Några enkla steg för att komma igång på börsen

Publicerad 19 december, 2019

Precis som med många andra aktiviteter så brukar det svåraste med att komma igång med ett sparande på börsen just vara att ta det första steget. Det kanske känns krångligt med allt kring courtage, kontoform till deklaration och allt som behöver göras. Det fina är att det idag är betydligt enklare att komma igång med ett sparande på börsen. Sedan införandet av kapitalförsäkringen och kanske framförallt investeringssparkontot, så har den administrativa bördan minskat rejält.

När du väl öppnat ett investeringssparkonto och tänker dig att du ska börja investera i aktier, så kanske nästa farhåga är vad tusan du ska investera i. Det finns ju närmast tusentals bolag och aktier att köpa idag. Ett vanligt alternativ för många är därför att investera i fonder, som helt enkelt består av en massa olika aktier. Men ett alternativ till dig som ändå vill vara direktägande i bolag är att se över någon form av lista över investmentbolag. För investmentbolag är just ett väldigt bra alternativ för dig som vill vara direktägande i bolag, men samtidigt inte vet vilka aktier du ska köpa. Det fina med just investmentbolag är att de äger aktier i en rad olika bolag, vilket ger en riskspridning i sig jämfört med att äga enskilda aktier. Men de är också ofta väldigt involverade och mer operativa i sina innehav. Något som fonder inte alls är på samma vis.

En väldiversifierad portfölj

Så genom att investera i investmentbolag istället för den enskilda aktien så får du som sagt ett naturligt riskspridande. Väljer du dessutom att plocka in flera olika investmentbolag i din portfölj så sprids riskerna än mer. Här finns såklart risken att du till slut får en portfölj som mer eller mindre följer index, vilket i sig inte behöver vara något dåligt.

För många som är riskmedvetna i sitt investerande så brukar en grund kunna vara att ha just ett gäng investmentbolag som står för en betydande del av aktieportföljen. Sedan kan det vara spännande att läsa på om och direktäga några enskilda aktier. Dessa har en tendens att svänga mer volatilt på kort sikt än de lite större investmentbolagen som består av väldigt många bolag.

Se till att ha investeringsregler

Ett annat bra tips för dig som vill komma igång med att investera är att ha lite olika spelregler eller investeringsregler som du bestämmer innan du sätter igång. Detta kan exempelvis vara hur stort ett enskilt aktieinnehav får vara. Eller hur du hanterar aktieinnehav som vuxit väldigt mycket och kanske blivit en allt för stor del av din portfölj. Genom att ha tydliga investeringsregler som du tar fram innan det börjar storma och massa känslor blandas in. Så underlättar det betydligt den dagen du behöver ta lite tuffare investeringsbeslut.

Samtidigt så är här även ett tips att inte vara allt för detaljerad med olika regler, något som då brukar kunna ta bort hela udden och det roliga i att investera i aktier. Ha några regler som bygger på sunt förnuft, så brukar man komma väldigt långt.

Regelbundet sparande viktigt

Ett tips som alltid är aktuellt och som förmodligen kommer gynna del allra flesta, är att se till att spara regelbundet. Då slipper du fundera på hur du ska tajma marknaden och undvika de stora rörelserna. Genom att spara regelbundet så får du helt enkelt del av både de gånger då börsen fallit mycket och ger lägre priser. Precis som de gånger den stigit länge och ger högre köppriser. Det brukar kunna ge ett väldigt bra snitt. Framförallt så undviker du att lockas till fällan att försöka tajma marknaden genom att ofta köpa och sälja innehav. Något som väldigt få bemästrar över tid och som oftast enbart gynna din bank eller nätmäklare i form av väldigt höga courtagekostnader.

Det är för övrigt det sista tipset när du vill komma igång med ett sparande. Håll koll på och jämför olika courtagekostnader. Den kostnaden som banken exempelvis tar ut varje gång du köper och säljer en aktie. Gör du många affärer så kan denna kostnad över tid bli väldigt stor och många gånger äta upp en stor del av avkastningen. En ren och skär avgift som du givetvis vill hålla så låg som det bara går.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *