Mina misstag som Investerare

Publicerad 11 september, 2014

En av anledningarna till att jag skriver här på investerarens är för att lära mig av mina misstag och kunna gå tillbaka och se varför jag tar de ekonomiska beslut som jag gör. Jag har en del dåliga vanor som investerare och jag tror det är viktigt för alla som vill bli framgångsrika på det här att se över vad de gör mindre bra.

Därför tänkte jag stapla ner några saker jag själv måste jobba med när det kommer till mitt investerande i aktier.

 • Följer kurserna för mycket. Jag ska erkänna att jag säkert loggar in på depån minst 3 gånger per dag. Detta är givetvis ren idioti och kan endast leda till dåliga beslut när det svänger kraftigt. Mitt sparande ska vara långsiktigt, så vad som händer i portföljen från dag till dag ska inte ha någon betydelse i det långa loppet. Detta är dock svårare än vad man tror när man är så pass intresserad av aktier som jag.
 • Tröttnar på aktier och byter positioner. Ett stort misstag som jag gjort många gånger är att jag ofta tröttnar på en aktie som kanske inte rör sig så som jag tänkt och därför byter ut den. Att hela tiden byta fot är knappast vinnande i längden utan medför bara extra kostnader i form av courtage, samt att man tvingas ta ett nytt beslut som kan bli fel.
 • Håller inte fast vid min strategi. När jag läste boken världens 99 bästa investerare så var en av poängen i boken att det finns lika många vinnande strategier att bli rik på börsen som det finns framgångsrika investerare, men att samtliga personer som blivit rika har bestämt sig för en strategi och hållit fast vid den stenhårt. Här har jag verkligen mycket att lära. Jag har några gånger skrivit ner hur min strategi är på ett ungefär, men det är så många gånger jag brutit mot denna. Därför ska jag framöver skriva ner några regler som jag ska förhålla mig till. Om du har förutbestämda regler så minskar risken att du tar beslut baserade på känslor när det väl börjar svänga på börserna. Det vill vi undvika till varje pris.
 • För stor tyngd vid ett bolag. Det sägs att man inte ska gifta sig med en aktie och visst tusan stämmer det. För min del så hade jag ett tag väldigt mycket pengar i 203 Web Group, som visserligen är ett bolag jag tror stenhårt på, men som samtidigt har en aktie med låg omsättning som kan svänga med tiotals procent dagligen. Detta är givetvis inte nyttigt för varken mitt psyke eller min portfölj.

Min läxa framöver blir helt enkelt att skriva ner några regler jag måste förhålla mig till här på sidan. Så ni läsare kan se att jag sköter mig.

Vilka är dina största misstag som investerare och vad har du lärt dig av dem?


5 thoughts on “Mina misstag som Investerare

 1. Mr C

  Ja, sitter du med bolag som 203 Web Group förstår jag.

  Otydliga MOATS och svårt att förutspå framtiden. Bäst att sålla bort dem bolagen direkt om de inte iallafall handlas som Net-Nets eller liknande.

  Dessa tar en dit man behöver i de flesta fallen.

  1. P/E under 15(men ska gå med vinst), man får ju givetvis akta sig för minskande vinster(då är P/B speciellt viktig)
  2. Begränsad nedsida, förutom P/E är det bra med ett lågt P/B. Detta kan däremot kvitta om MOATS existerar.
  3. MOATS, otroligt viktigt. Kan motivera ett högre P/B. Kolla på historisk lönsamhet för att fastställa att MOATS existerar. Historik är viktigt.

  Reply
 2. Mr C

  Vad jobbar du med och hur gammal är du egentligen? Satsar också på miljonen vid 30.

  Reply
 3. Investeraren Post author

  Hej Mr C och tack för din kommentar!
  Jag jobbar som ingenjör och har ganska nyss fyllt 26 år.

  Hur gammal är du och vad jobbar du med?

  /Investeraren

  Reply
 4. Mr C

  Jag är aningen yngre 🙂 21 år och läser civ i elektroteknik. Ett par år kvar innan jag är färdig. Har inte riktigt samma chans att fylla på min depå som dig men min depå är inte mycket mindre än din så miljonen innan 30 borde inte vara något direkt problem för mig:)

  Reply
 5. Investeraren Post author

  Härligt!
  Kan säga att jag pluggat och även jobbar inom samma bransch som du riktar in dig på! 🙂

  Hur ser din portfölj ut?

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *