Miljonärskolan del 7 – Öka spartakten

Publicerad 24 april, 2016

miljonärskolanHittills i miljonärskolan har vi lärt oss att pengarna ska arbeta för oss, hur vi kan bygga upp en pengamaskin genom att månadsspara i utdelande aktier samt hur vi med hjälp av en budget och kassabok får stenkoll på vart pengarna tar vägen. Om du följt stegen i de tidigare delarna så är du i full färd med att skapa en god ekonomi och framförallt börjat bygget av en pengamaskin som kommer ge dig pengar utan att du behöver jobba för dem igen.

Nästa steg handlar om hur vi kan snabba på processen ytterligare genom att helt enkelt kunna stoppa in mer pengar varje månad och därmed kunna köpa fler byggstenar. Du kanske idag kan stoppa undan 2000 kr, 5000 kr eller 15 000 kr, men vad kan du göra för att nå lite längre och kunna stoppa undan ännu mer, trots att det känns som du ligger på en maximal sparkvot idag?

Här handlar det om att införa nya ekonomiska rutiner i ditt liv som gynnar ditt sparande! Sådana rutiner kommer jag tipsa om nu.

Ekonomiska rutiner som gynnar sparkvoten

Vad är det då för rutiner som i längden gör att vi kommer kunna spara lite extra varje månad? Egentligen är det inte särskilt svårt och ett sätt att hitta dessa på är genom att vända på myntet och se vilka saker som dränerar din plånboken varje månad. Små oskyldiga köp som i längden är katastrof för en fin sparkvot. Några klassiska sådana exempel är kaffen på stan som idag kan gå på 40 kr. En summa som i sig inte är särskilt stor, men inför du en rutin att var och varannan dag köpa en sådan kaffe så börjar vi snart prata om tusenlappar varje månad! Samma sak gäller uteluncherna. En lunch för 95 kr per dag låter ju inte så farligt. Men om din rutin är att äta ute 4-5 dagar i veckan så rinner pengarna iväg ganska snabbt.

Vi inser ganska lätt att dessa små oskyldiga rutiner snabbt kan minimera den summa vi kommer kunna spara varje månad. Här kommer istället ett gäng bra rutiner som alla kommer ge din sparkvot en extra boost, förutsatt att du redan satt upp en budget och följt upp dina kostnader och därför har koll på din vanliga sparkvot.

  • Matlådan – En favorit bland sparare och gör att vi i runda slängar kan spara 12 000 kr per år mot att äta lunch ute varje dag. Känns det som ett stort steg så kan du börja i små steg och ta med matlådan en dag i veckan, för att sedan successivt öka antalet dagar.
  • Cykla – Testa att låta bilen stå någon dag ibland och inse att du inte är så beroende av bilen som du kanske tror. Har du nära till jobbet ska du verkligen ta cykeln istället. Gratis motion och ingen bränslekostnad!
  • Köpstopp – Det är så otroligt lätt att dra sitt kort och köpa en dricka här, en macka där och vips så har hundralappar försvunnit från ditt konto. Testa att införa köpfria dagar där du helt enkelt inte får köpa något som inte är livsnödvändigt. Börja med en dag i veckan och utöka sedan till hela veckor. Detta kommer verkligen bli en utmaning för dig, men säkerligen en ekonomisk vinning!
  • Sälj saker – Du har säkert massvis med saker du inte använder, varför inte sälja dessa? Mindre saker frigör ytor och skapar en känsla av lättnad, samtidigt som det ger oss mer pengar i plånboken att sälja sakerna vi inte använder. Tycker du det är jobbigt att sälja saker så börja med någon enstaka sak och utöka sedan detta. När du inser hur lätt det är att sälja samtidigt som du får bra betalt kan det till och med bli lite beroendeframkallande.
  • Veckohandla – Om nu dina matlådor ska bli en ekonomisk succé så gäller det att du gör din hemläxa och veckohandlar samt planerar för veckans måltider. Något som länge var en av våra största ekonomiska bovar var alla gånger vi mitt i veckan besökte mataffären för att ”bara” köpa mjölk, eller ”bara” köpa frukt. Vi vet alla att det aldrig blir enbart det vi tänkt oss, utan kommer ofta ut med varor för ett par hundra. Om det är någon rutin du verkligen ska fokusera på för att spara pengar till dina pengamaskiner så är det att planera din matvecka, och sedan handla EN gång per vecka efter en lista. Detta tillsammans med matlådor kan alltså handla om tusentals kronor extra till pengamaskinen per år. Lägg där på lite ränta och utdelningar för aktier du istället kan köpa så har du med tiden en enorm summa!

Här var exempel på fem vanor som säkerligen kommer göra att du lägger i en eller flera extra växlar i bygget av din pengamaskin. Att ställa om ditt ekonomiska liv helt och håller kommer inte vara lätt, utan ta en eller ett par av dessa och fokusera på ett par veckor. Lyckas du hålla ut en hel månad med någon vana så kommer den med stor sannolikhet bli en solid rutin i ditt liv. Så fokusera och håll ut samtidigt som du lägger i en högre växel i bygget av pengamaskinen!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *