK är du heller inte låst som du är i en IPS exempelvis utan kan ta ut pengarna när som helst om du skulle önska.

Har du någon insyn i fingerprint? Blir inte riktigt klok på aktien trots att bolaget går som tåget, framförallt är pr-talet väldigt lågt.
Jag har tyvärr inte någon insyn i Fingerprint och har tyvärr väldigt dålig koll på bolaget som helhet. Fingerprint har ju varit en fantastisk resa för de som var med tidigt och trots skandalerna som varit så tjänar ju bolaget faktiskt väldigt mycket pengar. Jag tror absolut inte att det är omöjligt att Fingerprint kommer bli ett utdelande bolag framöver och då blir det samtidigt intressant för min del som utdelningsjägare att titta vidare på bolaget.

Återigen tusen tack för era frågor och jag hoppas jag inte missade någons! Fortsätt gärna ställa frågor i kommentarsfältet så svarar jag där!


4 thoughts on “Svar på era frågar

 1. Henke

  32 000 brutto som civilingenjör med 5 års arbetslivserfarenhet känns spontant väldigt lågt?
  Nu skriver du för visso att du jobbar och bor långt ifrån huvudstaden men känns verkligen som du borde kunna höja dig mer. Jag själv inklusive kompisar som nyligen tagit examen (blandat högskole/civilingenjör) har landat jobb med ingångslön på snitt 30 000 i månaden på större firmor. Nu är detta i Stockholm/Mälardalen men lönerna borde inte skilja sig så markant över landet?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tro mig det är stor skillnad på lönerna om du jämför Stockholm/Göteborg mot bruksorterna ;). Min lön är väldigt bra i jämförelse med många som har liknande position och erfarenhet som jag på företaget. Dock får man se det så här. Kostnaden att bo och leva i och kring Stockholm är brutalt mycket högre än där jag bor. Därför är jag rätt säker att jag kommer ha mer kvar på kontot med min lön och mina kostnader, än exempelvis flera av mina pluggkompisar som bor och jobbar i stockholm idag. Flera av dem har räntekostnader och avgifter på lägenheter som är lika hög som mina totala kostnader. 😛

   Jag och min sambo köpte ju exempelvis ett riktigt stort och fint hus i bästa läget i staden jag bor för ca 1,5 miljoner. Inte topprenoverad men ändå, så då får du en ganska bra bild av skillnaden i pris. 🙂

   Reply
 2. Beundraren

  Tjena
  Beundraren är tillbaka, du skriver väldigt mycket om utdelningar och din utdelningsstrategi.
  Rent praktiskt är det ju inte så svårt att förstå hur det fungerar när du nått dessa 6 miljoner så lever du på dina utdelningar osv.

  Men hur fungerar det när individen istället äger indexfonder, kanske något du kan svara på?

  Fortsätt med bloggen, roligt för min barma själ att läsa.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Beundraren och tack för din kommentar! 😀

   I indexfonder så återinvesteras ju utdelningarna oftast direkt och du som ägare av fonden ser alltså inte röken av dessa i form av pengar på kontot. När du får utdelningar från bolagen du äger via aktier så får du ju rena pengar och kan därför ta ut dem om du vill i framtiden och köpa mat, eller en bil osv. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *