Strategi för Dig som har Svårt att Spara

Publicerad 14 augusti, 2014

Jag får titt som tätt frågan av bekanta hur de ska bära sig åt för att kunna spara mer varje månad. Som dem ser det så är det nästan alltid tomt på kontot i slutet av månaden och det finns därmed inte mycket att lägga undan för sparande. Dessa personer lever från den ena lönen till den andra och är med andra ord beroende av att det kommer in pengar varje månad.

Det klassiska råtthjulet som jag kör i 110 för att komma ur.

Till dessa personer brukar jag ge samma tips, ett tips som i början hjälpte mig att komma igång med mitt sparande. Ett tips som nästan alla rika personer använder sig utav.

Betala dig själv först och andra sist

Det hela handlar om att betala sig själv först och andra sist. Förmodligen låter det konstigt till en början men låt mig förklara.

Samtliga personer jag pratar med som gör slut på sina pengar varje månad har helt enkelt anpassat sina liv efter storleken på deras inkomster. Har inkomsterna ökat har de varit lika snabba på att även öka utgifter. De skaffar fler tv-kanaler, nyare bilar och större hus. En inkomstökning som skulle kunna innebära en lättnad för dessa personer, gör istället att råtthjulet de sitter fast i blir allt trögare att snurra.

För att återgå till teorin om att betala sig själv först så kan vi börja med att titta på hur pengarna flödar hos dessa personer varje månad.

svårt att börja spara

Enligt den här modellen så är sparande helt beroende på hur mycket pengar andra tar och vill ha av dig först. Det som blir kvar kan du eventuellt spara. Knappast en bra strategi!

Hur gör istället rika personer som kan spara betydligt mer varje månad? Jo de betalar helt enkelt sig själva först och bilden här under illustrerar detta ganska bra. Där ser vi hur pengarna flödar för dessa personer.

sparproblem

Här ser vi en ganska västenligt skillnad över hur pengarna flödar för dessa olika personer. Vad innebär detta i praktiken för dig som vill börja leva mer som variant två där du betalar dig själv först?

  • Varje gång lönen kommer in på kontot så för du direkt över en bestämd del till ditt sparande. Kanske är 10% en rimlig siffra för dig men ju större del desto snabbare kommer din förmögenhet växa.
  • Det som nu är kvar efter att du satt undan för sparande är det ni har att leva för och pengar som ska gå till räkningar och levnadskostnader. Detta innebär att ni lär er leva på en mindre summa pengar. Många tror att det är en enorm omställning att helt plötsligt ha 10% mindre att leva på varje månad. Men så är verkligen inte fallet. Människan är väldigt anpassningsbar när det gäller såna här saker, det vet alla som har gått från ett jobb till att studera och kanske då lever på en bråkdel av den tidigare inkomsten.

Har du svårt att få pengar över för sparande varje månad så se till att betala dig själv först! Detta är lika enkelt som det är genialiskt och det kommer helt klart få fart på ditt sparande.

 


2 thoughts on “Strategi för Dig som har Svårt att Spara

    1. Investeraren Post author

      Tack för din kommentar frivid42! Visst är det så, men en så enkel sak har väldigt stor betydelse för folks sparande. 🙂

      Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *