Mina 3 Största och Dyraste misstag på Börsen 2015

Publicerad 17 december, 2015

Jag har det här året fått en otrolig självinsikt när det kommmer till mig själv och investeringar. Jag började året med att hela tiden se över mitt sätt att investera samt jämföra med resultaten för att se vilka stora minor jag gick på. Tro mig, det var ganska många till en början. När jag tänker efter så har jag gjort så många misstag att de bra besluten, som egentligen bara är ett, är försummbara i jämförelsen. Men vad gör det? Det är ju via misstagen som vi lär oss och det kan jag verkligen skriva under på, att jag lärt mig otroligt mycket detta år gällande just börsen och mitt sätt att agera på den!

Nu tänkte jag berätta om de 3 största misstagen jag gjort som kostat mig allra mest pengar det här året!

1. För många kortsiktiga affärer

 • Misstag: I början av året och även tidigare i min investerarkarriär så gjorde jag alldeles för många affärer och var helt enkelt för kortsiktig i mina affärer. Jag lät helt enkelt känslorna styra alldeles för mycket och kunde sälja av aktierna jag köpte förra veckan enbart för att ett nytt ”mer spännande” case dykte upp framför näsan på mig. Denna process upprepades sedan hela tiden.
 • Konsekvenser: Detta resulterade i att jag i princip varje månad hade skyhöga courtagekostnader vilket sakta men säkert åt upp mitt kapital. En annan konsekvens var att jag fick se flera av dessa aktier som jag sålde snabbt för att köpa något annat, efter en tid steg och jag missade både kursstegring och utdelningar på vägen.
 • Lärdom: Jag är och kommer aldrig bli någon trader. Numera håller jag fast vid min strategi att varje månad köpa fler aktier i stabila utdelare som har och fortsätter att höja utdelningen över tid.

2. Fånga fallande oljeknivar

 • Misstag: Alla som varit aktiva på börsen har nog haft svårt att undgå det historiska prisfallet på olja. Sådana kraftfulla rörelser som vi sett resulterar ofta i att ett klassiskt investerarmisstag lockas fram, nämligen att fånga fallande knivar. För mig hette dessa knivar Fred Olsen Energy och Bonheur.
 • Konsekvenser: Dessa två fallande knivar kostade mig ca 40 000 kr eller ca 10% av dagens portföljvärde! Detta blev en dyrköpt läxa även om jag kan trösta mig i en helt ok vinst i Statoil där jag istället hade turen på min sida.
 • Lärdom: Hur mycket det än lockar så är det otroligt svårt att i längden bli en vinnare om du hela tiden försöker fånga fallande knivar och pricka bottnar. Att göra det någon enstaka gång kan säkert fungera, men alla de gånger du missar kommer vara så kostsamma i sig, samtidigt som du tappar utdelningar och annat som pengarna istället kunnat ge i stabila utdelare. En aktie som rasar i pris innebär inte nödvändigtvis REA!

3. Mycket vill ha mer (girighet)

 • Misstag: Ni som hängt med ett tag vet att jag under hösten 2013 fick upp ögonen för ett bolag som heter 203 Web Group. Jag fastnade snabbt för bolaget, mycket pågrund av att jag själv jobbar med liknande saker i mitt företag och därmed såg den enorma potentialen i bolaget. I början var det en blygsam investering som jag sedan snittade upp i takt med att fler och fler substanslösa lyckprognoser i PM format släpptes av ledningen i bolaget. Ett tag låg i princip halva portföljen i denna aktie samtidigt som jag var plus ca 100%. Istället för att ta hem hela eller delar av vinsten blev jag här girig och såg framför mig hur denna aktie skulle säkra min ekonomiska framtid. Detta gjorde att jag precis som att jag snittat upp mig under den härliga raketresan, även snittade ner mig i den betydligt mer skräckfyllda resan neråt.
 • Konsekvenser: Istället för att ta hem en vinst på över 100% där halva portföljen var investerad, åkte jag med på resan ner i hopp om att aktien skulle vända. En fet vinst slutade med en mindre förlust.
 • Lärdom: För min del finns det många lärdomar från den här resan. Den första är att detta inte är investerande för mig, detta är spekulationer. Visst kan man spekulera i aktier, precis som att man kan spekulera i fotboll eller hockey. Men summan ska i sådanafall justeras därefter. Jag vill ägna mig åt investerande och det är inte vad jag gjorde här. Den andra lärdomen handlar om att jag där på toppen var mer rädd för att stå utanför och gå misste om ännu mer vinst, än att ta hem en superfin vinst på 100%. Snacka om att psyskologin spelar en ett spratt. Med andra ord ska mitt investerande vara mekaniskt och inte styras av känslor.

 

Vilka är dina största misstag och därmed lärdomar från börsen?


4 thoughts on “Mina 3 Största och Dyraste misstag på Börsen 2015

  1. Investeraren Post author

   Håller verklige med. Det har tagit väldigt lång tid men ack vad värt det är. Inte minst då jag kan sova gott om nätterna då jag inte påverkas av att börsen kan kasta runt min portfölj flera månadslöner från en vecka till en annan utan att jag är långsiktig köpare.

   Jag gick igenom ditt inlägg och det är många intressanta reflektioner du gör, inte minst så här med facit i hand. Det är alltid bra att gå tillbaka och lära även av äldre misstag.

   Tack för din kommentar!

   Reply
 1. Mattias

  Historiskt har mina största misstag varit att jag sålt när det blivit oroligt. Det känns jättebra att kliva av när det är skakigt, men frågan är när och till vilken kurs ska man kliva in igen. Efteråt har jag kunnat konstatera att det nästan undagslöst hade varit bättre att vänta ut stormen. Allt beror förstås på vad man äger. Det positiva är att jag blivit bättre på att tänka självständigt och inte låta mig ryckas med i upp- och nedgångar på börsen. Det är fortfarande svårt dock att lita på sin långsiktiga plan när det faller som det gjorde fram till igår.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Känner igen mig i det du skriver och det var precis samma sak som jag gjorde där i början. När man inser att det är otroligt svårt att tajma marknaden, framförallt flera gånger så sparar man mkt pengar och onödig oro.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *