Månadsrapport Juni 2014

Publicerad 28 juli, 2014

Det var ett tag sedan jag uppdaterade här på investerarens, men för den delen så har inte min ekonomiska resa stått stilla. Eftersom det nu blir ett glapp på några månader så tänkte jag summera vart jag står idag och ta upp några viktiga bitar som hänt på det ekonomiska planet.

 

månadsrapport juni 2014

  • Har värderat om lägenheten och fick en värdeökning på 45 000 kr.
  • Kapitalförsäkringen är nu värd ca 300 000 kr. Detta gör att totala tillgångarna hamnar på 885 000 kr.
  • Skulderna har minskat med ca 6000 kr  sedan oktober förra året. Mer om det i ett eget inlägg.
  • Det egna kapitalet har nu stigit över 250 000 kr  vilket är en viktigt milstolpe mot första miljonen.
  • Det har även trillat in lite aktieutdelningar på totalt 1818 kr den senaste månaden.

 

Det har hänt en hel del spännande saker på den ekonomiska fronten. Det egna kapitalet halkade över en kvart miljon, även om stor del är tack vare värdeökningen i bostaden. Kommer eventuellt att minska på bilens värde snart igen för att ge en mer rättvis bild.

 

Viktiga lärdomar från Juni

Portföljen har gått väldigt bra i år och bidragit ganska kraftigt till det ökade kapitalet. Vi har sett en stark börs de senaste åren samtidigt som räntan sjunkit, vilket givetvis gjort att aktier varit en attraktivare sparform gentemot ränta.

Jag tänkte att jag skulle skriva ett separat inlägg om portföljens sammansättning och lite hur jag tänker. Kan dock meddela redan nu att jag byggt upp en större del likviditet i portföljen samt bytt många högriskaktier mot korta räntefonder. Men mer om det i ett eget inlägg.

 

Många utgifter det senaste halvåret

Även om min ekonomi stärkts det senaste halvåret så har det varit en hel del utgifter. Framförallt så har jag unnat mig att resa en hel del och totalt har det blivit fyra resor som varit ren semester. Resa är en av mina stora passioner och på grund av lite personliga omständigheter har jag unnat mig själv dessa resor i år.

Även om de rörliga utgifterna ökat så som resor, så har jag lagt en hel del krut på att minska de fasta utgifterna varje månad. Bland annat har jag:

  • Löst en stor del av billånet och bakat in det i bostadsrätten, vilket gett en sänkning på ca 120 kr per månad.
  • Sagt upp Xbox live Gold och sparar 69 kr per månad.
  • Har fått Spotify premium gratis i ett år vilket spar  99 kr varje månad.

Ganska enkelt kan man spara hundralappar varje månad som istället kan investeras. Väldigt lättsparade pengar tycker jag!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *