Sänk Dina Räntekostnader

Publicerad 29 juli, 2014

För alla oss som har lån på vår bostad, vår bil eller andra prylar betalar vi ränta på dessa lånade pengar. Ränta är pengar som i och för sig är avdragsgilla men är samtidigt en ren och skär extra utgift.

Nu har vi historiskt låg ränta här i Sverige där ett rörligt bolån kan prutas ner till under 2% om man anstränger sig lite. Samtidigt så brukar räntan på så kallade fritidslån, billån och liknade vara betydligt högre och ligger närmare 5% för många idag.

Så sänkte jag min ränta med 2.5%

Som ni har kunnat se i mina månadsrapporter samt i balansräkningen som finns i listen på högra sidan, så har jag dels lån på bostadsrätten och även ett lån på bilen.

Lånet på bilen har legat närmare 5% och det har inte varit helt motiverat att lägga vissa delar av besparingarna på ränta, då det är rätt svårt att slå 5% på kortare ränteformer. Samtidigt så har jag inte velat amortera mer än jag gör, vilket varit knappa 1000 lappen per månad.

Det jag istället gjorde var att jag lyfte luren och ringde min bankman och bad honom värdera om min lägenhet med deras program som de har. Vips så hade lägenheten stigit med 45 000 kronor baserat på försäljningar i området. Nu är detta givetvis en fiktiv summa som inte säger så mycket, men samtidigt är det den summan som banken går på när jag ska låna med bostadsrätten som säkerhet.

Det jag gjorde då var att jag lånade upp runt 45 000 på bostaden och löste motsvarande del på billånet. I praktiken så skrev jag på ett papper, fick pengar av banken och gav sedan tillbaka pengarna igen och hade minskat mina räntekostnader. Detta gjorde att jag sänkte räntan på dessa 45 000 kr med 2.5%. Inte helt fel med tanke på att det krävdes en halvtimmes jobb.

Baka ihop dina lån

Jag vet inte om du är bekant med programmet lyxfällan som brukar gå på TV3 och handlar om personer som på ett eller annat sätt satt sig i en ekonomisk knipa, inte minst på grund av dyra lån som de försökt betala tillbaka med ännu dyrare lån. Ränta på ränta fast som istället arbetar mot dig.

I varje fall så är ett av deras främsta vapen för att sänka månadskostnaden för dessa människor att baka ihop krediter och smålån till ett bättre lån.

Låt oss säga att du har en del krediter eller smålån som du tagit i och med köpet av möbler, resan eller annan konsumtion. Kolla om du kan baka in dessa i exempelvis bolånet. Även om det ofta rör sig om mindre summor om 10 000 kr så är räntor på över 10% inget ovanligt för dessa lån och då kommer det göra stor skillnad i längden att baka ihop dessa.

Om du överhuvudtaget är inställd på att vara sparsam och bli rik, så finns det inte på kartan att du vill betala tvåsiffrig ränta.

Så kort och gott, värdera om bostaden om det inte är gjort på länge. Kolla sedan om du har utrymme att låna upp pengar med den som säkerhet och istället lösa dyrare lån.

Vad har du för lån och har du lyckats lösa något dyrare lån genom att baka ihop flera lån?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *