Reflektioner kring SSAB

Publicerad 8 oktober, 2013

Sedan en tid tillbaka så har jag bevakat stålbolaget SSAB och även ägt aktier fram och tillbaka. Är inte direkt stolt över det men då kursen svängt väldigt mycket de senaste åren har jag agerat lite som en trader, vilket gett en fin vinst men samtidigt så är det inte i linje med min investeringsfilosofi.

Det har varit ett rejält blodbad i stålbranschen ända sedan finanskrisen och någon riktigt återhämtning har inte synts till. För SSABs del har de bråkat med en stark krona som slår tillbaka då de får en stor del av sina intäkter i dollar. Råvarupriserna har varit dyra. Mitt i allt detta har prispressen varit enorm i stålbranshen med överkapacitet och stora lager hos kunderna.

Alla parametrarna har talat emot SSAB de senaste åren. Till råga på allt så dras bolaget med en gigantisk Goodwill som kom till när SSAB gjorde ett jätteförvärv av Ipsco under 2007.

Allt detta har givetvis gått att följa i aktiekursen som tagit rejält med stryk de senaste åren. Just nu ligger kursen för B-aktien och skvalpar runt 35 kr. Detta kan jämföras med toppnoteringen 2007 som var 274 kr.

Personligen så gillar jag SSAB. De tillverkar högkvalitativt stål och har mer och mer riktat in sig på just höghållfasta stål, istället för att konkurrera med det prispressade bulkstålet som alla andra gör.

För tillfället äger jag en post på 1000 SSAB B som köptes in för 36 kr lite drygt. Kortsiktigt är jag medveten om att detta kan vara långt ifrån botten, men på sikt så har jag svårt att se hur konjunkturen ska vända upp utan att stålet följer med.

Om aktien backar än mer nu på grund av budgetbråket så kommer jag förmodligen plocka in fler aktier.


5 thoughts on “Reflektioner kring SSAB

 1. alatheiaton

  SSAB lär göra en nyemission för eller senare…men eftersom börskursen står så lågt nu så måste de ge ut välldigt många aktier och därmed späda ut nuvarande aktiestock betydligt.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Vad grundar du det på? De har fortfarande ett väldigt stark kassaflöde så nyemission tror jag inte det är tal om den närmsta tiden.

   Reply
 2. per ohlsen

  har du gjort någon mer analys av nyckeltal? isåfall vilken normal intjäningsförmåga ser du för företaget?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Det är svårt att säga. Men skulle dollarn stärkas, priset på stål öka osv kommer det få en enorm inverkan på SSABs resultat. Sen är det en annan fråga om och när detta kommer inträffa.

   Reply
 3. Jens

  Hej!
  Jag har också köpt på mig SSAB i omgångar nu under den senaste nedgången.

  Håller med att ifall konjunkturen vänder så borde även stålet och SSAB följa med. Får bara hoppas att konjunkturen faktiskt vänder nu.

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *