Riskfyllda placeringsalternativ

Jag har en bekant som ända sedan barnsben varit otroligt tekniskt intresserad. Framförallt kring datorer och programmering. När jag träffade personen här om veckan och då inte hade träffat personen på några år, så blev jag inte förvånad att personen efter en stund gled in på Bitcoin. Framförallt gällande de tekniska aspekterna kring blockchain tekniken. Men personen berättade även hur den av ren nyfikenhet köpt på sig ett antal delar eller hela Bitcoins för några år sedan, just för att personen var så intresserad av det tekniska kring det.

Ganska snart kom det även fram att denna oskyldiga transaktion hade gjort att personen tjänat några hundra tusen. Nu tycker jag ju detta är en otrolig slump och stor gnutta tur. Men jag kan samtidigt inte sluta fascineras av hela branschen som håller på att byggas upp kring just kryptovalutor och Blockchain. Det är fortsatt väldigt många skandaler kring de framförallt nyare valutorna. Men tekniken kring blockchain är förmodligen här för att stanna för gott. Det trodde i alla fall min gamla bekanta och samma sak tror jag.

Kommer Bitcoin bli det nya guldet?

En sak som jag efter ett tag ledde in samtalet på var huruvida Bitcoin skulle kunna bli ett alternativ till guldet. Alltså en säker hamn när övriga valutamarknader och börser är skakiga. Själv ser jag en hel del likheter mellan guldet och exempelvis Bitcoin. Framförallt att det är fristående tillgångar som inte kontrolleras av en stat eller liknande, som övriga världsvalutor gör. Därmed finns inte möjligheten för något att trycka en otrolig massa pengar vilket skulle urholka redan befintliga tillgångar av det slaget. Guldet är som bekant ganska konstant i tillgångsantal, även om det bryts fortfarande. Hederliga valutor kan du idag trycka nya på beställning. Mot priset att just värdet på valutan mot andra valutor sjunker.

Att guldet skulle tappa sin tron som den säkra hamnen vid skakiga börstider har jag svårt att tro. Däremot så kanske Bitcoins kan bli ett komplement. Förutsatt att marknaden stabiliseras och inte svänger så kraftigt som den gjort de senaste åren. Just nu är det alldeles för mycket spekulation och vilda västern på bitcoinmarknaden för att det skulle kunna vara ett bra alternativ till guld. Samtidigt så finns det väldigt många marknadsplatser där flertalet kan ifrågasättas i form av säkerhet och seriositet.

Kommande fintech-lösningar baserat på blockchain

Redan idag så ser vi flertalet tekniska tjänster och produkter som grundar sig på Bitcoin tekniken blockchain. Detta är en utveckling som jag är övertygad kommer fortsätta även framöver och förmodligen accelerera.

Även de större spelarna inom bankväsendet är inne och undersöker vad de skulle kunna bygga kring tekniken, vilket givetvis är bra för oss konsumenter. Konkurrens och teknisk innovation banar väg för att förenkla sättet vi hanterar vår ekonomi idag. Här kommer blockchain förmodligen spela en väldig viktig roll.

Som investering så är bitcoin fortsatt väldigt volatil. Vilket även lockar många, inte minst traders som lever på att marknader rör på sig mycket och snabbt. Det kanske är just dessa spekulationer som gör det svårt att få en långsiktig känsla för vad värdet på Bitcoins kommer vara i framtiden. Värdet har som kanske bekant svängt enorm kraftigt åt båda håll, ända sedan peaken för något år sedan.

Själv ser jag det som en rolig och lärorik spekulationsmöjlighet. Där jag framförallt satsar en väldigt liten del av min privatekonomi som jag dessutom är villig att förlora. Detta just för att hänga med i utveckling kring Bitcoin, ekonomiskt som tekniskt. Men även för att att lära mig mer om denna typ av marknad, som inte har något hederligt underliggande tillgångslag som grund. Dessa få antal som jag har kommer jag förmodligen behålla under en lång tid. Så länge jag tycker det är intressant och roligt.