Sparar Sjukt mycket när även sambon börjar jobba

Publicerad 23 augusti, 2019

Om du kikar på mina månadsrapporter så har jag i princip sparat ihop och investerat till 1 miljon, på endast min lön. Det är nämligen så att min sambo studerar sedan ca 3 år tillbaka och får därmed bara in en bråkdel av vad jag som jobbar får in. Så trots dessa förutsättningar har jag med barn och villa lyckas hålla sparkvoten på den nivå jag ändå gjort. Hur har det egentligen gått till?

Hålla baskostnaderna låga

En av de absolut främsta anledningarna till att jag lyckats hålla sparkvoten uppe är genom en gedigen och välslimmad baskostnad. Vad menar jag då med det? Jo att alla våra fasta kostnader så som bolån, elkostnad, vatten, förskringar har vi ständigt jämfört och hållit nere priserna på. Det sägs ofta att du kan spara tusenlappar genom att jämför dessa poster och tro mig – det kan du! Trots att jag ständigt jämför dessa så dyker det ibland upp superdeals på exempelvis elen som gör att vi sparar ännu ett par hundra varje månad. Den känslan är otroligt härlig.

Du känner säkert redan till flera sätt att jämföra dessa poster på. Några sidor jag använder ofta för detta är:

Detta är i särklass de poster som kommer få störst inverkan på din ekonomi. Här är det verkligen fokus på att tackla de stora utgiftsposterna som faktiskt gör skillnad.

Finslipa rörliga kostnaderna

Som sagt så är det ovan poster som kommer få en verkligt stor positiv inverkan på din ekonomi. Så har du inte jämför något av ovan de senaste åren så är det hög tid att göra det nu!

Nästa steg så vill vi många gånger hålla koll på de rörliga utgifterna. Här pratar jag om mat och transportkostnader som tenderar att vara de största posterna i denna kategori. Här är mitt bästa tips att hålla koll på hur mycket du faktiskt lägger på dessa varje månad. Så se till att dokumentera ett par månader hur mycket ni lägger på mat och transport så att du sedan har en bas att jobba utifrån.

Genom att kolla några månader tillbaka så får du en bra uppfattning då det kan variera från månad till månad. Sen gäller det att ha disciplinen när ni väl vill börja sänka dessa poster. Några generella men väldigt bra tips:

 • Veckohandla, EN gång per vecka!
 • Matlåda, helst varje dag!
 • Köp inte svindyrt kött, tänk på miljön och käka grönt någon dag i veckan.
 • Mycket grönsaker, billigt!

Som sagt finns det många enkla knep som egentligen bara handlar om disciplin. Får du de här två hörnstenarna på plats, att ha en låg kostnadsbas för dina fasta kostnader. Samt koll på dina största rörliga utgifter. Så kommer du som jag kunna spara stora summor varje månad. Är ni dessutom två i hushållet så kommer ni kunna bygga på snöbollen väldigt snabbt! Där är jag och min sambo nästa år, när hon är färdig med sina studier. Det kommer vara en stark accelerator för våra pengamaskiner!


4 thoughts on “Sparar Sjukt mycket när även sambon börjar jobba

 1. Tomas

  Jag jobbar heltid medans min fru är föräldraledig och tar ut 3 dagar per vecka, ca 6500 kr. Jag får ut ca 28500. Jag betalar renoveringar och andra inköp till huset men har lyckats spara 69 000 kr hittills i år till Avanza. Jag håller med dig helt och hållet kring spartipsen. Matlådor utan undantag och kloka inköp.

  Diskmedel t.ex, köp en sprayflaska och kör 1:3 med vatten så drygar du ut det, disken blir ren ändå. Maskindiska inga kastruller el.dyl, bara bestick osv.
  Använd siten matsmart för basvaror, pasta etc.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Tomas!
   Snyggt där att kunna spara så mycket!

   Det där med diskmedel har jag faktiskt inte testat än men är ju faktiskt genialt! Dryga YES blir ännu drygare 🙂

   Reply
   1. Tomas

    I all ärlighet, hur mycket tänker man när man diskar nåt för hand, sett till mängden diskmedel? Jag tar lika mycket vare sig det är yes eller nån billig euroshopper. Och då blir yes inte så drygt, men nu räcker två duschar i en kastrull och tar knappt något diskmedel alls. Det är nog min största relativa besparing jag gjort, bäst-före går väl ut innan flaskan tar slut 😀

    Sen köper jag inte Colgate tandkräm längre, tuberna har dom gjort om så det är ett rör inuti, så det sista får du inte ut utan att klippa upp dom, sniket! Men lika smart som när dom förstorade hålet på tuben (samma sorts tänk här som med diskmedlet, du tar en sträng lika lång som tandborsten oavsett hur tjock den är…)

    Reply
    1. Investeraren Post author

     Sjukt smarta tips där! Sparsamt både för plånboken och miljön. 🙂

     Ska helt klart testa det där med att spruta diskmedlet istället för att trycka direkt ut flaskan. Riktigt bra tips!

     Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *