Minskar oljeexponeringen

Publicerad 6 februari, 2015

Portföljen har den senaste veckan fullkomligt tjurrusat, något jag är väldigt tacksam för. Bara den här veckan har jag sett ett stigning på över 8%, närmare en nettolön vilket inte är helt fel.

minskar oljeexponeringen

Idag kom Statoil med rapport, en rapport som till resultatet såg katastrofalt ut men i grunden var ganska så bra. Kassaflödet var bra och utdelningen skulle behållas åtminstone de tre närmsta kvartalen. Det negativa resultatet berodde inte oväntat på nerskrivningar till följd av oljeprisets utveckling. Helt otroligt hur analytikerna helt hade missat det i sina estimat.

Hur som helst så krängde jag idag iväg hela innehavet på 143 NOK och tog därmed hem en vinst på ca 14% vilket främst är tack vare positiv valutaförändring. Jag kommer fortsätta hålla ett öga på Statoil och är sugen att plocka in den igen om den kommer ner under 120 NOK eller att Norska valutan försvagas.

Jag har även sålt av en del Fred Olsen på 78 NOK vilket var min break even punkt. I och med att jag snittat ner mig i den så hade den blivit en alldeles för stor post i portföljen så den minskas ner och jag inväntar rapporten nästa onsdag.

Oljeinvesteringen blev en skakig resa som inte är slut på långa vägar. Men det känns ändå skönt att ha minskat min exponering samtidigt som portföljen klättrat en hel del. Nu står jag helt plötsligt med nära en tredjedel cash i portföljen. Dessa kommer jag sitta på ett tag och fortsätta köpa kvalitativa utdelande bolag. Med tanke på att börsen haft sån kraftig stigning bara i år så känns det inte helt fel att ha en knippe cash redo att investeras.


2 thoughts on “Minskar oljeexponeringen

    1. Investeraren Post author

      Ja det blev ju så. Statoil steg alldeles för snabbt och känns inte längre lika billig. Fred Olsen vart helt klart en trade och nu tog jag chansen att snitta ner igen.

      Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *