Nerskrivningar för Oljeriggsbolagen

Publicerad 7 november, 2014

Idag kunde vi läsa en artikel i DI om att världens största oljeriggsbolag Transocean gått ut och varnat för stora nerskrivningar och därmed väljer att skjuta upp sin kvartalsrapport för att räkna på detta. Som ägare av både Bonheur och Fred Olsen Energy så blir man ju minst sagt lite orolig när man ser dessa rubriker. Samtidigt så är ju detta ingen nyhet för oss ägare av FOE och BON med tanke på att det var just en stor och oförutsett nerskrivning som var den stora överraskningen i Q3 rapporten.

Hur det än är så kan det vara intressant att ta del av Transoceans syn på läget samt jämföra deras eventuella nerskrivningar med de som Fred Olsen redan gjort.  Nu vill jag poängtera att jag inte är vidare insatt i just Transocean utan mest har skrapat på ytan.

För att jämföra kvantiteter här så ser jag på Transoceans hemsida att de har totalt 79 enheter av olika slag. Med andra ord.

  • Fred Olsen: 11 enheter
  • Transocean: 79 enhter

Med andra ord är Transocaen enkelt sett 7 gånger så stora som Fred Olsen, sett till antal enheter. Nu är ju dock detta väldigt förenklat med tanke på att jag inte tagit hänsyn till antalet av respektive riggtyp samt ålder och så vidare. Men vi låter det vara enkelt den här gången. I Fred Olsens fall kan vi nästan säga 9 eller 10 enheter med tanke på att Borgny i princip är borträknad samt att Bollsta fortfarande är under konstruktion.

Jämförelse nerskrivningar Fred Olsen och Transocean

I pressmeddelandet från Transocean så varnar de för nerskrivningar om totalt 2,76 Miljarder dollar där ca 788 miljoner dollar avser nerskrivning av riggar likt den vi såg för Borgny i senaste kvartalsrapporten. I skrivandets stund (innan det förmodliga tappet för Transocean aktien idag) är värdet på respektive bolag:

  • Fred Olsen: 5 Miljarder NOK
  • Transocean: 74 Miljarder NOK

Transocean är med andra ord betydligt högre värderat sett till antalet enheter än FOE är idag, vilket säkert delvis kan härledas från deras modernare flotta.

Om vi fokuserar på antal enheter så skulle en nerskrivning likt den Transocean talar om motsvara 11/79 * 788 = 110 MUSD. Med andra ord är det aningen mer än vi såg i Q3 där nerskrivningen var 43 MUSD. Ser vi samtidigt till storleken på bolagen så rör det sig om 5/74 * 788 = 53 MUSD vilket är mer likt den nerskrivningen vi redan sett.

Nu är ju detta väldigt enkelt räknat men ger samtidigt en viss bild över Transoceans uttalande idag.

Är det då läge att bli än mer skraj som ägare av Fred Olsen eller Bonheur? Låt oss kika på vad man värderade enheterna till i senaste årsredovisningen.

nerskrivningar

Kring årsskiftet så räknade man med att Borgny skulle överleva 6 år till och var bokförd till 593 MNOK. Nu i Q3 så skrev man ner det värdet med närmare 295 MNOK vilket ger ett bokfört värde på knappt 298 MNOK. Det motsvarar att man skulle få halva dagstaxan i 6 år eller full dagskassa i 3 år. En rejäl nerskrivning med andra ord.

För egen del så kan jag tycka att det är intressant att kika på värsta möjliga scenario med fler eventuella nerskrivningar framöver. Tittar vi på enheter med liknande förväntat livslängd som Borgny hade så hittar vi.

oljerriggsbranschen

Med andra ord tre enheter vilka är:

  • Byford Dolphin: 6 år med värde 527 MNOK.
  • Borgsten Dolphin: 5 år med värde 590 MNOK.
  • Borgholm Dolphin: 4 år med värde 295 MNOK.

Tittar vi samtidigt på kontrakten för dessa så ser det ut på följande vis enligt Q3 rapporten.

status fleet FOE

Det rör sig med andra ord om tre midwater enheter som alla opererar utanför UK. Här ser vi att enheterna har kontrakt till år (med option inom parentes).

  • Byford: April 2016 (April 2019)
  • Borgsten: Maj 2016 (Juni 2017)
  • Borgholm: April 2015 (Juni 2015)

Här tycker jag det ser som mörkast ut för Borgholm. Som läget är just nu så känns det som att även Borgholm kan komma att stå utan kontrakt när nuvarande kontrakt med BP löpt ut i vår. Samtidigt så är Borgholm den enhet som har minst bokfört värde och en motsvarande nerskrivning likt den vi såg med Borgny skulle då motsvara ca 150 MNOK.

Kikar jag på det ur det här perspektivet så känns risken stor att Borgholm kommer möta samma öde som Borgny gjort, förutsatt att inte marknaden vänder här under hösten. Ska vi tänka oss det värsta så finns även risken att BP avbryter kontraktet med Byford som ska in på sin 5 års service i början på 2015. Det är två saker som kan tynga bolaget rejält under första halvåret av 2015.

En ljuspunkt som delvis kan väga upp detta, dock först under senare del av 2015 är när den nya enheten Bollsta tas i drift, där dagstaxan motsvarar i princip båda dessa enheter tillsammans.


4 thoughts on “Nerskrivningar för Oljeriggsbolagen

  1. Erik

    Så hur gör du med ditt innehav med BON og FOE efter denna analys?

    Jag äger också en heldel FOE aktier och säljer dem inte nu I allfall. Företaget gjorde ett stort lån I början av året för ”företags specifika ting” och tror på fortsatt utdelning.

    Lite konstigt att det blev det gjort 2 stora insider köp I februari år I FOE när den stod på 190 NOK, men inte nu när den varit nere under 70 NOK.

    Reply
    1. Investeraren Post author

      Jag kommer behålla mina FOE. Hur det än är så har aktien fallit med 8% flera dagar i föjd och tappat toalt 75% i sitt värde. Jag har svårt att se detta tapp på 75% motsvara Borgny samt ev Borgholm och Byford.

      Idag värderas FOE till ca 5 Miljarder NOK vilket skulle kunna täckas upp av Bollette, Blackford och Bollsta själva, varav allt annat är bonus.

      Men att handeln i aktien kommer vara volatil även framöver är jag säker på.

      Reply
  2. Vägen till Frihet

    Intressant. Har själv kollat lite kring det du skriver om (alltså gällande FOE, inte Transocean) och kommit till likvärdiga slutsatser. Med andra ord, riskerna är ganska så höga, men samtidigt finns en del ljusglimtar och möjligheter. Blir i varje fall mycket spännande att följa det här!

    mvh
    /Vägen till Frihet

    Reply
    1. Investeraren Post author

      Ja det kommer helt klart bli spännande och man kan ju fråga sig hur mycket som redan är inprisat i marknaden. Som läget är just nu så känns det som att många räknar med skrotning av minst 2 riggar till.

      Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *