Portföljuppdatering November 2014

Publicerad 3 november, 2014

För mig var Oktober månad förmodligen den sämsta någonsin för min aktieportfölj som backade närmare 10%. Jag har på två månader gått från en fin vinst för året, till ett tung förlust och det tack vare att jag äger två eller snarare tre aktier som alla kommit med riktiga surdegar till rapporter.

Att portföljen backar känns egentligen inte så tungt i sig, det har jag sett den göra många gånger tidigare precis som att jag sett den återhämta sig snabbt vid andra tillfällen. Det som känns extra tungt är att mina tre innehav Bonheur, Fred Olsen Energy samt 203 Web Group alla falligt väldigt tungt samtidigt som övriga börsen har haft glädjefnatt och byggt på sin redan galna bubbla ännu mer. Detta är i ärlighetens namn något som skrämmer mig en aning. För även om mina bolag börjar repa sig framöver så kanske börsen i övrigt står inför några rejäla fall och därför tar med sig mina innehav ner ännu djupare i avgrunden.

Men som många kända investerare påpekat så ska man inte bry sig allt för mycket om omvärlden utan fokusera på bolagen och vad dessa presterar.

portföljen november 2014

Helheten i portföljen är den samma, men jag har som sagt gjort på tok för många köp och sälj under månaden vilket lett till närmare 1000 kronor i courtage. Detta är helt oacceptabelt vilket var anledningen till att jag förbjuder mig själv under november från att sälja och köpa aktier som inte är med nyinsatta pengar. Sett i det stora hela så har fördelningen ränta/aktier ändrats då jag köpte en del aktier under dippen. Som ni kan se har jag även fördelat om räntepengarna och fördelat dessa över två fonder istället för enbart en.

För att summera transaktionerna som varit i portföljen för Oktober månad så är det som följer.

  • Starbucks fick lämna portföljen. Ännu en aktie jag ”tröttnade” på. Skärpning på dessa typer av affärer. Denna affär slutade i en förlust på 197 kr. Kikar jag på kursen idag hade en buy-and-hold varit betydligt mer lönsam!
  • SSAB har jag dum som jag varit både köpt och sålt under månaden. Totalt så minskade mitt innehav i SSAB med ca 75 aktier, pengar som istället placerades i Fred Olsen och 203 Web Group. Detta visar återigen på mitt beteende att sälja innehav under dippar för att köpa dem som fallit ännu mer. Inge bra strategi någonstans!
  • 203 Web Group har det handlats friskt i under månaden och som typ enda undantaget känns det som, så lyckades jag här göra några lyckade trades. Sålde i snitt 2500 aktier för kursen 13 kr som sedan köptes tillbaka för snittkursen 10.70. Med andra ord ”räddade” detta 5000 kr i portföljen. Det har svängt galet kraftigt i 203 under månaden och kursen verkar nu gå från 9.80 kr upp till 11 kr. Kommer vara väldigt avgörande vad rapporten har att bjuda på nu i november. I värsta fall kan 203 ställa till med ännu en brakförlust månad för mig om rapporten är dålig. Det återstår att se.
  • Mekonomen plockades in i portföljen och här har det totalt blivit 200 aktier med ett snitt gav på 146 kr. Denna aktie ska ligga länge i portföljen och jag har skrivit ett inlägg tidigare om mekonomen med sina ca 5% i direktavkastning i dagsläget.
  • Volvo plockade jag in ca 390 st dagarna innan rapporten och sålde sedan ut dagen innan rapporten med en vinst på knappt 350 kr. Återigen ett feting stort misstag av mig. Hade jag bara behållt dem under rapportdagen hade jag varit närmare 4000 kr rikare om jag sålde i början av fredagen. Jag har verkligen galet oflyt i mina aktieaffärer just nu känns det som.
  • Realty Income såldes under månaden ut för snittkursen 43.40 USD. Denna försäljning (som var lika korkad som alla andra affärer jag gjort denna månad) har under året gett mig ca 4000 kr i vinst med utdelningarna inräknade. Bara efter min försäljning har aktien rusat upp till 46 USD och min förhoppning om att kunna köpa tillbaka aktierna kring 40 USD känns avlägset. Riktigt korkat av mig!
  • CDON är en annan aktie jag försökte trade i. Den plockades in efter det kraftiga fallet från rapporten på 16.60 kr och såldes med en vinst på ca 400 kr på 17.30 kr några dagar senare. Idag handlas aktien kring 20 kr och hade jag bara hållit dem lite längre hade jag varit 2000 kr rikare idag. Återigen en affär som gick käpprätt.
  • Byggmax är en nykomling i portföljen. Under månaden plockades 400 aktier in för kursen 45.60 kr. Detta är en aktie med bra utdelning och goda utsikter för tillväxt som passar min ”önskvärda” investeringsfilosofi med utdelningsaktier.
  • Fred Olsen Energy plockades in i portföljen under månaden vilket visat sig vara mitt största misstag sett till kronor räknat denna månad. I skrivandes stund ligger jag ca 25% back i aktien. Aktien har köpts i tre steg så jag har snittat ner mig till det innehav jag har idag.

Som ni märker så har i princip alla beslut jag tagit gått helt åt skogen sett i det korta perspektivet. Den här månaden visar verkligen på att jag inte ska hålla på med att köpa och sälja aktier hit och dit, något jag tenderar att göra extra mycket när börsen faller kraftigt. I sådana här lägen önskar jag att jag hade en ekonomisk PT som skrek åt mig att sitta still i båten och hålla mig till min ursprungsplan.

Alla affärer har dessutom inneburit närmare 1000 kr i courtage vilket är pengar som i det långa loppet kommer påverka min avkastning väldigt negativt.

Lärdomar och framtida strategi

Det som känns extra tungt som sagt är att börsen som redan innan var dyr, nu stiger än mer i och med alla lättnader som sätts in. Personligen så känns det mycket svårare att spara långsiktigt och köpa fler aktier nu när det bara blir dyrare och dyrare. I samma veva har min portfölj fått sig en käftsmäll eller två. Så därför känns det extra oroligt ifall börsen som helhet vänder neråt igen och tar med sig mina surdegar ännu längre ner.

För att få bukt på min värdelösa strategi att köpa och sälja så kommer jag under november att förbjuda mig själv från att köpa och sälja befintliga aktier utan endast eventuellt köpa med nyinsättningar. Nu är det fan skärpning!

Som jag skrev förut så känns det inte som Fred Olsen har någon botten just nu. Marknaden beter sig som om varenda rigg de äger har slagsida och sjunker mot botten. Åtminstone verkar aktien har stora hål i båten.

November kan bli väldigt dramatisk åt båda håll. 203 Web Group kommer med rapport och är den sämre än vad marknaden väntar så kommer kursen säkerligen rasa än mer.

Vad än som händer den här månaden så står jag fast vid mina innehav. Jag tänker likt kaptenen på en båt som sjunker stanna kvar och hoppas på något mirakel. Skämt å sido. Både Bonheur, Fred Olsen och 203 Web Group tror jag fortfarande på lika mycket som när jag köpte dem. Bara genom att behålla dessa så kommer jag förhoppningvis få rätt förr eller senare.

Nu kommer jag som sagt inte göra några sälj alls utan enbart köp med nyinsättningar. Jag är lite sugen på att öppna en ISK och där starta en parallell portfölj med min KF. Min tanke just nu är att enbart köpa billiga fonder i ISK och sedan dela 50/50 med insättningarna framöver, så hälften går till ISK och andra hälften till KF. Detta skulle förmodligen minska risken i mitt långsiktiga sparande och med handen på hjärtat tror jag flera bra och billiga fonder kan avkasta bättre än mig. Så är i alla fall känslan just nu.

Tror du jag gör rätt som behåller mina surdegar eller har jag köpt luft?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *