Seadrill – Konkurs eller Rusande Kurs nästa?

Publicerad 16 januari, 2016

För er som följt mig här på sidan ett tag så kommer ni kanske ihåg mitt urusla bet i oljeservice sektorn som slutade med en ganska sur förlust. Så här i efterhand är det läropengar även om det för stunden var rätt tråkigt att sälja av dessa bolag  med förlust. Jag kan dock trösta mig i dagsläget med att kurserna rasat betydligt mer efter jag sålde, så det var rätt tur att jag kom undan så lindrigt som jag ändå gjorde.

I samband med att jag gick in i bland annat Fred Olsen och Seadrill så läste jag på otroligt mycket om dessa bolag och branschen, kunskap jag givetvis har nytta av än idag. Nu var det betydligt mer än bolagsspecifika händelser som styrde dessa aktier och framförallt var det fallande olja som givetvis drog med sig hela branschen mot havets botten.

Att oljepriset en dag vänder uppåt är nog de flesta med på, även om vi kanske inte når samma höga priser som innan på väldigt många år. Tills den dagen är här kommer vi förmodligen få se fler och större justeringar inom oljesektorn där de sämst rustade bolagen går under medan de starkare tar än mer position och kommer komma ut starkare än någonsin efter denna kris.

Det här leder mig osökt in på oljeservice som är den delen av oljesektorn som förmodligen drabbats allra värst under krisen med utbombade aktier som följd. Här ser vi också att de bolag som är allra högst belånade så som exempelvis Seadrill, också fått tagit de största smällarna – med all rätt. Hur det än är så lever dessa bolag på en tunn tråd i ett hårt grepp hos långivarna och längden på denna oljekris kan vara helt avgörande för bolagens överlevnad.

På samma gång så är det dessa bolag med hög belåning eller hävstång som om de överlever kommer kunna sticka iväg riktigt rejält när det väl vänder. Kan Seadrill vara ett av dessa bolag?

Jag sitter inte på svaret. Men en sak är jag rätt säker på. Några bolag kommer bli vinnare i längden på denna oljekris. Så är det alltid med kriser, vissa försvinner – andra vinner. Om Seadrill är ett av dessa återstår att se.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *