Pengarna från lägenhetsförsäljningen

Publicerad 16 september, 2015

Här kommer en liten update från pågående husrenovering och kapitalflöden till höger och vänster. Vi har nu haft tillgång till huset i två veckor där jag måste säga att vi hunnit med otroligt mycket. Om allt flyter på med renoveringarna enligt planen så borde vi kunna flytta in någon gång i början på oktober.

Som jag varit inne på tidigare så är det mycket av mitt kapital som flödar mellan olika tillgångar just nu så som lägenheten, sparkonton till huset osv. Som det ser ut just nu så kommer jag få loss ca 100 000 kr när lägenheten är överlämnad och lånen lösta för den. Skulle jag då föra tillbaka det till mitt sparande hos Avanza skulle det innebära att jag återigen skulle passera 400 000 kr strecket vilket känns helt fantastiskt. Vi har då ett superfint renoverat hus samtidigt som jag har lika starka pengamaskiner som innan. Det samtidigt som vår boendekostnad i princip är lika stor som innan. Snacka om upplevling av boendestandard!

Men det finns även andra möjligheter med dessa ca 100 000 kr som frigörs och för att spalta upp de alternativ som jag ser idag så är det:

 • Amortera av topplånen som ligger på ca 150 000 kr.
 • Lägga in pengarna på ett buffertkonto för att sedan investera i huset kommande år.

Av dessa tre så är det väl egentligen bara alternativ 1 och 2 som lockar just nu. För informationen så ligger räntan på topplånet kring ca 2,5% så det är inte supermycket.

Hur hade du placerat dessa pengar?

 


3 thoughts on “Pengarna från lägenhetsförsäljningen

 1. Johnsa

  Vi sitter i en liknande sits faktiskt. Köpte hus som vi fick tillträde till i början av sommaren och flyttade in i slutet av augusti. Beror ju lite på hur behovet av ”investeringar i huset” ser ut de kommande åren. Vi har gjort väldigt mycket inne nu och kommer nästa år göra mer på utsidan och lite i källaren vilket gjort att vi beslutat os för att redan nu sätta över en summa på ett ”huskonto” där vi även kommer sätta in en slant löpande per månad. Vi har dock inte något topplån men tror vi hade prioriterat det väldigt högt annars, men då är vi ganska defensiva av oss 🙂

  Jag har fått ca 200′ ”över”, eftersom vi beslutat att lägga in exakt lika mycket i huset och endast har delvis gemensam ekonomi. De kommer troligtvis leta sig in på börsen, har dock inga aktier som jag klassar som fynd så det kommer nog ta ett tag innan hela beloppet är inne på marknaden. Troligtvis blir det månadsköp tillsammans med nysparandet i poster kring 20′

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Spännande sits ni befinner er i! Vi håller också på att färdigställa invändigt nu och kommer köra utomhus kommande år. Har själv funderat på det här med ett ”huskonto” men samtidigt så skriker min trogna investerare i mig att jag aldrig skulle vilja ha en stor summa på ett vanlig sparkonto. Men med tanke på dagens klimat på börsen så är det kanske inte dumt att parkera pengarna som ska användas redan nästa år.

   Hur som helst så är det otroligt spännande just nu för både mig och min sambo. Vi har nu läget att bygga rejält på våra pengamaskiner och skapa grunden för att inte behöva arbeta i framtiden.

   En annan fråga som dök upp, hur mycket har du investerat i aktier idag?

   Reply
   1. Johnsa

    Jag har idag ca 300′ investerat i aktier och fonder. Så 200′ till är ett ansenligt tillskott. Angående det där med ett ”huskonto” så kan det ju kännas jobbigt ur investerarsynpunkt men vet man att pengarna ska användas inom ett år eller så hade inte jag vågat ha dem på börsen, oavsett ”klimat”, men som sagt är jag mycket defensivt lagd. Vi hade även som önskemål att komma under 50% i belåning på huset (inköpspris) vilket vi bara nästan lyckades med men det går ju absolut att diskutera om det ät smart med tanke på dagens ränta

    Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *