Nya Inköp från Lönen

Publicerad 27 oktober, 2014

I fredags damp månadslönen in på kontot vilket är glädjande för de flesta skulle jag tro. För egen del så satte jag direkt över ca 7000 kr till mitt konto på Avanza för att investera. Detta är en bra summa med tanke på att jag fortfarande belastas av återbetalningen på CSN lånet om ca 4000 kr och min förhoppning är att kunna föra över lite fler slantar under månadens gång då det kommer komma in lite pengar på företaget.

Detta ger en total besparing om jag inte hade haft återbetalningen på CSN på över 11 000 kr vilket verkligen känns bra även om jag kommer jobba på att öka den siffran framöver.

Jag bytte förra veckan Courtage klass hos Avanza vilket nu innebär att mitt minsta courtage är hela 1 kr! Med andra ord så kommer jag kunna köpa fler aktier under månaden för de extra tusenlappar jag lyckas trycka in på kontot, utan att courtaget kommer äta upp en stor del av kakan. Är återigen väldigt imponerad över att Avanza tar detta kliv för oss småsparare.

För lönen så köptes följande aktie.

Jag anser att Byggmax är ett fint och välskött bolag som passar in i min utdelningsportfölj med sina ca 5% i direktavkastning. En avkastning som ökats varje år i princip sedan introduktionen på börsen.


4 thoughts on “Nya Inköp från Lönen

 1. Calle

  Vad är det du ser i Byggmax? Jag är inte speciellt insatt i bolaget men är du säker på att du inte handlar cykliskt bolag till hög vinst?
  * Vad anser du om den sjunkande EBITAn? Tillväxten som skapats har ju inte direkt varit lönsam. Kvalité?
  * MOATS? Kan den sjunkande EBITAn hänvisas hit?

  Din utdelning beror helt på vinsten och det finns inget vad jag kan se som inte gör att den kan vända söderut. Marginalerna är inte heller direkt någon skönhet. Byggmax får ingen kvalité-stämpel av mig iallafall.

  Varför inte inrikta sig lite mot Danmark? Här har du bolag som Flügger färg och Broderna Johannsen(eller vad de heter). I dessa bolag finner du säkerhet i tex P/B och den dåliga danska marknaden. Här har du potentialen att den kan vända upp.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Calle,
   Historiskt sett så har utdelningsinvestering där utdelningen återinvesterats slagit index ganska så hårt. Nä Avanza nu erbjuder courtage ner till 1 kr så blir inte det heller något problem. Och att likna utdelningsinvestering med TA är nog det mest patetiska jag hört. Hur tänker du då?

   Reply
  2. Investeraren Post author

   Byggbranschen är inte inne i en högkonjuktur. Det har varit tuffa perioder med väder som talat emot byggandet för privatpersoner.

   Jag anser att den sjunkande EBITAn beror på expansionen. ByggMax växer med ca 10% nya butiker varje år vilket är kraftigt. Detta gör man med till stor del egen kassa. De har ett koncept som visat sig fungera på varenda ort de öppnat på. Deras nya butikskoncept Byggmax 2.0 har visat fina resultat i högre försäljning. Snart är nästan hälften av alla butiker konverterade hit och fler kommer konverteras närmsta halvåret.

   Så där har du en till anledning till att EBITAn sjunker en aning, dock är detta investeringar som jag är säker på kommer betala igen sig många gånger om.

   Förstår inte varför du relaterar EBITAn till MOATS, de har ju ingen som helst med varandra att göra.

   Jag gillar Byggmax och tror på bolaget och konceptet. Ett litet mini HM i byggbranschen.

   Tror inte att vinsten kommer minska, snarare öka. Deras nya butikskoncept kommer ge än högre marginaler vilket bara för högre utdelningar.

   Reply
   1. Calle

    Marginaler som EBITA och MOATS går hand i hand.

    Finns det inget som stoppar konkurrenter från att kopiera affärsmodellen och visa upp vinster kommer de att göra det. Därav beror marginalerna på MOATS. Har inte Byggmax barriärer så kommer marginalerna att sjunka.
    Det kan verkligen gå åt skogen när man inte analyserar MOATS. Ta en titt på IT-konsulternas marginaler tex. De är direkt inte någon skönhet längre.

    En av anledningarna till att jag nämde detta är att AO Johansen värderas väldigt lågt på grund av att konkurransen har ökat => Bruttomarginalen har börjat ta stryk. Då är frågan om samma sak kan inträffa i Sverige. Då blir frågan om Byggmax MOATS är tillräckligt kraftiga.

    Utdelning är trevligt men det är bara en komponent i det hela. Tappar aktien 50% av värdet så är det många utdelningar du behöver innan du gått +-0.

    Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *