Månadsrapport Mars 2015

Publicerad 1 april, 2015

Tänk att vi redan är inne i april månad och som vanligt med ny månad går jag igenom hela min ekonomi i form av en månadsrapport. Det känns som allt fler saker börja ordna upp sig med min ekonomi och börjar bli i linje med vad jag har tänkt mig. De senaste året har jag jobbat otroligt mycket med att både minska på våra fasta utgifter (bytt till billigare bil etc) och ökat mina inkomster vilket lett till ett möjligt större nettosparande varje månad. Nästa stora steg har varit att finjustera och staka ut en investeringsstrategi som faktiskt fungerar för mig. Bara för att en viss strategi har fungerat historiskt sett så behöver den inte passa just dig och det är något jag verkligen lärt mig här på slutet. Nu går vi till månadens siffror!

 

månadsrapport mars 2015

  • Aktieportföljerna minskade med ca -4 516 kr och är idag värd  386 000 kr (Har totalt fyra portföljer som du ser).
  • CSN lånet amorterades ner 4 182 kr.
  • Månadens aktieutdelningar blev 486 kr.
  • Eget kapital uppgår nu till 261 540 kr, vilket är en ökning med 11 204 kr.

 

Härligt med en månad där förmögenheten växer med över 11 000 kr trots att aktieportföljerna totalt sett backar. Som ni ser så kommer jag hädanefter att redovisa varje av de fyra aktieportföljerna för sig, vilket ger en tydligare bild för mig själv samt för er läsare. Ni ser även att jag ökat ganska rejält med likvida medel vilket känns tryggt i dagens heta börsklimat.

Nu i april så kommer jag göra min sista inbetalning till CSN på det återkrav jag fick förra året. Det är ju givetvis tråkigt ur ett ekonomiskt perspektiv att behöva betala av på det billigaste lånet, men samtidigt är det lite roligt att gå tillbaka bland månadsrapporterna och se hur mitt CSN lån minskat från ca 285 000 kr till 232 000 kr. Det lånet är inte längre så farligt stort kan jag känna.

Som jag aviserade i förra månadsrapporten så skriver jag varje månad ner värdet på bilen med 2000 kr. Det innebär att jag om ett halvår inte har något bokfört värde på bilen. Detta känns skönt att göra och då blir det mer en bonus när jag säljer bilen en vacker dag. Går jag tillbaka till tidigare månadsrapporter då jag hade en betydligt dyrare bil, fick den så pass stor vikt av min totala förmögenhet samtidigt som den var väldigt svår att värdera.

Jag kan även konstatera att min bostadsrätt förmodligen har stigit ganska rejält i värde. Det har sålts flera liknande bostadsrätter för över 650 000 kr, mot mitt bokförda 450 000 kr. Jag väljer dock att ha kvar det värdet i mina rapporter och det får helt enkelt blir en positiv överraskning den dag vi säljer.

Viktiga lärdomar från Mars

Ända sedan jag startade den första fondportföljen så har jag fortsatt att finjustera min investeringsstrategi. Allt handlar om att jag med tiden sett att jag inte klarar av att spöa index utan jag har istället tagit extremt hög risk (olja etc) vilket gjort att värdet på portföljen svängt kraftigt vilket i sin tur lockat till att göra trades och därmed ökade courtagekostnader. Min strategi har därmed utformats mot att istället för att ta extrem risk och försöka maximera vinster, så diversifierar jag nu och fokuserar istället på värdebevarande och att försöka följa index.

Det som detta lett till är att jag öppnat en fondportfölj där jag sparar i ca fyra billiga fonder med bred spridning över världen. Hit går halva nettosparandet varje månad. Min tidigare portfölj som numera heter Global Portföljen har jag låst för nya insättningar samt även plockat ut en del likviditet från. I den här portföljen så kommer jag fortsättningsvis äga aktierna jag haft tidigare vilket också är utdelande bolag, men då främst utländska bolag samt lite mindre bolag som Byggmax.

Om halva nettosparandet går in i Fondportföljen så kommer den andra halvan gå in i min nya ISK som jag döpt till Investerarens Aktier. I den portföljen så kommer jag varje månad systematiskt att köpa lika stora delar i indextunga bolag som alla delar ut pengar och har en historik av ökande utdelningar. Här hittar ni HM, Investor och Nordea för att ta några exempel. Förhoppningen är att denna portfölj ska röra sig likt index, med viss avvikelse som förhoppningsvis är åt det positiva hållet. Anledningen till varför jag inte bara köper Avanza Zero istället är för att jag älskar aktier och tycker det är roligare att faktiskt äga aktierna direkt och kunna se utdelningar betalas in på kontot och därefter återinvestera dessa. Samtidigt som Avanza i och med sitt minsta courtage om 1 kr gör det möjligt att månadsspara små belopp i aktier utan att avgiften äter upp investeringen. Det är bland det bästa Avanza gjort för oss småsparare kan jag tycka.

Mitt sparande är därför numera väldigt självgående och kräver inte mina beslut från dag till dag. Därmed minskar även risken att jag köper och säljer för ofta som tidigare var ett av mina stora problem. Utöver detta sparande så har jag även min Företagsportfölj som även den består av billiga fonder. Hit går pengar som direkt kommer från min firma.

Utdelningar i Mars

I den här delen så tänkte jag redovisa för hur mycket passiva inkomster jag haft under månaden. Mitt mål är att dessa inkomster en vacker dag ska kunna täcka alla våra utgifter så att pengar även rullar in om jag ligger på en strand i Thailand eller befinner mig i skidbacken.

  • Utdelningar Mars: 486 kr
  • Utdelningar totalt i år: 563 kr

Hur har din månad sett ut?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *