Miljonärskolan del 6 – Sänk dina fasta kostnader

Publicerad 23 april, 2016

miljonärskolanNu har vi kommit en bra bit i miljonärskolan och vid det här laget har du förhoppningsvis börjat bygga på din pengamaskin och har fått koll på din ekonomi. I förra delen så gick vi igenom hur du kan göra för att få stenkoll på vart dina pengar tar vägen, något som är en förutsättning för dagens lektion där vi ska se till att sänka alla onödiga kostnader så att du får behålla mer av pengarna du tjänar. Jag tipsade om gratistjänsten smartbudget där du kan sätta upp en budget och sedan följa upp den med dina faktiska utgifter varje månad.

Om vi tittar på en genomsnittlig persons utgifter så är det ofta några få poster som utgör en ganska stor del av den totala summan. Ofta är det boende, lån och driftkostnad som brukar vara ställen vi lägger mycket av våra pengar på varje månad. Dessa är alla så kallade fasta kostnader, vilket innebär att kostnaden ofta är lika stor från månad till månad och varierar inte som exempelvis matkostnaden som påverkas av hur vi handlar. Vad vi däremot kan göra är att sänka dessa fasta kostnader genom att jämföra olika alternativ för samma tjänster. Ta bara ett lån som exempel, där kan du genom att jämföra räntor hos olika långivare sänka dina kostnader rejält, utan att du får en sämre produkt. Att jämföra dessa stora poster tar inte lång tid men kan samtidigt spara dig tusenlappar varje år! Pengar som istället ska gå till att stärka din ekonomi och bygga på dina pengamaskiner!

Sänk kostnader på dina lån

En stor utgift som de flesta av oss har är lånekostnader. Därför finns det här möjlighet att spara väldigt mycket genom att just jämföra olika alternativ för samma produkt.

Ofta är bolånet det största lån vi har. Om du sitter på ett rörligt lån så gäller det att kontakta alla storbanker och fråga vad de är villiga att erbjuda er för ränta, mot att ni väljer dem som er bank. Ofta innebär det att din motprestation är att du blir helkund hos banken.

Andra stora lån vi kan ha är lån till bil, båt och liknande. Dessa är oftare betydligt dyrare lån med högre räntor. Därför har du väldigt stora möjligheter att spara pengar här genom att jämföra.

Ett enkelt sätt att göra det på är via sidan Lendo. Där kan du kostnadsfritt ansöka om vilka alternativ du kan få mot lånet du har idag och då får du svart på vitt hur mycket du kan spara. En ansökan tar inte lång stund och det kan samtidigt spara dig tusenlappar varje år, så vänta inte utan ta initiativ!

Klicka här för att jämföra dina lån och se hur mycket du kan spara!

lendo

Sänk kostnaden för försäkringar

Försäkringar är också något som de flesta av oss har i olika stor utsträckning. Även det en stor utgiftspost där vi genom att jämföra kan spara massvis för samma tjänst. En sida som jag använder med jämna mellanrum för detta ändamål är Compricer. Här kan man enkelt jämföra försäkringar på allt ifrån bil, hund och hus för att hitta bästa pris. Samma sak här, det tar inte långt stund att jämföra men kan samtidigt spara dig massvis per år! Så gör din hemläxa och din plånbok en tjänst.

Klicka här för att jämföra försäkringar hos Compricer.

Jag tycker att vi nöjer oss för den här gången. Dyra lån och försäkringar är två av våra fasta utgifter där vi kan spara allra mest genom att jämföra. Det finns givetvis fler saker att jämföra så som elpriser osv, men tar du tag i dessa två så kommer du komma väldigt långt.

Se nu till att jämföra så det ryker om det! Varför betala mer för något du kan få billigare hos någon annan? I nästa del kommer vi lära oss om vanor som gör oss rika!

Läs vidare i Del 7 – Öka spartakten!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *