Månadsrapport Oktober 2014

Publicerad 1 november, 2014

När det nu är dags att summera månadens rapport så är det åter röda siffror på sista raden och min förmögenhet har sin sämsta utveckling någonsin. För andra månaden i rad är det aktieportföljen som drar ner min fömögenhet likt ett sänke mot havets botten och till viss del börjar jag ifrågasätta mig själv som aktiesparare. Men mer om det längre ner. Det finns även massvis med ljuspunkter att lyfta fram från månaden.

 

månadsrapport oktober 2014

 • Aktieportföljen backade med ca 32 000 kr eller -9,2% och ligger just nu på ca 268 000 kr.
 • CSN lånet amorterades ner 3786 kr, se nedan för kommentar kring detta.
 • Billånet amorterades ner med 324 kr.
 • Eget kapital uppgår nu till 241 981 kr, vilket är en minskning med ca 19 790 kr.

 

Återigen känns det riktigt tungt att förmögenheten backar när jag börjar få upp nyinsättningen på kapitalförsäkring. Hade jag med andra ord inte satt in 8100 kr så skulle portföljen se ännu sorgligare ut.

Sorgebarnet den här månaden heter Fred Olsen Energy som backat nästan 40% bara den här månaden vilket är helt galet samtidigt som jag ligger ca -25% baserat på mitt snitt gav för aktien. Detta känns givetvis tungt och jag tyckte Fred Olsen lockade väldigt mycket när jag började köpa kring 108 NOK då den hade fallit från närmare 300 kronor på något år. Nu verkar aktien sakna botten och det är svårt att veta hur jag ska agera.

Viktiga lärdomar från Oktober

Det finns många lärdomar att hämta för min del från Oktober månad. Under månaden så backade börsen rejält för att sedan hämta tillbaka fallet lika snabbt. Detta känns helt galet och det känns som att det finns mycket galna pengar på börsen just nu.

Jag har på två månader sett portföljen backa närmare 50 000 kr vilket är riktigt tråkigt. Det handlar om att två av mina lite större innehav kommit med riktiga besvikelser till rapporter, vilket fått aktierna att tappa rejält. Att 203 Web Group svänger mycket det tycker jag inte är konstigt då det är en aktie med låg omsättning och stora spreadar. Men att Fred Olsen skulle få sådana slaktkurser det hade jag inte riktigt räknat med.

Viktiga lärdomar från detta är att jag kommer sitta still i båten. Caset Fred Olsen är för mig inte förändrat från när jag köpte första aktierna. Marknaden var lika dyster då som den är nu. Visst så kom nerskrivningen av en av deras riggar som en tråkig överraskning, men i övrigt är det samma båt jag sitter i.

En annan otroligt viktig lärdom från Oktober är att jag återigen gör alldeles för många aktieaffärer! Jag la närmare 1000 kr på courtage vilket är helt oacceptabelt. Jag har märkt hos mig själv att jag tenderar att göra många affärer när det svänger mycket på börsen, då jag vill köpa mer av den aktie som tappar mest i portföljen och därför säljer av lite av andra innehav. Detta är en otroligt dålig strategi som resulterat i att jag förlorat pengar och samtidigt betalat massvis med onödigt courtage.

För att kika på några positiva saker från månaden så är det att jag lyckas få in hela 8100 kr i nyinsättning, vilket egentligen skulle vara närmare 12 000 kronor om jag inte hade haft mitt återkrav från CSN. Detta känns givetvis jättebra och jag kommer försöka göra allt för att öka sparkvoten framöver. Något jag också kan trösta mig med är att även om portföljen tappat närmare 20% på två månader, så är det ändå inte mer än några månaders nyinsättning i kronor räknat.

Detta visar på en väldigt viktig sak, nämligen att insättningar kommer vara den största faktorn till att min aktieportfölj och förmögenhet växer framöver. Där kommer jag med andra ord lägga krutet.

Utmaning november månad

Jag gnäller ju en hel del på mig själv för att jag gör alldeles för många affärer varje månad. Därför har jag en utmaning till mig själv nu under november.

 • Under november så får jag inte göra några aktieaffärer, med undantag till att jag får placera nya pengar jag sätter in i portföljen. Med andra ord får jag inte sälja några befintliga innehav, inte flytta runt i portföljen. Allt för att sänka courtageavgifterna och försöka börja min ”avgiftning” från tradingen till att bli en buy-and-holder. 

Även om jag hållit på med aktier i ett antal år nu så har jag det här året insett att jag är långt ifrån fullärd. För mig har jag det här året lärt mig otroligt mycket om mig själv och hur jag agerar på börsen, samtidigt som gjort en hel del misstag som jag kommer ta lärdom från och förbättra min investeringsfilosofi med.

Hur såg det ut för din del den här månaden? Tips gärna om saker jag kan förbättra i mitt ekonomiska liv!


2 thoughts on “Månadsrapport Oktober 2014

 1. Cedric Fridgren

  Oktober månadens veckor de bästa veckor sedan jag började med investeringar. Varför har du inte Axfood och Akelius pref? 🙂

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Roligt för dig! Ja du det kan man ju undra. Dock skulle jag aldrig köpa Axfood till dagens värdering. Otroligt högt P/E för ett sådant bolag kan jag tycka. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *