Miljonärskolan del 3 – Att välja byggstenar

Publicerad 20 april, 2016

miljonärskolanI förra delen av miljonärskolan fick du du veta den stora hemligheten till rikedom där vi ska låta pengarna arbeta för oss istället för tvärt om. Du fick också tips på hur du kan komma igång med ett sparande hos Avanza där du kan låta pengarna börja arbeta för dig. Om du ännu inte gjort detta steg så är det hög tid nu. För i det här inlägget kommer vi gå in lite mer på hur du kan välja ut byggstenarna till din pengamaskin.

För många är det här med aktier krångligt och kanske därför lite läskigt. Men kom ihåg att det i grund och botten handlar om att du blir delägare i bolaget vars aktie du köper. Detta är en sund grundtanke, men knappast tillräckligt för att kunna välja ut en portfölj med aktier att månadsspara i.

När du nu öppnat ditt investeringssparkonto hos Avanza så är det dags att bygga en portfölj eller på något vis sätta upp en plan för vad du ska spara eller investera i varje månad. Du ska inte se det här som investeringsråd med tanke på att all investering är förenad med risk. Bara för att HM är ett toppenbolag idag så finns det ingen garanti för att det alltid ska vara det. Ja ni fattar. Det här är snarare mina tankar på hur du kan tänka vid val av aktier till en pengamaskin.

Känns det här med aktier väldigt främmande så finns det en ännu simplare strategi man kan använda sig utav. Därför delar jag upp tips på hur du kan tänka när du väljer ut dina byggstenar till dig som är helt ointresserad och andra tips till dig som ändå tycker det här med aktier är lite intressant.

Att välja byggstenar till sin pengamaskin

Här tänkte jag berätta hur jag tänker vid val av byggstenar till pengamaskinen. Om du vill se exakt vilka innehav som jag har så hittar du dem på min portföljsida där jag redogör exakt för hur jag gjort. Fortfarande ingen rekommendation men kan kanske fungera som inspiration.

 • Bolagen ska ha en direktavkastning gärna över 3.5%.
 • Dock vad som är ännu viktigare än direktavkastningen är utdelningstillväxten. Här vill jag se att bolagen höjer utdelningen år efter år och även har gjort det under en lång tid. Detta är ett sunt tecken på att bolaget tjänar pengar och fortsätter att tjäna mer pengar över tid. Bolag som har en väldigt fin utdelningstillväxt över lång tid kan därmed ha en lägre direktavkastning just nu med tanke på att den växer över tid förmodligen. Här nedan ser du Castellums utdelning några år tillbaka. Där ser du även att den växer med tiden!utdelning
 • Jag har ca 10 bolag i min pengamaskin vilket jag tycker är en ok siffra. Blir det för många blir det allt för spretigt med månadsköpen i dem och för få kan innebära ökad risk. Dock har jag en svensk pengamaskin samt en global där varje portfölj har ca 10 bolag, så allt som allt är det egentligen 20 st.
 • Jag tycker inte man ska krångla till det och försöka hitta supercoola bolag på andra sidan jordklotet. Det finns gott om fina bolag på den svenska börsen och då har du ingen direkt valutarisk heller. Sen kan man givetvis krydda med amerikanska bolag eller så då det finns många fina bolag med god utdelningshistorik där.
 • Det är viktigt att bolaget har en sund utdelningsandel, alltså hur stor del av vinsten som bolaget delar ut. Om bolaget delar ut mer pengar än vad de tjänar så är ju risken rätt stor att de inte kommer kunna dela ut samma belopp över tid.

Det här var några generella saker jag kikar efter hos bolagen jag vill ha i min pengamaskin. Ett enkelt sätt att hitta denna data är exempelvis på sidan borsdata.se som är fylld med bra information om aktier. Dessutom får du tillgång till den mesta informationen helt gratis!

Så kan du tänka om du verkligen inte vill ha aktier

Ok det här med aktier är något du verkligen inte vill sätta dig in i. Har du absolut inget intresse så ska du givetvis inte kasta dig in i det men att läsa på och lära sig om aktier och bolag kan inte bara vara ekonomiskt fördelaktigt utan är allmänbildande och riktigt intressant!

Hur som helst, vill du inte välja ut aktier så är det enklaste sättet att fortfarande få en aktieexponering att köpa en passivt förvaltad indexfond som helt enkelt följer aktieindex. Med fonder så betalar du oftast en förvaltningsavgift som fondförvaltaren helt enkelt tar ut för att ta hand om fonden och dess innehav. Se till att denna avgift är så låg som möjligt då den kommer äta på din avkastning över tid.

Men det absoluta bästa tipset om du väljer det här spåret är att välja en fond som är gratis! Ja du hörde rätt. Avanza har nämligen en gratis indexfond som kallas Avanza Zero där du kan månadsspara om du vill. Inga som helst avgifter, något som kommer gynna dig jämfört om du köpt en liknande fond med avgifter.

Välj ut dina byggstenar

Nu har du fått lite tips på hur du kan tänka vid val av byggstenar att månadsspara i. Jag tar väldigt sällan in nya aktier i pengamaskinen utan har gjort hemläxan en gång där jag valde ut ett antal bolag som jag sedan regelbundet sparar i.

I nästa del av miljonärskolan går vi igenom hur du kan tänka när du nu ska bygga vidare på din pengamaskin och ge den bränsle i form av nya pengar.

Läs vidare i Del 4 – Snöbollen i rullning!


8 thoughts on “Miljonärskolan del 3 – Att välja byggstenar

 1. Thomas C

  Hatten av! Jag har sagt det förr men kan säga det många gånger än; fantastisk kul läsning och stort tack för att du delar med dig! Min dagliga läsning på tåget till jobbet 🙂

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Otroligt roligt och värmande med sådana kommentar, så stort TACK du med Thomas! Ha en riktigt härlig dag! 🙂

   Reply
 2. Greed

  Bra inlägg och bra idé med en serie inlägg !

  Har du tips på några andra ”screeners”, alltså en ersättare till börsdata?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tack!
   Jag har faktiskt inte koll på någon annan som är lika bra som det du får gratis på Börsdata. Enda alternativet jag känner till är Aktiespararnas hitta kursvinnare men den kostar ju pengar i form av ett medlemskap. 🙂

   Reply
 3. Tobias

  Hej!

  är detta med miljonärskolan sponsrat av Avanza?

  tänkte eftersom du endast nämner deras fonder och konton men att tex nordnet har likadana tjänster till samma pris eller gratis.

  missförstå mig inte, det är läsvärda inlägg och jag själv använder Avanza i första hand 🙂

  men om det är sponsrat tycker jag man bör skriva det, (du kanske gjort det men att jag missat det? )

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Tobbe och tack för din kommentar!
   Detta är absolut inte direkt sponsrat av Avanza. Utan den stora anledningen är att jag själv använt Avanza sedan urminnes tider och har därför ingen erfarenhet från exempelvis Nordnet. Men jag är säker på att Nordnet är minst lika bra och på många bollar ligger de före Avanza och på andra ligger Avanza före. Så i slutändan handlar det nog mest om en smaksak.

   Men som sagt så är jag en gammal Avanzian så därför är det naturligt att rekommendera dem samt visa exempel därifrån. Sen kan jag även tillägga att jag får en liten provision om någon går via mina ”affiliate” länkar. Något jag givetvis uppskattar enormt och jag skulle aldrig rekommendera något jag verkligen inte stod bakom till 100 %. Så om någon vill bli medlem hos Avanza och sen blir det via min länk, vilket inte kostar något extra givetvis så är jag evigt tacksam för det. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *