Månadsrapport Maj 2015

Publicerad 31 maj, 2015

Då står sommaren för dörren vilket innebär ljusare dagar, varmare väder och en underbar natur att ta del av. Jag blir så otroligt glad bara av att sitta ute i det fina vädret eller att ta en promenad i skogen. Sverige är otroligt fint, inte minst på sommaren och jag försöker verkligen påminna mig om detta så ofta jag bara kan.

Som ni vet så har jag dragit åt svångremmet rejält här under sommaren. Dels så kommer både jag och min kära sambo jobba hårt ända fram till augusti. Sen kommer vi även vara medvetna om vad vi spenderar pengarna på. Givetvis kommer vi unna oss saker och hitta på roliga aktiviteter. Men att ha koll på hur mycket pengar vi lägger på mat och sådana saker gör att vi kommer kunna spara mer än om vi bara slösade fritt.

För att följa upp detta så har jag satt upp ett delmål i sommar att spara totalt 50 000 kr under juni-september. Detta kommer ske dels genom just koll på utgifterna men även genom lite övertid osv. Jag tror absolut att detta är möjligt på 3 månader.

 

månadsrapport maj 2015

 • Aktieportföljerna sjönk med ca -112 kr och är idag värda 405 720 kr.
 • CSN lånet amorterades ner 2 165 kr.
 • Månadens aktieutdelningar blev 5 159 kr.
 • Eget kapital uppgår nu till 283 943 kr, vilket är en ökning med 1 377 kr.

 

 

Jag måste erkänna att detta var en ganska tråkig månad när det kommer till nettosparande. Ännu har jag inte fört över några pengar till Avanza mer än 1000 kr till Företagsportföljen. Det som har tyngt den här lönebetalningen är kvartalsbetalningen till CSN, betalkortsräkning där nya däck köptes samt lite saker som släpade från Florida resan. Det var helt enkelt en massa extra utgifter som hamnade på samma gång. Däremot så banar detta väg för tre kommande månader där jag kommer kunna spara väldigt mycket.

Viktiga lärdomar från Maj

Jag vet inte hur länge marknaden har pratat om kraschen som skall komma nu. Det känns som alla står mer eller mindre vid sidlinjen och bara väntar på att aktierna ska falla 20-30 % så de alla kan komma in billigare. Detta gör att åtminstone jag inte tror att det kommer hända något än på ett tag i alla fall. Visst, det kan alltid dyka upp svarta svanar så som en Grexit eller liknande som inte riktigt har räknat med och det skulle i det korta loppet kunna få väldigt stor påverkan på börserna. Samtidigt så har jag slutat vara rädd för sådana saker.

Jag känner att jag har en bra balans i portföljen nu med en hel del likvida medel om det nu skulle komma ett fall. Samstidigt så kommer jag forsätta köpa utdelande bolag i min indexportfölj.

En annan viktig lärdom jag tar med mig från maj månad är återigen det här med att ha balans i livet. De senaste veckorna har jag jobbat otroligt hårt med mycket övertid och även om jag trivs riktigt bra så blir det på bekostnad av bland annat träning och att jag är trött och lite smågrinig på kvällarna. Jag försöker att verkligen tänka på det här och återfå balansen men i vissa perioder så är det svårare än andra.

Utdelningar i Maj

Som avslutning på min månadsrapport så summerar jag månadens utdelningar samt den totala utdelningen för året. Ett stort mål jag har är att mina utdelningar en dag ska täcka alla våra utgifter och därför vill jag lyfta fram detta främst för min egen del, så att mer fokus finns på långsiktighet och återinvestering av utdelning, än på själva aktiekurserna från dag till dag.

Den här månaden blev en utdelningsfest med över 5000 kr i total utdelning! Det räcker mer än väl för att täcka alla mina delar var våra fasta kostnader vilket känns helt underbart.

 • Utdelningar Maj: 5159 kr
 • Utdelningar totalt i år: 5992 kr

Hur har din månad sett ut?


2 thoughts on “Månadsrapport Maj 2015

 1. Vägen till Frihet

  Grattis till en fin utdelningsmånad!
  Med de insikter och målmedvetenhet du verkar ha så lär du få se ännu starkare sparmånader framöver, snyggt jobbat!

  Med vänlig hälsning
  /VtF

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tusen tack VtF!
   Ja nu har jag verkligen siktet inställt och är mer motiverad än någonsin 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *