Öppnar en till Portfölj!

Publicerad 22 mars, 2015

Som en fortsättning på senaste inlägget så har jag precis öppnat upp ett till ISK hos Avanza. Varför ännu ett investeringssparkonto kanske du undrar men låt mig förklara. Den största delen i mitt sparande har länge varit mina aktier i kapitalförsäkringen. Här har jag helt enkelt köpt och sålt aktier, många gånger alldeles för frekvent och de senaste tre åren har jag presterat långt ifrån alla jämförbara index. Framförallt så är boven tre riktigt dåliga affärer som gjort att jag halkat efter rejält.

Sen har jag länge jobbat mot ett sparande som sköter sig självt och där jag inte behöver logga in i depån varje dag och bry mig om hur priset på mina aktier ändras hela tiden. Som ett första steg mot ett mer enkelt och självgående sparande samt ett sparande där jag inser mina begränsningar som stockpicker valde jag att öppna ett ISK där jag sparar i fonder med låga avgifter. Denna portfölj har jag nu haft i över fem månader och den har under tiden spöat både index och min andra portfölj med hästlängder. På samma gång har jag lagt ner minimalt med tid på den då jag systematiskt köper lika delar i alla fonder varje månad, utan att bry mig om hur högt eller lågt börsen står. Ett väldigt smart drag för min del med andra ord.

Nu har jag tagit nästa steg mot ett mer självgående sparande där jag minimerar de antal beslut jag måste ta. För när man håller på med stockpicking och hela tiden letar nya intressanta case så tvingar man sig själv att ta en massa beslut hela tiden. Ju fler beslut desto större är risken att det blir ett felaktigt sådant som kostar pengar. Du måste avgöra när du ska köpa, vad du ska köpa, när du ska sälja och vad du ska sälja. Detta tar både tid och energi.

Därför kommer jag nu låsa min kapitalförsäkring vilket innebär att jag inte längre kommer stoppa in några nya pengar där. Istället så har jag öppnat en ny portfölj som kommer vara väldigt enkel för mig att sköta. Då jag fortfarande älskar aktier och framförallt kassaflödet som utdelande bolag ger så ville jag inte starta ännu en fondportfölj utan istället kommer jag i denna portfölj varje månad köpa lika andelar i 9 olika aktier. Jag kommer längre ner visa vilka bolag detta är och som ni ser så kommer denna portfölj utvecklas väldigt likt index, då den utgörs av i stort del bolag som ingår i OMX30.

Reglerna är enkla:

 • Portföljen ska bestå av 9 olika aktier (se nedan).
 • Varje insättning ska fördelas lika mellan dessa aktier.
 • Alla utdelningar ska investeras i nya aktier.
 • Aktier får aldrig säljas.
 • Endast dessa 9 aktier ska ingå i portföljen.
 • Vid årsskiftet ska bolagen ses över.
 • Endast bolag där förutsättningarna försämrats rejält får vid årsskiftet eventuellt säljas.

I portföljen så har jag valt följande 9 aktier som ska ingå:

 • ABB
 • Castellum
 • HM
 • Industrivärden
 • Investor
 • Mekonomen
 • Nordea
 • SKF
 • Tele 2

Som ni märker så är alla dessa förutom Mekonomen med i OMX30 vilket gör att portföljen till stor del kommer spegla index med viss variation. Enda kryddan är som sagt Mekonomen. Alla dessa bolag har en historik av att dela ut pengar och som jag skriver i reglerna så kommer dessa pengar återinvesteras. Då vi befinner oss på ATH med en historisk dyr börs så kommer jag börja i liten skala att köpa aktier i dessa bolag. Får vi sedan en sjunkande börs så kommer jag öka volymen som köps varje månad.

Tack vare att Avanza erbjuder courtage ner till 1 kr så kommer jag kunna fördela även mindre månadsköp över alla 9 innehav utan att avgiften äter upp investeringen. En annan viktig poäng med portföljen är att jag aldrig ska sälja innehaven. Detta ska bli den pengamaskin jag i framtiden delvis ska leva på, där utdelningen kommer ge en fin passiv inkomst.

Mitt sparande framöver kommer med andra ord fördelas 50% i fondportföljen och 50% i den nya aktieportföljen. Men då börsen som sagt känns dyr just nu så kommer jag endast investera hälften av dessa, alltså 25% av totala nettosparande i aktierna och låta resten vila som kontanter i depån. Den pengahög som sedan byggs upp kommer användas för att dopa månadsköpen när börsen blivit billigare.

Jag är riktigt taggad för att dra igång denna portfölj och jag är säker på att den i längden kommer spöa min gamla KF med aktier. Det ska bli skönt att inte behöva köpa och sälja aktier hela tiden utan istället investera systematiskt varje månad.

Vad händer med gamla KF portföljen?

Jag skrev högre upp att jag nu kommer låsa den gamla portföljen vilket innebär att jag inte längre kommer sätta in några nya pengar där. Däremot kommer jag låta befintliga innehav finnas kvar och de flesta bolagen är som ni vet utdelande bolag så det kommer även i framtiden finnas ett kassaflöde in i denna portfölj och dessa pengar kommer jag köpa nya aktier för. Den kommer även vara mer aktivitet i denna portfölj då jag som tidigare kan köpa och sälja i denna portfölj, men som sagt inte fyller på med nya pengar.

Vad tror du om mina nya portfölj och dess innehav? Jag inser att det blir lite dubbelt ägande med exempelvis Industrivärden och ABB men samtidigt så sprider investmentbolagen risken i portföljen.


3 thoughts on “Öppnar en till Portfölj!

 1. Gaby Fürll

  Men Du kan väl inte ha ett ISK konto med minicourtage, hos Avanza kan man bara välja courtage för alla konton samtidigt.
  Hur gjorde Du, eller valde Du minicourtage för hela depån. Man kan väl bara ha en depå.
  Har själv haft tanken, men fick ovanstående svar.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Gaby,
   Jag har alltså minicourtage för hela depån, oavsett vilken av mina ISK/KF portföljer jag gör affären i. 🙂

   Reply
 2. Pingback: Regelbundna köp och ha is i magen - Investerarens.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *