Miljonärskolan del 5 – Optimera din privatekonomi

Publicerad 22 april, 2016

miljonärskolanHur ska vi nu bära oss åt för att bygga upp våra pengamaskiner så snabbt och effektivt som möjligt? Det ska vi prata om nu. Förutsättningen för att du ska kunna spara så mycket som det bara går är att du har en stabil och kontrollerad privatekonomi. Att du helt enkelt har koll på läget och vet vart pengarna tar vägen. Din värsta fiende här är alla småköp som över månaden summerar sig till väldigt stora summor och därmed förstör dina chanser till att spara och bygga på pengamaskinerna.

Grunden för att ha koll på din ekonomi för att vi sedan ska kunna jobba med att förbättra den är att du har en budget samt följer upp dina utgifter. För att göra det så brukar jag använda gratistjänsten Smartbudget. Där kan du gratis skapa en budget och sedan följa upp den genom att notera dina köp varje månad.

smartbudget

Oavsett hur du väljer att göra detta på så är det viktigt att du nu får koll på vart du spenderar dina pengar. När du gjort din läxa så ska du veta hur mycket du lägger på boende, lån, mat och så vidare varje månad. Först när du vet det så kan du börja jobba med att hitta billigare alternativ som spar dig pengar och därmed gör att du kan investera mer i dina pengamaskiner.

Denna del i skolan är ganska kort och det är för att du nu bör göra din läxa och få stenkoll på vart dina pengar tar vägen! Testa gärna smartbudget vilket är en tjänst jag är väldigt förtjust i. När du gjort detta så kommer du i kommande delar få tips på hur du skapar en slimmad privatekonomi som bäddar för att kunna investera betydligt mer av din inkomst!

Läs vidare i Del 6 – Sänk dina fasta kostnader!


4 thoughts on “Miljonärskolan del 5 – Optimera din privatekonomi

 1. Vain

  Hej och tack för underhållande läsning, fortsätt så! Har själv under en tid optimerat min ekonomi och byggt på en egen utdelningsmaskin. För närvarande ligger min sparkvot på 56% och fördelas sedan 58/42% på utdelningsmaskin/buffertspar. När önskad buffert är nåd så viktar jag om hela sparkvoten till min pengamaskin.
  Så det blir intressant att följa dina inlägg och se om det finns mer att optimera.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Vain,
   Grymt att du kommit igång så bra och ligger över 50% i sparkvot! Då snackar vi att sparandet tankas på snabbt. Vad har du för mål med buffertsparande? Är det en viss summa eller till någåot speciellt du sparar där? 🙂

   Reply
   1. Vain

    Målet med sparandet är att ha en liten krockkudde för ”otrevligheter” =) fast jag hävdar att om den totala ekonomin är vältrimmad så krävs det inte så stor buffert. Utan pengarna gör bättre nytta i att sättas i arbete. Men det är väldigt individuellt vad som känns rätt.

    Reply
    1. Investeraren Post author

     Håller helt med dig, har man en vältrimmad ekonomi med stora möjligheter att spara varje måndag så minskar kraven på en stor buffert. 🙂

     Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *