Miljonärskolan del 4 – Snöbollen i rullning

Publicerad 21 april, 2016

miljonärskolanDå har vi kommit till den fjärde delen av miljonärskolan och vid det här laget har du förhoppningsvis öppnat ett konto hos Avanza och sedan valt ut dina byggstenar till pengamaskinen. Du kanske till och med har gjort dina första köp? I vilket fall så har du nu gjort det stora jobbet, att komma igång! Framöver ska vi lära oss att tänka och agera som dem rika, så att vi kan bygga upp våra pengamaskiner så snabbt och bra som möjligt.

Målet som i alla fall jag har med mina pengamaskiner är att de en dag ska ge så pass mycket pengar att de betalar alla mina utgifter. Då anser jag mig vara ekonomisk fri med tanke på att aktiernas utdelning inte bryr sig om ifall jag jobbar 8 timmar om dagen, utan jag kan lika gärna ligga på en strand i något varmt och härligt land.

Nu tänkte jag berätta om det upplägg jag har för att hela tiden bygga på mina pengamaskiner så den blir större och starkare. För att pengamaskinerna ska växa så gäller det att hela tiden köpa fler byggstenar, i mitt fall utdelande aktier. Om du gör som jag så är det främst två sätt som detta kommer ske via.

 • Lönen som trillar in varje månad. Här försöker jag spara så mycket det bara går och har som rutin att direkt när lönen trillar in så skickar jag över 50% till Avanza där jag sedan köper fler byggstenar bland mina aktier jag valt ut.
 • Utdelningar från aktierna jag äger trillar in i princip varje månad. Dessa återinvesteras igen för att ge ännu fler aktier som i sin tur kan betala utdelningar framöver.

Utdelningarna kommer trilla in av sig självt, så det jag fokuserar mest på är att försöka spara så mycket som det bara går av lönen, för att därmed kunna köpa så många aktier som det bara går.

Håll koll på din sparkvot

Det bästa sättet för att veta om jag sparar så mycket som jag önskar är genom att hålla koll på min sparkvot. Den talar om hur stor procentuell del av lönen som jag helt enkelt sparar. Så om jag tjänar 10 000 kr och kan spara 5000 kr så har jag en sparkvot på 50% enkelt sett.

Mitt mål är att försöka ligga på en sparkvot om 65% vilket många månader är tufft men samtidigt långt ifrån omöjligt. Du kanske just nu skakar på huvudet när du hör den siffran men tro mig, det har tagit ett bra tag att komma hit. Det viktiga i början är att du sparar varje månad och sedan om det bara är 1% så har du en hel del att jobba med för att öka den, något vi ska göra i kommande delar av miljonärskolan.

Lärdomen från den här delen är alltså att du ska hålla koll på din sparkvot genom att dela sparandet med din inkomst. Nästa lärdom är att du ska försöka att spara varje månad, oavsett hur lite det är. Poängen med det är att du då övar in vanan att hela tiden bygga på din pengamaskin vilket är väldigt viktigt i längden. Om du hoppar över att spara en månad bara för att summan är så lite, så riskerar du att hamna ur spår och kanske tappar suget helt att bygga på dina maskiner. Så spar varje månad, oavsett summa!

I nästa inlägg ska vi prata mer om hur du kan optimera din privatekonomi och bädda för en sparfest månad efter månad!

Läs vidare i Del 5 – Optimera din privatekonomi!


4 thoughts on “Miljonärskolan del 4 – Snöbollen i rullning

  1. Investeraren Post author

   Roligt att du uppskattar inläggen Anders! 🙂

   Reply
 1. AndersD

  Hej,

  Intressant läsning .

  Jag har själv liknande filosofi – spara varje månad i aktier – jag har en KF där jag sparar i fonder / samt en ISK där jag sparar i svenska aktier. Jag har i dags läget 6 aktier jag roterar runt varannan månad i köp.
  Hur resonerar du när du gör dina köp? – Koppla bort det mentala rörande dags /vecka / lägsta högsta – bestämma sig köpa men helt plötsligt, när du fick tid efter mötet / eller vad nu gjorde under dagen – fastna som jag gör ibland – så blir det inget köp. Jag har läst böcker i börspsykologi / varit med många år – ändå kan det kännas lite svårt vissa dagar att glädjas åt sina köp…
  Ja inte ser jag detta så kortsiktigt – men fastnar en stund på köpknappen… 🙂

  Hur resonerar du / ni andra som läser detta ?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Anders och tack för din kommentar!
   Jag tar ingen som helst hänsyn till dags/veckor/månadshögsta utan försöker köpa lika mycket i alla kärninnehav och ungefär lika mycket i övriga innehav för att få ungefär samma procentuell fördelning som tidigare. Så här gör jag i de allra flesta fall just för att jag inte håller på att försöka tajma eller så, vilket känns riktigt skönt.

   Däremot finns det ju undantag, exempelvis om ett bolag vuxit väldigt mycket på kort tid och blivit en för stor spelare i portföljen. Då gör jag nog ett aktivt val och inte ökar lika mycket där. Men i de allra flesta fall är det hjärndöd shopping som gäller. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *