Sköt din ekonomi som ett företag

Publicerad 6 mars, 2016

Ett förhållningssätt jag länge haft till min privata ekonomi är att jag ser det som ett eget litet företag. Om du kikar i mina månadsrapporter så använder jag där termer likt bolagen själv gör i sina rapporter. Du hittar ord som eget kapital, soliditet osv. Så varje gång jag sätter mig ner den första varje månad och summerar det hela så tittar jag egentligen på mitt personliga JAG AB. Och produkten företaget tillverkar? Pengamaskiner såklart!

Att lära sig sätta upp sin egna balansräkning så som jag gör varje månad är otroligt nyttigt för att du ska få koll men även bra då du sätter dig och analyserar potentiella bolag på börsen. Det bästa idag är att det finns så otroligt mycket gratis information på nätet och för att göra detta på ett enkelt sätt krävs knappast en examen inom ekonomi.

Det som avgör vad som kommer stå i din balansräkning varje månad är hur du skött ditt företag. Hur du har jobbat med att öka intäkterna samt hur du arbetat med att sänka kostnaderna. När det gäller privatekonomin så är det oftast enklast att börja med utgiftssidan och försöka sänka denna del för att därmed förbättra resultatet. MEN, allt för många struntar helt i inkomstsidan och tänker att de har sina jobb där de inte kan påverka lönen mer än att de kan jobba lite övertid ibland. FEL! Det finns massvis med sätt att tjäna extra pengar vid sidan av ditt arbete. Du kan sälja saker du inte använder. Starta en sidoverksamhet eller hjälpa personer som behöver hjälp med något du är riktigt bra på.

Så jobba absolut med utgiftssidan men glöm inte heller bort inkomstsidan och möjligheterna där!

Jag är av tron att det vi fokuserar på och mäter tenderar att växa och bli något stort. Just därför väljer jag att följa upp min ekonomi varje månad och blir då både inspirerad när jag ser hur bra det går, samtidigt som jag blir än mer taggad att utveckla mitt JAG AB!


6 thoughts on “Sköt din ekonomi som ett företag

 1. Christoffer

  Det är en intressant liknelse! Att se privatekonomin som ett företag gör mig själv motiverad att optimera utgifterna och följa upp resultaten varje månad!

  Fortsatt lycka till framöver!

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Eller hur! Tack detsamma Christoffer 🙂

   Reply
 2. Utdelningsnissen

  Jag tänker likadant jag, känns motiverande och lärorikt att förvalta sin ekonomi på ett seriöst sätt. Det gör det roligt dessutom! Vem tycker om att knega hårt varje månad för att sen se pengarna rinna ut i sanden i samma takt?

  Reply
 3. Framtida Frihet

  Jag tror väldigt många skulle ha väldigt mycket att vinna på att tänka på det här sättet. Det krävs inte speciellt mycket energi för att få en bättre överblick över sin privatekonomi. Och i många fall kan den här förbättrade överblicken vara ovärderlig eftersom det kan hjälpa en att identifiera onödiga utgifter och istället lägga dessa pengar på andra, mer nödvändiga, saker.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Framtida Frihet!
   Visst är det så. Tänk om alla fick lära sig en privatekonomi 101 i grundskolan. Då skulle lyxfällan förmodligen vara utan jobb. 😀

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *