Spara och tjäna pengar

Publicerad 9 december, 2014

Ojojoj kan man säga just nu. Den fallande kniven olja som jag fångat lite i omgångar gör just nu så att mina händer blöder. Jag hoppas att detta kortsiktiga lidande kommer betala igen sig många gånger om i det långa loppet, för i sådana här stunder känns det tungt när man nettosparar mer och mer för varje månad men ändå ser förmögenheten minska i värde.

Men just detta gör att jag även vill spara in och tjäna än mer pengar som kan investeras. Så här i juletider blir det lätt en del extra utgifter i och med julklappar och diverse annat som hör till. Samtidigt så kommer jag denna månad få in en hel del extra pengar i form av arvode från bostadsrättsföreningen samt en saltat lön pga helgjobb.

Men när bolagen i portföljen faller 5% per dag vill jag gärna köpa fler och då känns det helt plötsligt väldigt långt till den 25e.


4 thoughts on “Spara och tjäna pengar

 1. Rolf

  Hej,

  Tror du inte det är för tidigt att gå in i oljesektorn? Jag tror att vi har en del kvar innan vi kan se någon vändning, det finns inget ljus alls i tunneln. Allt sjunker som Titanic.

  Jag var inne korta vändor med små belopp under hösten i Bonheur, Fred Olsen, Seadrill och Prosafe, men sålde snabbt igen, utan någon större förlust. Mitt stora orosmoln hette Awilco Drilling, efter storägarens försäljning under marknadspris och därefter sjunkande aktiekurs, köpe jag bara mer och mer för att snitta ner mig. Till slut innehöll portföljen – som är rätt stor – över 20 % Awilco Drilling. Jag hoppades på ljusning vid Q3:an och började sälja av; det var så skönt att jag fortsatte och släppte allt kring x-dagen för utdelningen, lite före o lite strax efter. Är väldigt glad för det.

  Jus nu bevakar jag oljeservicebranschen för att se tecken på vändning. Sådana finns inte. Därför är det inte lockande att köpa till följande dagskurser trots att de extremt låga:

  Awilco 75,75
  Fred Olsen 54,25
  Seadrill 84,20

  Kanske är detta botten, men jag tvivlar, och i vilket fall ser jag det attraktivare att missa botten i så fall (för stor risk) och istället invänta en tydlig trendändring och hellre då köpa då även om man får betala något mera (dock lägre risk). Samtidigt kan pengarna arbeta på annat håll under tiden.

  F n sitter jag med mycket preffar och försöker vara glad både när börsen går upp och ner, då min portfölj normalt går upp lite mindre än börsen i bull, den går ändå upp (det positiva), medan vid kräftgång går det i alla fall bättre för mig än för börsen. Sen hoppas jag att de 9-13 riktiga bolag jag har toppar börsen.

  Olja? Ja tack, men inte än!

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tror du har helt rätt Rolf! Tyvärr ligger jag ganska tung i Olja och oljeservice och då jag tycker att branschen i sig är svartare än oljan de pumpar upp, så vill jag ändå köpa på mig fler aktier nu när det blir billigare. Detta är verkligen att fånga en fallande kniv, men förhoppningsvis så behöver jag bara utstå raset lite till då vi förhoppningsvis hittar något form av stabilt läge snart.

   Men just nu är det bara oro som styr aktiekurserna för dessa bolag, inget fundamenta alls. Och så är det givetvis alltid för branscher i kriser, tillfälliga som permanenta.

   Reply
 2. Fredrik von Oberhausen

  ”Men just nu är det bara oro som styr aktiekurserna för dessa bolag, inget fundamenta alls. ”

  Det där är väl inte helt korrekt. Med ett minskande oljepris ändrar sig deras omsättning och vinster betydligt medans kostnaderna ligger ganska oförändrade. BP gick nyligen ut med att dom kommer att minska personal sâ nog har fundamenta ändrats och kommer alltid att ändras med oljepriset.

  Att man inte behöver vara orolig pâ lângsikt det hâller jag dock med om.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Fredrik.
   Det har du rätt i!

   Det jag egentligen försökte förklara var att i bolag som Fred Olsen med väldigt lite information från företaget, så är det väldigt mycket gissning och rädsla som pressar ner bolaget.

   Men som du säger så är oljepriset osv viktig fundamenta som hela tiden ändras.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *