Min ekonomiska situation

Publicerad 6 oktober, 2013

I det här inlägget tänkte jag prata lite mer om och ge inblick i min ekonomiska situation i dagsläget. Tanken är att jag kommer vara så transparent som möjligt i den här bloggen.

Först kommer jag gå igenom mina större tillgångar samt skulder, lite som min personliga balansräkning.

Därefter tänkte jag prata mer om mitt personliga kassaflöde, alltså pengar som kommer in och vart pengarna sedan tar vägen.

Balansräkning

Balansräkningen består helt enkelt av mina tillgångar och skulder. Drar jag sedan av skulderna från tillgångarna får jag mitt privata egna kapital skulle man kunna säga.

Tillgångar
Bostadsrätt 405 000 kr
Bil 130 000 kr
Kapitalförsäkring 257 000 kr
Totalt 792 000 kr

Skulder
Bostadslån 291 250 kr
Billån 74 813 kr
CSN 270 469 kr
Totalt 636 532 kr

Eget kapital = tillgångar – skulder = 155 468 kr

Det är alltså en bit kvar upp till miljonen. Samtidigt så har en stor del av mitt egna kapital byggts upp under det senaste året med tanke på att jag innan det levde som student under 5 år med endast CSN som inkomst.

Jag äger en ganska så ny bil som jag köpte för 150 000 kr tidigare år. Den har 3 år på nacken så de största värdetappet har redan skett på den. Däremot har jag ändå valt att redan nu skriva ned värdet på bilen i tillgångskolumnen till 130 000 kr.

Personligen så ser jag inte en bil som en tillgång, men då den kostar så pass mycket vore det missvisande att inte ta med den i tillgångskolumnen.

Inkomster och utgifter

Idag arbetar jag sedan 1,5 år tillbaka som civilingenjör där jag tjänar ca 29 000 kr i månaden. Utöver det så driver jag ett företag vid sidan av som drar in allt ifrån 5000-15 000 kr per månad. Sen har jag ytterligare åtaganden då jag är ordförande i bostadsrättsföreningen vilket ger knappa 1200 kr i månaden lite drygt, inte helt säker än vad det blir i år.

Utöver det så lever jag och min fästmö ett gott liv. Jag är verkligen ingen spenderare men vi köper den mat vi vill i mataffären. Annars har vi ganska vanliga utgifter som de flesta familjer, bortsett från att vi ännu inte har några barn.

Som sagt så är jag ingen spendererare och jag försöker nästan alltid att ha matlåda med till jobbet, cykla eller går istället för att ta bilen osv.

Allt detta ger ett ganska bra överskott varje månad som jag delvis återinvesterar i företaget, men främst investerar i aktier, obligationer osv i en kapitalförsäkring.

Aktier och investeringar kommer därför få en väldigt stor plats i den här bloggen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *