Mekonomen ut Kopparbergs in

Publicerad 10 juni, 2016

kopparbergs

Mina regler för framförallt Pengamaskin Sverige är väldigt enkla. I korthet så går de ut på att jag varje månad ska köpa fler aktier i de 12 bolag som denna portfölj består utav. Varken fler eller färre bolag. I det stora hela så har portföljen sett likadan ut sedan jag startade den för 1.5 år sedan.

NCC fick lämna efter att deras uppdelning totalt ändrade bolag (inte till något sämre, men till något jag inte hade koll på). Telia åkte ut med huvudet före då det inte uppfyller mina krav på ökande utdelningar. Skanska har även kommit in nu på sluttampen för att ta platsen som portföljens byggbolag. Men i övrigt så har jag ingen ambition att ta bort något bolag om det nu inte händer något fundamentalt som kommer äventyra utdelningar eller så för en lång tid framöver. Inte heller vill jag ta in något bolag då jag nästan tycker 12 bolag för denna portfölj är i mesta laget. Tills idag..

Jag har nämligen gjort slag i saken och dykt ner i succebolaget Kopparbergs årsredovisningar samt scannat igenom dem på börsdata. Det jag såg fick alla mina sökparametrar för en Pengamaskin-kandidat att slå i taket. WOW! Jag är ju knappats först på bollen här, jag menar Kopparbergs aktieresa har varit fenomenal de senaste åren. Men när jag analyserar bolaget så inser jag att resan bara har börjat. En klassisk psykologisk börsfälla är att vi vill köpa aktier som verkar billiga och samtidigt drar oss från att köpa aktier som ökat väldigt mycket i pris. För att koppla bort den spärren så struntar jag i aktiekursen och tittar istället på bolaget. Då ser jag något helt annat.

Men åter till problematiken med antalet bolag i portföljen. Jag kände verkligen att Kopparbergs är ett sådant bolag jag vill månadsspara i. Ett bolag jag tror kan bli en riktig utdelningskung, som varje år kommer höja utdelningen. Vilket bolag skulle samtidigt försvinna för att ge plats åt Kopparbergs? Det fick bli Mekonomen.

Varför Mekonomen fick lämna

Innan jag går in på varför Kopparbergs föll mig i smaken och då syftar jag inte enbart på deras söta cidrar, så tänkte jag förklara lite kort varför Mekonomen fick lämna. Jag tycker absolut inte att Mekonomen är ett dåligt bolag! Det är förmodligen ett väldigt bra bolag att fortsätta månadsspara i och förvänta sig fortsatt fina utdelningar från det stabila kassaflöde som bolaget har. Samtidigt är det en punkt som dem inte levt upp till, nämligen tillväxten och möjlighet till utdelningsökning. Mekonomen har haft stora problem i Danmark och håller där på att avveckla stora delar av sin verksamhet. Detta är givetvis positivt i den bemärkelse att det kommer spara bolaget pengar, men negativt då en potentiell tillväxt där helt försvinner. Med det sagt så menar jag inte att Mekonomen saknar tillväxtmöjligheter, dem finns bara inte där just nu.

Avslutningsvis kan vi kika på utdelningarna för ett par år tillbaka så förstår ni ännu mer vad jag saknar, just tillväxten.

utdelning mekonomen

Varför Kopparbergs kvalar in i Pengamaskinen

Vad ser jag då hos min nya spelare, en aktie som rusat hur mycket som helst. Borde den inte vara galet dyr?

Kopparbergs har till dagens kurs en ganska låg direktavkastning. Någonstans kring 1.6-1.7%. Samtidigt så har den en ingrediens som över tid är ännu viktigare, en otrolig utdelningstillväxt!

kopparbergs utdelning

Det där är precis vad jag letar efter! Om vi bortser från nolltillväxten mellan 2011 och 2012 så snackar vi ett snitt på 50% ökning per år! Helt fenomenalt, givetvis inget som kommer hålla i det riktigt långa loppet, men ändå.

Något som också gör mig otroligt intresserad är att när jag går igenom kassaflödesanalysen från årsredovisningen så kan jag konstatera att av de ca 312 miljoner som genererades i kassaflöde från den löpande verksamheten, så delades endast 50 miljoner ut, vilket är en väldigt låg andel! Detta innebär framförallt två saker.

För det första så får vi en helt ok direktavkastning, samtidigt som det finns massor av pengar kvar som bolaget kan använda för att växa med. För det andra så finns det en stor uppsida för direktavkastningen den dagen bolaget börjar bli mättat i tillväxt och istället kan skeppa ut mer av vinsten till aktieägarna, genom att helt enkelt öka utdelningsandelen.

Sen finns det som alltid frågetecken, vilket är självklart för annars skulle ju alla äga Kopparbergs. Möjligheterna för Kopparbergs är enorma, men likaså kan konkurrensen hårdna ännu mer. I vilket fall så tycker jag det är ett stabilt bolag med god balansräkning och fina siffror, ett bolag jag kommer månadsspara i via min pengamaskin Sverige.

Så välkommen Kopparbergs till Pengamaskin Sverige. Nu återstår endast att vid lämpliga grilltillfällen testa på Kopparbergs senaste tillskott i produktportföljen.


4 thoughts on “Mekonomen ut Kopparbergs in

 1. Anders Pengaregn

  Tjenare!

  Jag är imponerad av att du lyckas hålla dig till just 12 bolag. För egen del är jag nog uppe på 15 och risken finns att det kan bli fler. Kopparbergs ligger med på min bevakningslista och det verkar vara ett riktigt fint bolag. Hittills har priset avskräckt men ditt inlägg gjorde mig nog lite mer köpbenägen:)

  Ha det gott!

  MvH Pengaregn

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hehe ja jag försöker iaf hålla i den disciplinen. Min plan är att köpa in mig långsamt men säkert i Kopparbergs, kan säkert bli billigare från dagens nivåer men även dyrare är jag rädd. 🙂

   Reply
 2. Anders Pengaregn

  Såg nu att jag inte hade med din blogg i min blogglista. Då jag diggar dina inlägg skarpt har jag nu åtgärdat min miss och lagt till den:)

  Ha det fint!

  MvH Pengaregn

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *