Oljeservice – en bransch med tillfälliga problem?

Publicerad 12 februari, 2015

Som ägare av Fred Olsen aktien så kan det inte undgå mig att fundera kring nuvarande kris i oljebranschen och samtidigt fråga mig om det är tillfälliga problem eller en stor förändring på marknaden. Jag vill ju gärna tro på det första, men samtidigt så inser jag att alla bolag inte kommer gå vinnande ur denna strid. Däremot de som gör det kommer vara ännu starkare när konkurrensen minskar.

Medias bevakning kring just oljan är ju även den superhet. Den beter sig som en pendel, där man växlar mellan att oljepriset vänt, till att det ska ner i avgrunden. Med andra ord känner jag att det är lönlöst att försöka tolka något därifrån.

Tyvärr har jag inte facit i hand, men jag hoppas jag kan se tillbaka på Fred Olsen innehavet om två år och konstatera att detta bolag fick rejält med stryk under en period när oljan var billig, samtidigt som det återgått till att fortsätta skapa enorma kassaflöden och dela ut pengar till ägarna.

Vad tror du, är detta tillfälliga problem eller är det en större förändring på gång?


4 thoughts on “Oljeservice – en bransch med tillfälliga problem?

 1. Staffan

  Har samma funderingar eftersom jag gick in i bonheur på ca 122nok. Mao har jag en sådär kul röd siffra där idag. Kommer ta rätt lång tid att hamna på break even misstänker jag. Inte sugen på att satsa mer för att snitta ner sig heller. Utdelningen är en klen tröst då den ev ställs in oxå. Att sälja med ~40%förlust är inte heller bra, tar lång tid att få tillbaka de pengarna.
  I princip tror jag alla förändringar är tillfälliga, även dessa, och företagens värdering kommer tillbaka. Frågan är hur länge det dröjer. Är det värt att ta en förlust såpass stor för att hålla sig utanför här ett tag och försöka få igen förlusten på annat håll?
  /s

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Staffan,
   Ja det är ju riktigt svårt det där. För det handlar ju om vad man ska göra av pengarna under tiden och hur länge. För säljer man nu så lär man ju dels ta beslut vart pengarna ska placeras istället. Men sen även ta beslut när man ska kliva på igen, så det blir liksom ganska mycket gambling känns det som.

   Reply
 2. kanjagblirik

  En hyfsad rapport från FOE, även om det blev inställd utdelning vilket definitivt påverka oss som sitter i Bonheur. Med rekommenderad utdelning på 2.5 framöver så behåller Bonheur en hyfsad avkastning just nu.

  Förhoppningsvis finns det möjlighet till någon extra utdelning framöver om nu marknaden vänder.

  Mvh
  Kanjagblirik

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej,
   Ja helt klart och jag är positivt överraskad att BON behåller utdelning över huvudtaget. Sen tror jag som dig att det kan komma fina extra utdelningar i framtiden, även om det kan vara ganska långt borta.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *