Sänker mina fasta kostnader med 3000 kr till!

Publicerad 27 mars, 2016

Åtminstone en gång per år, gärna 2-4 gånger tycker jag att du bör se över dina fasta kostnader. Som bekant är det inte bara dina inkomster utan även hur mycket som försvinner i utgifter, som sedan avgör hur mycket du kommer kunna investera varje månad. Därför är det en nyttig övning att nu och då se över just dina fasta kostnader och se om du kan skära ner på någon eller kanske ta bort en och annan helt.

Själv har jag gjort den här övningen många gånger för egen räkning. Genom att jämföra elpriser och försäkringar årligen på en sida som compricer så har vi kunnat spara tusenlappar bokstavligt talat och arbetet som krävs är ofta inte mer än en halvtimme.

Nu har jag återigen slagit till och sänkt mina fasta utgifter. Den här gången kommer det leda till en besparing om ca 3000 kr per år. På 10 år blir det 30 000 kr och placerat i aktier kommer det bli ännu mer!

Vad är det då jag tagit bort denna gång?

 • Sagt upp Spotify. Här betalar jag 99 kr per månad samtidigt som sambon också har en konto. I ärlighetens namn så använder jag otroligt sällan mitt konto utan lyssnar hellre på gratis podcasts om ekonomi.
 • Sagt upp Lotto-prenumeration. Det här är en sån där psykologiskt jobbig sak då det finns en mikroskåpisk chans att den rad jag nu haft i kanske 5-6 år ska slå in och ge mig drömvinsten. Men när man sedan inser att chansen till drömvinsten är typ 1 på över 300 miljoner, så är beslutet ganska enkelt. Detta kalas har kostat 144 kr per månad så inte fy skam på ett år, eller 10 år för den delen!

Känns skönt att kunna finslipa sparkvoten än mer genom att skära bort onödiga kostnader som inte ger något mervärde egentligen. Är riktigt taggad just nu så ska se vad mer som kan sänkas eller tas bort framöver.

Har du lyckats sänka dina kostnader på senare tid?


10 thoughts on “Sänker mina fasta kostnader med 3000 kr till!

  1. Investeraren Post author

   Bra där! Hade du ett privat och ett på jobbet eller vad var anledningen till att du hade 2 st?

   Reply
 1. MRJW

  Nu kanske detta låter hårt – men den besparingen du nu gjort skulle vara gjord för länge sedan.

  Att ha ett konto på Spotify som man nästan inte använder SAMTIDIGT som sambon också har en konto är bara slöseri – sånt får inte förekomma!

  Vad det gäller lotto-prenumeration så visste jag inte ens att det fanns. Jag har aldrig i hela mitt vuxna liv köpt en triss eller spelat på lotto. Enda gången jag skulle ha med ett spelföretag att göra är när jag står som ägare och tar hand om alla spelares pengar 😉

  Har du kikat på att säga upp alla tv-kanaler och bara köra det gratis Play-utbudet från alla kanaler? Fungerar väldigt bra för oss, har inte haft ett TV-abonnemang på över 1 år (vi betalar givetvis TV-licens, p.g.a. lagen)

  MVH
  /MRJW

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Jag håller helt och hållet med! Det är lite skamligt att denna utgift funnits med så länge. Men till mitt försvar så har jag haft 1 års gratis spotify via mitt telefonabonnemang som sedan mynnade ut till att de drog 99 kr extra. Så tre månader tog det för mig av betalande av spotify innan jag insåg detta och fick fingrarna ur att säga upp det.

   Gällande tv-kanaler så har vi inga förutom Netflix som vi å andra sidan använder nästan dagligen. Mkt värde för dem pengarna anser jag! 🙂

   Reply
 2. Thomas C

  Hej, intressant! Jag tänker osökt på mitt abb hos Postkodmiljonären. Aldrig vunnit något och jag tvivlar på att jag kommer göra det. Nu ska jag göra slag i saken och säga upp det. Många aktier på ett år.. Spotify delar vi på ett abb och TV kör vi gratisutbudet. Funkar klockrent för oss. Bra inlägg!

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tjena Thomas!
   Bra initiativ där! Jag har länge haft planer på att säga upp lotto men har alltid hindrats av den psykologiska spärren att den extremt lilla möjligheten att vinna då försvinner. Men nu tänker jag att jag kommer kunna spara mer och är därför på lång sikt en garanterad vinnare. 🙂

   Reply
    1. Investeraren Post author

     Tack för att du delade med dig och shit! Snacka om att man är en direkt vinnare bara genom att säga upp sitt Lotto. 🙂

     Reply
 3. Jesper

  Både jag och min sambo använder våra spotifykonton flitigt men har däremot skaffat ett familjekonto för 149:- istället för 2*99:- känns väldigt bra.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Låter klokt! Hade faktiskt inte koll att det fanns familjekonton, kan flera alltså använde det då samtidigt?

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *