Regelbundna köp och ha is i magen

Publicerad 4 maj, 2015

För en tid sedan öppnade jag ett till ISK hos Avanza där planen var att välja ut 10 st indextunga och utdelande bolag som jag sedan ska månadsspara i framöver. Jag vill helt enkelt komma ifrån att jag köper och säljer aktier flera gånger per månad, utan vill skapa ett mer systematiskt investerande där aktier köps men i princip aldrig säljs, utan där jag hela tiden månadsspar och återinvesterar utdelningarna.

Hittils har det gått bra och ända sedan jag gav mig an på den här strategin så har jag inte gjort en enda trade, utan endast fortsatt sätta in pengar i mina depåer. För att summera mitt sparande hos Avanza så har jag där fyra olika portföljer.

  • Globalportföljen: Var länge min huvudportfölj och består idag av en blandning mellan aktier från USA, Norge samt tillväxtbolag i Sverige. Denna portfölj har jag nu valt att låsa för insättningar då jag kommer börja bygga upp både fondportföljen nedan, men främst indexportföljen. Även om det är lite mer risk i denna så har den blivit en global utdelningsportfölj.
  • Fondportföljen: Denna består i dagsläget av 5 st passiva och billiga fonder med inriktning Sverige och Europa, samt kryddad med Carnegie Rysslandsfond som gått otroligt bra på slutet.
  • Indexportföljen: Tanken är att detta ska bli basen i mitt investerande. Denna består av 10 st indextunga bolag (förutom ett som är Mekonomen) där jag helt enkelt kommer månadsspara systematiskt. Här ska jag inte sälja något innehav utan hela tiden återinvestera utdelningar och nyinsättningar.
  • Företagsportföljen: En portfölj dit endast pengar som mitt företag genererar går. Består av ett gäng globala och billiga fonder.

Jag känner mig just nu väldigt nöjd med mitt investeringsupplägg. Det är systematiskt och är utformat för att minska möjligheterna för mig att tradea vilket varit en av mina mest dyrköpta läxor under min investerarkarriär.

Även om jag inte tradear längre så vill jag dock inte helt blunda för det här med timing och att börsen i dagsläget står väldigt högt. Jag säger inte att det är svindyrt, men ju fler år i rad som börsen stiger, desto mindre är chanserna för hög avkastning framöver. Detta har inneburit att jag exempelvis den här månaden fördelade insättningarna på Indexportföljen samt fondportföljen, men där köpte Spiltan Räntefond Sverige istället för aktierna. Jag har hur som helst öronmärkt dessa pengar för indexportföljen nu, men frångår lite det systematiska att köpa varje månad, oavsett hur mycket börsen stigit.

Hur hanterar du detta men att köpa regelbundet men samtidigt veta att börsen stigit väldigt mycket på sistone?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *