Månadsrapport Juni 2015

Publicerad 1 juli, 2015

Trots ett rekordstarkt kassaflöde i investerarens ekonomi denna månad så spökar greksalladen till det rejält. Förmögenheten ökar men däremot är det rejält med motvind och uppförsbacke just nu. Men men, ingen idé att hänga läpp för det utan sett i det långa perspektivet så blir mina byggstenar till pengamaskinen snarare billigare. Nu går vi direkt till månadens siffor.

 

månadsrapport juni 2015

 • Aktieportföljerna sjönk med ca -19 321 kr och är idag värda 415 399 kr.
 • Billånet amorterades ner 4 324 kr.
 • Månadens aktieutdelningar blev 449 kr.
 • Eget kapital uppgår nu till 294 763 kr, vilket är en ökning med 10 820 kr.

 

Trots ett rekordstort sparande från min sida där nettoinsättningen blev hela 28 000 kr så tynger börsen ner genom att sänka portföljerna med närmare 19 000 kr. Det är helt enkelt så det är, börsen går upp och ner, något man lär vänja sig vid.

Det som jag tar med mig från den här månaden är att jag kunde spara så mycket. Nu börjar optimeringen av vår ekonomi att betala av sig, där vi genom att sänka våra kostnader rejält senaste halvåret äntligen får betalt genom rekordstort nettosparande. Detta är något som känns otroligt bra, inte minst nu när börsen går ner och jag vet att mitt privata kassaflöde framöver kommer vara urstarkt.

Som ni ser så har jag även gjort en avbetalning på billånet där 4000 kr betalades in utöver de 324 kr som vanligtvis amorteras med. Det är helt enkelt så att jag bestämt mig för att betala av detta lån som har en ränta på närmare 4,4% då jag inte tror mig kunna spöa denna ränta i år, framförallt inte genom räntespar dit en del av pengarna går in idag. Samtidigt så är det otroligt skönt att bli av med detta lån som jag en gång tog i samband med att jag köpte min förra bil.

Viktiga lärdomar från Juni

Nu kanske vi har fått se början på ett trendskifte där börsen kommer fortsätta röra sig söderut framöver. Jag är mer än väl rustad för det då jag byggt upp en krigskassa med torrt krut, samtidigt som jag optimerat vår privatekonomi genom att skära ner på kostnaderna rejält. Detta gör att det kommer komma in mycket pengar månaderna som kommer som därmed kan investeras.

Detta är för övrigt något jag kan rekommendera alla, istället för att du stirrar dig blind på din eventuellt röda portfölj framöver, så försöker då förbättra ditt personliga kassaflöde genom att minska på era utgifter och eventuellt öka inkomsterna om det är möjligt. Sjunkande börser innebär också lägre pris på aktier och är det kvalitetsbolag som år efter år leverarat bra resultat så kanske det dyker upp rejält med möjligheter framöver.

Jag har skrivit mer om hur du optimerar ditt personliga kassaflöde och därmed maximerar byggandet av din pengamaskin i den här artikeln.

Utdelningar i Juni

Som avslutning på min månadsrapport så summerar jag månadens utdelningar samt den totala utdelningen för året. Ett stort mål jag har är att mina utdelningar en dag ska täcka alla våra utgifter och därför vill jag lyfta fram detta främst för min egen del, så att mer fokus finns på långsiktighet och återinvestering av utdelning, än på själva aktiekurserna från dag till dag.

 • Utdelningar Juni: 449 kr
 • Utdelningar totalt i år: 6 441 kr

Hur har din månad sett ut?


4 thoughts on “Månadsrapport Juni 2015

 1. Vägen till Frihet

  Grattis till att du lyckats få ner dina kostnader och på så sätt skapa ett starkare kassaflöde, det kommer som du säger göra stor skillnad framöver.

  För familjen VtF:s del gick Frihetsfonden ner med 1,5 % i juni (trots ok sparande). Att ta med sig är dock att SIX Return Index gick ner med 6,37 % i juni så ur det perspektivet blev ändå månaden helt ok. På + sidan finns också att vi ökade våra årliga estimerade utdelningar något och det är betydligt viktigare än hur portföljvärdet ser ut från en dag till en annan.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tack så mycket VtF! EFter lite stora utgifter som släpat och att återbetalningen till CSN blev klar så är det gött att ha en rejäl dos pengar att kunna investera för. MÅste säga att frihetsfonden står emot otroligt bra, vad är det som har lyft/parerat mest?

   Reply
 2. Oskar

  Hur ser du på nedskrivningar? Räknar du med att t.ex bilens värde kommer att sjunka i din budget?
  Bra blogg för övrigt!
  //Oskar

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Oskar!
   När det gäller vår bil så köptes den för ca 26 000 kr varav min del var halva, allstå 13 000 kr. Dessa har jag sedan skrivit ner med 2000 kr per månad för att till slut inte bokföra något värde på bilen. Bilen kommer säkerligen ha ett värde när jag vi säljer den om något år men då får det bli mer en bonus då det annars är väldigt svårt att ange ett korrekt värde på en gammal bil. Har man en dyrare bil så kanske man ska försöka skriva ner den med mer aktuella siffror.

   Tack och roligt att du gillar bloggen! 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *